10 лечебни подправки за оптимално здраве

Снимка: pixabay.com

Подправките са широко използвани за повишаване на здравето. Простото добавяне на няколко вкусни подправки към храната е всичко, което е необходимо.

Ето 10 полезни подправки, които задължително трябва да имате вкъщи:

1. Куркума – мощен антиоксидант, който трябва да се съчетава с пипер, за да бъде най-ефективен. Антиоксидантите помагат на тялото да се самовъзстановява след токсично претоварване.

2. Индийско орехче – тази широко използвана подправка идва от вечнозелено дърво и се използва за направата на яйчен пунш. Тя може да помогне за засилване на кръвообращението, както и за отърване от нездравословни, токсични клетки в организма.

3. Черен пипер – всичко пикантно спомага за повишаване на обмяната на веществата и кръвообращението на организма, включително и пипера. Той се използва също и като дезинфекциращо средство за незначителни ожулвания и порязвания.

4. Джинджифил – джинджифилът е чудесен за болка при храносмилателни проблеми като гадене. Хранителните вещества от храната се абсорбират по-лесно, когато към рецептата се добавя джинджифил.

5. Червена детелина – използва се за предменструален синдром, проблеми с менопауза и прочистване на кръвта. Казва се, че създава усещане за спокойствие, за да се насърчи по-добър сън.

6. Чесън – чесънът е широко използван за предотвратяване на настинки, грип и пневмония по време на зимните месеци, тъй като е имуностимулиращ агент. Чесънът може да понижава холестерола, кръвното налягане и кръвната захар.

7. Розмарин – тази подправка помага за циркулацията на кръвта, стимулира и прочиства нервната система.

8. Магданоз – магданозът помага на организма в естествения процес на почистване, поради високите си нива на хлорофил. Магданозът може да помогне при болка от артрит и сърдечно-съдови заболявания, защото съдържа омега-3 мастната киселина, алфа-линоленова киселина.

9. Мащерка – мащерката съдържа калций, желязо и манган, които работят като антисептични и антибактериални агенти. Тя помага за облекчаване на респираторни проблеми.

10. Карамфил – ако имате зъбобол, не забравяйте да добавите карамфил към храната си. Тази подправка може да помогне с храносмилането и други болки в тялото.

Източник: naturalnews.com / Превод: biopogled.com

Виж още

Прочети

Легендарен руски лечител разкрива как само с 2 съставки да пречистим тялото си

Порфирий Иванов е легендарен руски лечител, роден в края на XIX век и умрял през 1983-та година. По-...

Прочети

Какво да ядем в различните дни от седмицата според Петър Дънов

Според Учителя Петър Дънов през всеки ден от седмицата трябва да се приемат определени храни, тъй ка...

Прочети

Бадемово мляко – как и по колко

Бадемовото мляко всъщност няма нищо общо с класическата ни представа за мляко. Заради белезникавия ц...

Прочети

Диета за разхубавяване

Колко е важно да групираме правилно видовете храни, които поглъщаме, да знаем кои са добрите и лоши...

Прочети

Какво трябва да знаем за някои по-непопулярни видове уиски

Scotch, Irish, Tennessee и Bourbon са най-разпространените и утвърдени видове уиски в световен мащаб...

Прочети

Безсъние: 22 доказани начина, които ще подобрят съня ви още тази нощ

Всеки от нас е имал моменти на безсъние, които прекарва в неспокойно въртене и безуспешни опити да з...