5 ползи от лeшниците

Снимка: pixabay.com

Ядките са необходими и важни за балансираното хранене на всеки от нас. Особено полезни са за всички, които постят, както и за вегетарианците и веганите. В тях се съдържат важни и полезни вещества, които помагат на тялото да бъде здраво и жизнено.

Първата запазена информация за употребата на лешници е от преди 5 хиляди години в Китай. Хората вярвали, че лешниците предпазват от зли сили, уроки и мълнии. Леската – дървото, върху което растат лешниците, била символ на брака, семейното щастие, здраве и мир.

Лешниците намират широко приложение в кулинарията. Лешниковите пасти са любимо съчетание с шоколада, а натрошените или цели ядки са любимо допълнение към най-различни торти и десерти. Ето и 5 страхотни причини да похапваме лешници по-често:

1. Подобряват работата на сърцето и кръвоносната система

Най-добре е да консумираме лешниците сурови. Тогава те запазват всички свои ценни вещества. Благодаение на съдържанието на магнезий, калий, калций и витамин Е поддържат нормалната работа на кръвоносната система, кръвното налягане и съответно подпомагат работата на сърцето.

2. Повишават имунната система и възстановяват организма

След прекарано тежко заболяване, хирургична операция или анемия, лешниците са една от храните, които помагат на организма да се възстанови. Благодарение на веществата в тях, те способстват за по-бързото създаване на кръв, което е от важно значение за възстановителните процеси.

3. Стимулират работата на мозъка и нервната система

Препоръчват се при нервни състояния и за подобряване работата на мозъка. Подобно на орехите те улесняват мозъчната дейност, снабдявайки го с фолиева киселина, тиамин, магнезий и витамини В и Е. Някои учени вярват, че могат дори да предпазят от болести като Алцхаймер.

4. Здрава коса, нокти, кожа

Полезните минерали от точка 1 по-горе помагат и за красивия ни външен вид. Магнезият се грижи за здравите нокти и коса. Антиоксидантите в лешниците забавят стареенето, благодарение на което кожата е по-сияеща и свежа. Витамин Е предпазва от вредните слънчеви лъчи и подобрява еластичността на кожата.

5. Подобряват метаболизма и подпомагат отслабването

Благодарение на веществата метионин, холин и лецитин, подобряват обмяната на веществата. Това подобрява метаболизма и има отслабващ ефект при хора с наднормено тегло и повишен холестерол.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

10 неща, които нутриционистите хапват за закуска

Закуската може да бъде най-важното хранене за деня, но също така е най-голямото предизвикателство. П...

Прочети

Храни, богати на желязо

Желязото е изключително важно за здравето и доброто състояние на организма. Въпреки това само 8% от...

Прочети

Как да се детоксикираме през цялото време

В своето естествено, здравословно състояние, тялото се детоксикира през цялото време. Дишане, хранос...

Прочети

7 интересни факта за лука, които може би не знаете

Бял, жълт, червен, зелен... Употребявате лук едва ли не всеки ден, но има неща, които може би не зна...

Прочети

Луиз Хей: Тялото пряко отразява нашите убеждения!

Tялото, както и всичко останало в живота ни – не е нещо друго, а пряко отражение на нашите убе...

Прочети

Как да се храним "чисто"?

Огромният "прогрес", на който сме свидетели в хранителната индустрия всъщност се изразява в използва...