10 хранителни продукта, които нямат срок на годност

Снимка: pixabay.com / moritz320

Консумацията на храни с изтекъл срок на годност може да окаже негативно въздействие върху организма. Въпреки това, има някои продукти, които не се развалят дори в продължение на много години.

Ето някои от тях.

1. Ориз

Дори да се натрупа дебел слой прах върху торбата или кутията, оризът вътре е също толкова добър, колкото в деня на неговото закупуване. Това важи за белия, дивия, арборио, жасмин и басмати. Кафявият ориз обаче няма същия късмет: той съдържа голямо количество мазнина, което улеснява неговото гранясване. Просто не забравяйте да го съхранявате в съд с херметическо затваряне, за да предотвратите всеки вид грешка. 

2. Екстракт от ванилия

Чистият екстракт от ванилия остава свеж и ароматен в продължение на дълъг период от време, тъй като е направен от алкохол. Неговата имитация не разполага с подобен срок на годност. Имайки предвид това, може да искате да се снабдите с по-скъп, но за сметка на това качествен продукт. 

3. Соев сос

Соевият сос може да се използва в продължение на 3 години, дори ако бутилката е отворена. Срокът на годност на този продукт варира в зависимост от вида, начина на преработване, качеството и температурата на съхранение.

Например соевият сос с високо качество може да бъде произведен само чрез естествена ферментация. Това е процес, който отнема от няколко месеца до две години. Само този вид соев сос може да има продължителен срок на годност. Ето защо трябва да избягвате някои търговски марки, които използват химични вещества, за да ускорят процеса на ферментация.

4. Кленов сироп

Според асоциацията на производителите на клен в Масачузетс запечатаната бутилка кленов сироп може да се запази в продължение на неопределен период от време. А какво става, когато я отворим? Може да използваме кленовия сироп няколко години, ако го съхраняваме в хладилник. Това е чудесно, нали?

5. Сушени бобови зърна

Изследователи от университета "Бригъм Йънг" установяват, че сушените бобови зърна, които се съхраняват дълги години, могат да загубят своя външен вид, но не и качествата си. Учените стигат до извода, че този натурален продукт, както и други бобови, могат да траят поне 30 години.

6. Сол

Всъщност солта е минерал, а не продукт. Тя никога не се разваля. Разбира се, минералът може да абсорбира вода и с течение на времето да се превърне в огромна скала. Но в крайна сметка, солта си остава сол.

Не забравяйте, че йодираната сол трае само една година. През този период йодът се изпарява и солта губи своите полезни качества, въпреки че все още може да се използва като обикновена.

7. Алкохолни напитки

Алкохолните напитки, като водка, уиски, ром и коняк, нямат срок на годност, но е важно да знаете как да ги съхраняваме. За целта трябва да затворите добре бутилките и да ги оставите на сухо и хладно място, далеч от пряка слънчева светлина.

8. Оцет

Белият оцет е друг продукт с неопределен срок на годност. Той трябва да бъде съхраняван при подходящи условия. Ако искате да запазите оцета за дълго време, трябва да го оставите в оригиналния съд с херметическо затваряне и да го държите на тъмно и хладно място, далеч от източници на топлина.

9. Захар

Също както солта, захарта трае неопределен период от време, особено ако се съхранява в съд с херметическо затваряне. Но дори да абсорбира вода от въздуха и да се превърне в бучка, тя не губи своите качества. Това се отнася за всеки вид захар, включително кафява и пудра.

10. Мед

Медът е уникален натурален продукт. Той може да трае вечно благодарение на своя химичен състав, който възпрепятства развитието на бактерии. 

Източник: BrightSide.me / Превод: Framar.bg

Виж още

Прочети

Как да си направим вкусна заливка за мусака

Безспорно мусаката е едно от най-любимите ястия на голяма част от българите. Доста се спори по темат...

Прочети

9 типа болка, които са директно свързани с емоционалното ти състояние

Eдно от нещата, които западната медицина винаги е игнорирала е връзката между тялото и ума, духа и е...

Прочети

Защо боровинките са суперхрана

Tочно когато сте си помислили, че ползите за здравето от боровинките не могат да бъдат по-големи, но...

Прочети

Бели зъби със смес от куркума, кокосово и ментово масло

Всеки иска да има бели зъби и красива усмивка. Има различни начини за постигането им, като не е задъ...

Прочети

10 храни, които може да консумирате през нощта

Съществуват редица диети, но в почти всички се казва, че след 18.00 часа е добре повече да не поглеж...

Прочети

1800 здравословни и вкусни рецепти за делник и празник

Храненето е един от основните проблеми на съвременното ни общество. Докато част от света гладува, др...