5 ползи от лeшниците

Снимка: pixabay.com

Ядките са необходими и важни за балансираното хранене на всеки от нас. Особено полезни са за всички, които постят, както и за вегетарианците и веганите. В тях се съдържат важни и полезни вещества, които помагат на тялото да бъде здраво и жизнено.

Първата запазена информация за употребата на лешници е от преди 5 хиляди години в Китай. Хората вярвали, че лешниците предпазват от зли сили, уроки и мълнии. Леската – дървото, върху което растат лешниците, била символ на брака, семейното щастие, здраве и мир.

Лешниците намират широко приложение в кулинарията. Лешниковите пасти са любимо съчетание с шоколада, а натрошените или цели ядки са любимо допълнение към най-различни торти и десерти. Ето и 5 страхотни причини да похапваме лешници по-често:

1. Подобряват работата на сърцето и кръвоносната система

Най-добре е да консумираме лешниците сурови. Тогава те запазват всички свои ценни вещества. Благодаение на съдържанието на магнезий, калий, калций и витамин Е поддържат нормалната работа на кръвоносната система, кръвното налягане и съответно подпомагат работата на сърцето.

2. Повишават имунната система и възстановяват организма

След прекарано тежко заболяване, хирургична операция или анемия, лешниците са една от храните, които помагат на организма да се възстанови. Благодарение на веществата в тях, те способстват за по-бързото създаване на кръв, което е от важно значение за възстановителните процеси.

3. Стимулират работата на мозъка и нервната система

Препоръчват се при нервни състояния и за подобряване работата на мозъка. Подобно на орехите те улесняват мозъчната дейност, снабдявайки го с фолиева киселина, тиамин, магнезий и витамини В и Е. Някои учени вярват, че могат дори да предпазят от болести като Алцхаймер.

4. Здрава коса, нокти, кожа

Полезните минерали от точка 1 по-горе помагат и за красивия ни външен вид. Магнезият се грижи за здравите нокти и коса. Антиоксидантите в лешниците забавят стареенето, благодарение на което кожата е по-сияеща и свежа. Витамин Е предпазва от вредните слънчеви лъчи и подобрява еластичността на кожата.

5. Подобряват метаболизма и подпомагат отслабването

Благодарение на веществата метионин, холин и лецитин, подобряват обмяната на веществата. Това подобрява метаболизма и има отслабващ ефект при хора с наднормено тегло и повишен холестерол.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Непознатите ползи от аспирина за здравето

Дocтa xopa нe знaят, чe acпиpинът имa peдицa cтpaнични пoзитиви, paзлични oт eфeĸтa мy нa oбeзбoлявa...

Прочети

С дъх на планина – шафран

Шафранът е изключително интересна подправка, позната още от Древността. Най-ранните сведения за упот...

Прочети

Д-р Папазова казва: Хлябът е убиец №1 на човешкото здраве

Причината - структурната промяна, която претърпява глутенът вследствие на хибридизацията на пшеницат...

Прочети

12 рецепти със сода за здраве

Сода при ухапване от насекоми – в малко вода разтворете сода, колкото да се получи кашичка. От...

Прочети

Полезно: кое сирене с какво вино се пие

Ако имате гости, но нямате време да се развихрите в кухнята, винаги ще се представите добре, поднася...

Прочети

Яж, гладувай и живей по-дълго

В документалния филм "Яж, гладувай и живей по-дълго", британският автор и журналист – д-р Майк...