5 ползи от лeшниците

Снимка: pixabay.com

Ядките са необходими и важни за балансираното хранене на всеки от нас. Особено полезни са за всички, които постят, както и за вегетарианците и веганите. В тях се съдържат важни и полезни вещества, които помагат на тялото да бъде здраво и жизнено.

Първата запазена информация за употребата на лешници е от преди 5 хиляди години в Китай. Хората вярвали, че лешниците предпазват от зли сили, уроки и мълнии. Леската – дървото, върху което растат лешниците, била символ на брака, семейното щастие, здраве и мир.

Лешниците намират широко приложение в кулинарията. Лешниковите пасти са любимо съчетание с шоколада, а натрошените или цели ядки са любимо допълнение към най-различни торти и десерти. Ето и 5 страхотни причини да похапваме лешници по-често:

1. Подобряват работата на сърцето и кръвоносната система

Най-добре е да консумираме лешниците сурови. Тогава те запазват всички свои ценни вещества. Благодаение на съдържанието на магнезий, калий, калций и витамин Е поддържат нормалната работа на кръвоносната система, кръвното налягане и съответно подпомагат работата на сърцето.

2. Повишават имунната система и възстановяват организма

След прекарано тежко заболяване, хирургична операция или анемия, лешниците са една от храните, които помагат на организма да се възстанови. Благодарение на веществата в тях, те способстват за по-бързото създаване на кръв, което е от важно значение за възстановителните процеси.

3. Стимулират работата на мозъка и нервната система

Препоръчват се при нервни състояния и за подобряване работата на мозъка. Подобно на орехите те улесняват мозъчната дейност, снабдявайки го с фолиева киселина, тиамин, магнезий и витамини В и Е. Някои учени вярват, че могат дори да предпазят от болести като Алцхаймер.

4. Здрава коса, нокти, кожа

Полезните минерали от точка 1 по-горе помагат и за красивия ни външен вид. Магнезият се грижи за здравите нокти и коса. Антиоксидантите в лешниците забавят стареенето, благодарение на което кожата е по-сияеща и свежа. Витамин Е предпазва от вредните слънчеви лъчи и подобрява еластичността на кожата.

5. Подобряват метаболизма и подпомагат отслабването

Благодарение на веществата метионин, холин и лецитин, подобряват обмяната на веществата. Това подобрява метаболизма и има отслабващ ефект при хора с наднормено тегло и повишен холестерол.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Основи на кулинарията – видео урок 6

В този последен урок шеф Джонатан Колинс разкрива тайните на десертите. Ще разгледаме по-детайлно ка...

Прочети

13 признака, че имате нужда от повече мазнини в диетата си

Малко хора осъзнават, че прекомерното ограничение на приетите мазнини с храната може да се окаже сер...

Прочети

Как да ядем правилно кокосов орех

С наближаването на лятото, топлото слънце все по-жарко грее и затваряйки очи си представяме тропичес...

Прочети

Джулия Чайлд: Основни техники и рецепти от един живот, преминал в готвене

"Кулинарната мъдрост на Джулия" е изчерпателен пътеводител към френската кухня, в който читателят ще...

Прочети

Полезни ли са зърнените закуски?

Зърнената закуска е полезна, само ако я избираме внимателно и сме информирани за съдържанието ѝ, съо...

Прочети

Защо боледуваме?

Запитайте се колко често има пълен синхрон между мислите, чувствата, действията и думите ни. Ако сме...