10 храни, стимулиращи производството на колаген

Снимка: pixabay.com

Точно както тухлите защитават дома, така и колагенът поддържа и защитава външния слой от кожата. За съжаление обаче, с времето кожата започва да губи колаген, което е и една от причините за повехналата кожа и появата на бръчки.

Добрата новина е, че производството на колаген може да бъде стимулирано чрез консумацията на правилните храни. Разбира се, няма как да очаквате да изглеждате отново като на 20, но със сигурност ще успеете да увеличите количеството колаген в кожата си и то по напълно естествен начин.

Аминокиселините са градивните елементи на колагена, така че е важно те да присъстват в менюто ви. Вижте кои 10 храни стимулират производството на колаген в тялото:

Зеле

Зелето е един от най-добрите начини да увеличите производството на колаген. В зелето се съдържат витамини A, B, С и Е. Освен това тази храна е богата на антиоксиданти и фитонутриенти, които помагат в борбата със свободните радикали.

Авокадо

Авокадото е богато на витамин Е, който помага в борбата със свободните радикали и защитава кожата. В авокадото също така се съдържат и омега-3 мастни киселини, които увеличават производството на колаген.

Риба

Рибата е още една храна, която стимулира производството на колаген заради наличието на омега-3 мастни киселини (особено в сьомгата и рибата тон).

Червени зеленчуци и плодове

Червените зеленчуци и плодове са богати на антиоксиданта ликопен, който действа като естествен слънцезащитен крем и едновременно с това стимулира производството на колаген.

Фасул

Във фасула може да намерите цинк и хиалуронова киселина, които правят кожата хидратирана и стегната. Фасулът също така насърчава клетъчния растеж.

Чесън

Богат на сяра, липоева киселина и таурин, чесънът помага за възстановяване на колагеновите влакна, които са повредени през годините.

Моркови

Морковите не само се борят с акнето, но и стимулират производството на колаген заради своето високо съдържание на витамин А. Освен това морковите увеличават еластичността на кожата, което спомага за естественото възстановяване на колаген.

Цитруси

Лимони, портокали, грейпфрут, лайм – всички тези храни намаляват загубата на колаген от кожата. Цитрусите действат вълшебно на кожата заради превръщането на аминокиселините в колаген и високото съдържание на витамин С.

Тъмни листни зеленчуци

В тъмните листни зеленчуци има много витамини и минерали, които действат не само страхотно на цялостното здраве, но и стимулират производството на колаген в кожата.

Соя

Соята съдържа растително вещество, наречено генистеин, което увеличава колагена, укрепва кожата и блокира ензимите, които вредят на добрия вид на кожата.

Автор: Милена Алексиева / rozali.com

Виж още

Прочети

8 ползи от овесените ядки

Овесените ядки са както страхотна основа за богата и питателна закуска, така и страхотно допълнение...

Прочети

Дафиновият лист и вълшебните му свойства

Дафиновите листа са ароматичните листа на няколко вида от семейство Лаврови (Lauraceae). Те се изпол...

Прочети

Годжи бери: здравословни ползи от консумацията му

В последните няколко години у нас стана доста популярно консумирането на годжи бери, което от древни...

Прочети

Истината за българското сирене

През май 2016 год. бяха изнесени шокиращи данни след проверка на организацията "Активни потребители"...

Прочети

10 ползи от сьомгата

Сьомгата, особено норвежката сьомга, е изключително популярна в България в момента. Тя е неизменна ч...

Прочети

Ароматно вино от Токай

Има едно кътче в Унгария, където ценителите на спиращите дъха гледки и ароматното вино с удоволствие...