10 супер ползи от ягодите

Снимка: pixabay.com

Вече започва истинският ягодов сезон – този, в който можеш да си ги откъснеш сам от градината. Интересен факт е, че ягодите са най-популярният плод в света. Те са малки, червени и вкусни. А защо е полезно да ги похапваме, нека видим заедно:

1. Богато съдържание на витамин С

Витамин С е изключително важен за имунитета и цялостното здраве на организма. Ягодите съдържат голямо количество от него, както и витамини от групата В и витамин К. Това ги прави малки, но заредени с много полезни съставки.

2. Антиоксидант с много феноли

Наличието на много феноли и антоцианини е причината самите ягоди да бъдат с червен цвят. Тези вещества предпазват клетките от вредните действия на кислорода, забавят стареенето и имат противовъзпалителен ефект. Не случайно козметичните компании постоянно правят проучвания и изследвания с тях.

3. Помагат на зрението

Ягодите намаляват възможността от загуба на зрението при по-възрастни хора. Затова и се препоръчва редовната им консумация.

4. Защитават срещу артрит

Отново заради високото съдържание на витамин С, ягодите предпазват и от артрити. Похапвайте ги с удоволсствие и грижа за себе си.

5. Предпазват от рак

Благодарение на веществото физетин, учените са доказали, че ягодите имат и противораково действие. Изследванията с това вещество показват резултати, при които има успех срещу ракови клетки на гърдата, дебелото черво и простата.

6. Отлично се съчетават с други плодове

Ягодите са прекрасно съчетние с всякакви плодове. Отличо вървят с екзотични плодове и цитруси, банани, ананас, киви, портокали, както и с класически ябълки, грозде или сливи.

7. Могат да се ползват за свежи салати

По-смелите могат да експериментират, добавяйки ягоди в зелени салати с различни видове сирена и кашкавал, ядки и семена. Един от последните хитове в рестрантьорството е съчетанието от ягоди и суши.

8. Бързи и лесни за консервиране

Винаги когато имате пресни ягоди, които започнат постепенно да се развалят, може да ги приготвите като бързо и вкусно домашно сладко. Достатъчно е да ги оставите на котлона с равно количество захар и малко лимонена киселина или лимонов сок.

9. Отлично се съчетават едновременно със сметана или шоколад

Ягодите са страхотно преживяване в най-различи видове десерти. Феновете на сметаната, както и тези на шоколада, могат да ги употребят в най-различни вариации на печива, торти, кремове и много други.

10. Основа за свежи пролетни и летни напитки

Ягодите могат да бъдат прекрасна база за свежи пролетни и летни безалкохолни и алкохолни напитки. Тук влизат вариации на домашни лимонади, студени чайове, "Дайкири", сангрия и фроузън коктейли.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Ако искаш да промениш нещо в живота си - започни с храната!

Днес ми се иска да поговоря за моментите, когато губим мотивация. Когато сме малко сърдити на живота...

Прочети

Старостта не започва с побеляване на косата, а със сензорно-двигателна амнезия

Всички мечтаем за вечна младост и много се страхуваме от остаряването. Това е съвсем естествен проце...

Прочети

Лечебните свойства на аронията и как да я приемаме

Аронията е храст с дребни черни плодове. На пръв поглед може да ви заприлича на касис или мечо грозд...

Прочети

Дишането е обмен на енергия между външния свят и нашето тяло

За да развиеш умението съзнателно да разчиташ и създаваш честоти, трябва да се научиш да обръщаш вни...

Прочети

Седем мита за здравето и красотата

Не са много хората, на които им се удава не само да изглеждат добре, но и да се радват на отлично зд...

Прочети

Най-разпространените Е-та в храните, причиняващи болести

Отдавна вече не съществува чиста храна - такава каквато са консумирали предците ни. Днес всичко е до...