10 лечебни подправки за оптимално здраве

Снимка: pixabay.com

Подправките са широко използвани за повишаване на здравето. Простото добавяне на няколко вкусни подправки към храната е всичко, което е необходимо.

Ето 10 полезни подправки, които задължително трябва да имате вкъщи:

1. Куркума – мощен антиоксидант, който трябва да се съчетава с пипер, за да бъде най-ефективен. Антиоксидантите помагат на тялото да се самовъзстановява след токсично претоварване.

2. Индийско орехче – тази широко използвана подправка идва от вечнозелено дърво и се използва за направата на яйчен пунш. Тя може да помогне за засилване на кръвообращението, както и за отърване от нездравословни, токсични клетки в организма.

3. Черен пипер – всичко пикантно спомага за повишаване на обмяната на веществата и кръвообращението на организма, включително и пипера. Той се използва също и като дезинфекциращо средство за незначителни ожулвания и порязвания.

4. Джинджифил – джинджифилът е чудесен за болка при храносмилателни проблеми като гадене. Хранителните вещества от храната се абсорбират по-лесно, когато към рецептата се добавя джинджифил.

5. Червена детелина – използва се за предменструален синдром, проблеми с менопауза и прочистване на кръвта. Казва се, че създава усещане за спокойствие, за да се насърчи по-добър сън.

6. Чесън – чесънът е широко използван за предотвратяване на настинки, грип и пневмония по време на зимните месеци, тъй като е имуностимулиращ агент. Чесънът може да понижава холестерола, кръвното налягане и кръвната захар.

7. Розмарин – тази подправка помага за циркулацията на кръвта, стимулира и прочиства нервната система.

8. Магданоз – магданозът помага на организма в естествения процес на почистване, поради високите си нива на хлорофил. Магданозът може да помогне при болка от артрит и сърдечно-съдови заболявания, защото съдържа омега-3 мастната киселина, алфа-линоленова киселина.

9. Мащерка – мащерката съдържа калций, желязо и манган, които работят като антисептични и антибактериални агенти. Тя помага за облекчаване на респираторни проблеми.

10. Карамфил – ако имате зъбобол, не забравяйте да добавите карамфил към храната си. Тази подправка може да помогне с храносмилането и други болки в тялото.

Източник: naturalnews.com / Превод: biopogled.com

Виж още

Прочети

10 вида ядки и ползите от тях

Ядките, семената и плодовете са едни от първите храни, за които има доказателства, че човекът се е х...

Прочети

Как да ядете много, но и да отслабвате

Много хора приемат, че за да бъде ефективна диетата им, те трябва да ограничат значително приема на...

Прочети

Трюфелът – кулинарният диамант

Трюфелът е скъпо удоволствие за вкусовите и сетивните рецептори. Струва колкото каратите на скъпоцен...

Прочети

С дъх на планина – естрагон

Естрагонът е интересна подправка, позната още от Древността. Използван е както от римляните, така и...

Прочети

15 мисли за вегетарианството от известни личности

"Американската диета на бързо хранене и навиците за ядене на месо на заможните в света подкрепят све...

Прочети

Плодове, които подобряват метаболизма

Когато искаме да редуцираме теглото си е важно всекидневно да консумираме не само свежи зеленчуци, н...