10 храни, стимулиращи производството на колаген

Снимка: pixabay.com

Точно както тухлите защитават дома, така и колагенът поддържа и защитава външния слой от кожата. За съжаление обаче, с времето кожата започва да губи колаген, което е и една от причините за повехналата кожа и появата на бръчки.

Добрата новина е, че производството на колаген може да бъде стимулирано чрез консумацията на правилните храни. Разбира се, няма как да очаквате да изглеждате отново като на 20, но със сигурност ще успеете да увеличите количеството колаген в кожата си и то по напълно естествен начин.

Аминокиселините са градивните елементи на колагена, така че е важно те да присъстват в менюто ви. Вижте кои 10 храни стимулират производството на колаген в тялото:

Зеле

Зелето е един от най-добрите начини да увеличите производството на колаген. В зелето се съдържат витамини A, B, С и Е. Освен това тази храна е богата на антиоксиданти и фитонутриенти, които помагат в борбата със свободните радикали.

Авокадо

Авокадото е богато на витамин Е, който помага в борбата със свободните радикали и защитава кожата. В авокадото също така се съдържат и омега-3 мастни киселини, които увеличават производството на колаген.

Риба

Рибата е още една храна, която стимулира производството на колаген заради наличието на омега-3 мастни киселини (особено в сьомгата и рибата тон).

Червени зеленчуци и плодове

Червените зеленчуци и плодове са богати на антиоксиданта ликопен, който действа като естествен слънцезащитен крем и едновременно с това стимулира производството на колаген.

Фасул

Във фасула може да намерите цинк и хиалуронова киселина, които правят кожата хидратирана и стегната. Фасулът също така насърчава клетъчния растеж.

Чесън

Богат на сяра, липоева киселина и таурин, чесънът помага за възстановяване на колагеновите влакна, които са повредени през годините.

Моркови

Морковите не само се борят с акнето, но и стимулират производството на колаген заради своето високо съдържание на витамин А. Освен това морковите увеличават еластичността на кожата, което спомага за естественото възстановяване на колаген.

Цитруси

Лимони, портокали, грейпфрут, лайм – всички тези храни намаляват загубата на колаген от кожата. Цитрусите действат вълшебно на кожата заради превръщането на аминокиселините в колаген и високото съдържание на витамин С.

Тъмни листни зеленчуци

В тъмните листни зеленчуци има много витамини и минерали, които действат не само страхотно на цялостното здраве, но и стимулират производството на колаген в кожата.

Соя

Соята съдържа растително вещество, наречено генистеин, което увеличава колагена, укрепва кожата и блокира ензимите, които вредят на добрия вид на кожата.

Автор: Милена Алексиева / rozali.com

Виж още

Прочети

Как да ползваме сушените домати

В сушените домати се съдържат големи количества витамин С, Е и К. Те са важни антиоксиданти. Витамин...

Прочети

Какво се случва с тялото, ако заменим всички напитки с вода

Всички ние знаем за вредата, която причиняват напитките, които повечето от нас консумират всеки ден....

Прочети

Маточината и нейните лечебни свойства

Полезните свойства и противопоказанията на маточината са тествани чрез вековния опит на народната ме...

Прочети

Къдраво зеле кейл

Къдравото зеле кейл е бил един от най-употребяваните зеленчуци в Европа през Средновековието и преди...

Прочети

Как бързо и лесно да подобрите храносмилането си

Хората обикновено изхвърлят портокаловите кори, след като са яли портокал или приготвили пресен сок...

Прочети

Усещане за храна

Много пъти съм бил съветван с какво е добре да се храня. Изчел съм не малко литература по въпроса, х...