1800 здравословни и вкусни рецепти за делник и празник

Храненето е един от основните проблеми на съвременното ни общество. Докато част от света гладува, друга боледува вследствие на преяждане и затлъстяване. Специалистите по хранене създават нови и нови режими и диети, които звезди и самозванци популяризират в социалните мрежи.

А всъщност част от решението на този иначе толкова сложен проблем е много просто – в приготвянето на храната да се дава предимство на сезонни, локално отглеждани плодове и зеленчуци. Как, защо и кои са най-подходящите рецепти, съобразени с вкуса и навиците на българина, разказва кулинарният гуру Илиян Димитров в новата си книга "Сезонна кухня".

Само допреди двайсетина години България беше класически пример за страна, в която сезоните определят храненето. Зеленчукопроизводството, без настоящите възможности за внос, задоволяваше нуждите на обществото съобразно специфичните климатични условия на страната и ограниченията на виреещите у нас плодове и зеленчуци.

През пролетта се консумираха основно ранните зеленолистни (коприва, лапад, киселец, спанак, лобода), а също и риба, охлюви, миди, раци и др. През лятото царуваха доматите и краставиците, дините и пъпешите, кайсиите, прасковите и смокините. Появяваха се първите ябълки петровки, а рибарите излизаха по реките и кейовете за прясна риба.

Есента бе богата и пъстроцветна – градините бяха пълни с чушки, патладжани, домати. Приготвяха се консерви и туршии, компоти и сладка. Към края на есента се слагаше киселото зеле, а дюлите, гроздето, ябълките, крушите и тиквите изпълваха кухните със сладък аромат.
Зимата по правило принадлежеше на туршиите и кореноплодните, на свинското, на топлите погачи и витите баници.

Сезонността в природата е втъкана и в народните ни обичаи и традиции, всеки празник е съобразен с най-подходящите и свежи храни за съответното време. В новото издание "Сезонна кухня" ви очакват над 1800 вдъхновяващи и разнообразни рецепти, които се приготвят с характерните за всеки сезон продукти. Пролет, лято, есен или зима – собствените ни тела сами подсказват от какви хранителни вещества се нуждаем.

Съставена от Илиян Димитров – кулинар и основател на blogovoditel.com, книгата ще ви помогне да се храните по-разнообразно и по-здравословно, като в същото време остава приятелски настроена към семейния бюджет. Допълнителен бонус са специалните празнични менюта, съобразени с българските традиции, обреди и обичаи.

Илиян Димитров подбра една подходяща пролетна рецепта специално за потребителите на MyFood.bg.

Спаначени мъфини с крем от сирене и билки

Необходими продукти:

- 350 г брашно
- 150 мл прясно мляко
- 3 средно големи яйца
- ½ ч.ч. зехтин
- 1 пакетче бакпулвер (10 г)
- 200 г спанак (почистен и измит)
- 150 г сирене
- ¼ ч.л. сол
- 1 щипка индийско орехче
- олио за намазване

За крема:

- 350 г крема сирене
- ½ връзка босилек
- ½ връзка магданоз
- 1 стрък зелен чесън
- 2 стръка зелен лук
- 1 репичка (по желание)

Начин на приготвяне:

1. Смесете брашното с бакпулвера, идийското орехче и солта. Разбийте яйцата с прясното мляко и зехтина.

2. Залейте спанака с вряла вода, шокирайте го в леденостудена вода, отцедете го много добре и го нарежете на едро.

3. Смесете сухите съставки с течните и разбъркайте до получаването на гъсто и гладко тесто. Добавете спанака и натрошеното сирене и отново разбъркайте.

4. Разпределете сместа във форма за мъфини с намазнени хартийки за печене, като не ги пълните до горе.

5. Печете мъфините 10-15 минути в предварително загрята на 180°С фурна и ги оставете да се охладят.

6. За крема нарежете на ситно босилека, магданоза, чесъна и лука и ги разбъркайте с крема сиренето.

7. Декорирайте мъфините със соления крем и ги поръсете с наситнена репичка или наситнен копър.

Информацията е предоставена от Издателство "Софтпрес". 

Виж още

Прочети

Лечителят Петър Димков за красотата на жената

За да бъде една жена красива, тя трябва да бъде преди всичко здрава, със здрав и весел израз на лице...

Прочети

Полезни съвети за замразяването на храни и приготвянето им след това

Когато говорим за консервиране на продукти, които да се консумират след време, камерата на хладилник...

Прочети

С коя диета се отслабва най-бързо?

Когато говорим за "отслабване", нека първо отново да напомним, че става дума за редукция на излишна...

Прочети

Важни признаци, че не пиете достатъчно вода

Пиенето на достатъчно вода е също толкова важно, колкото яденето на качествена и здравословна храна,...

Прочети

Съвети за семейства на хора с брекети

Вие обичате и държите на този човек, след като живеете заедно или споделяте част или цялото си време...

Прочети

За да сте здрави, заложете на тези 5 естествени храни

Есенният период е изключително благодатен за настинки и вируси, от които никой не е застрахован. Но...