10 съвета за по-щастлив и здравословен живот

Снимка: pixabay.com / Free-Photos

Спокойни сутрини и време за движение са само част от начините за повече радост в ежедневието.

Ако искате да живеете по-щастлив и здравословен живот, ето 10 лесни стъпки да го постигнете, пише сайтът "Попшугър".

1. Постарайте се да имате спокойни сутрини

Дори 5 минути релаксация сутрин ще ви помогнат да имате по-добро настроение и да сте заредени с повече енергия през деня. Отделете си повече време за закуска, сутрешна гимнастика или медитация, за да започвате деня си по-спокойни и щастливи.

2. Намерете време за движение

Упражненията повишават нивата на ендорфини, засилват имунната система, освобождават ни от стреса и излишното напрежение и ни карат да се чувстваме по-силни и уверени в тялото си. Не е нужно ежедневно да правите интензивни и натоварващи едночасови тренировки в залата, но дори малкото физическо натоварване през деня е идеален лек за духа и тялото.

3. Яжте истинска храна

Преработените бързи закуски покачват нивата на захарта и пълнят тялото ви с ненужни за организма вещества, а и след тях бързо ще почувствате отново глад. Обърнете се към истинската и здравословна храна – пълнозърнести продукти и чисти храни, ако искате да сте по-здрави и по-щастливи.

4. Пийте вода

Когато се чувствате уморени, не посягайте веднага към кофеиновите или захарни напитки. Когато мозъкът е уморен, това много често е знак за дехидратация. Ето защо е хубаво да консумирате достатъчно вода през деня. Така ще бъдете по-енергични и по-здрави.

5. Слушайте какво ви казва тялото

Щастливите хора работят в екип с тялото си, а не срещу него. Оставят вилицата, когато усещат, че са се нахранили, отиват на йога, когато имат нужда да се отпуснат, а и не пият онази „бърза последна бира“, когато усещат, че това няма да им се отрази добре. Ако имате волята и желанието да слушате тялото си, то със сигурност има много неща, които иска да ви каже.

6. Зеленчуци, който не яде…

Зеленчуците не са в чинията ви, защото тялото ви трябва да ги яде, а защото то самото иска да ги яде. Не е нужно да ви обясняваме подробно колко са полезни те и как добре се отразяват на цялостното ви здравословно състояние.

7. Инвестирайте във фитнес и здраве

Не чакайте да се почувствате зле и без настроение, за да се погрижите за себе си. Запишете се да тренирате това, което от доста време ви се струва интересно, отидете на масаж и си запишете онзи час при лекар, който толкова дълго време отлагате.

8. Бъдете благодарни

Когато фокусирате вниманието си върху липсата на нещо, няма да постигнете много, а ще се почувствате още по-нещастни. Позитивните хора не се страхуват да благодарят за всичко в живота – голямо или малко.

9. Забавете малко темпото и се усмихнете

Животът за здравите и щастливи хора не е винаги сериозен. Те намират време за хората, които обичат, а и не се страхуват да са любезни и приятелски настроени към непознатите. Смехът определено помага.

10. Постарайте се да си почивате

Когато се чувствате изморени, не си насрочвайте още някой пореден ангажимен. Трябва да намерите здравословната граница. Понякога е хубаво да останете сами у дома и да презаредите батериите си. Когато е време за сън, изключете компютрите, сложете телефона си в нощното шкафче и просто си легнете.

Източник: Vesti.bg

Виж още

Прочети

17 съвета за здравословно хранене

Наслаждавайте се на храната бавно и спокойно. Това е от изключителна важност за правилния храносмила...

Прочети

Малките тайни на семената – сусам

Най-често малките неща крият в себе си голяма вътрешна сила. Така е и с повечето семена и зърна. Пре...

Прочети

Добрата страна на въглехидратите

Нека да видим защо е хубаво въглехидратите, да не бъдат изцяло изключени от менюто.

Прочети

Зимно изкушение – ряпа

Ряпата е вкусен зеленчук с изключително много полезни свойства, известна на човечеството още от Древ...

Прочети

Нека храната бъде вашето лекарство!

Имате ли усещането, че тялото ви се нуждае от друг тип хранене? Ядете ли твърде много рафинирани про...

Прочети

Любопитни факти за кафето

Кафето е най-употребяваната напитка в света след водата. Пият го 85% от населението на Земята и на в...