5 вкусни ястия с печени чушки

Снимка: pixabay.com

След като в късното лято и цяла есен се носи из въздуха аромата на печени чушки, няма нищо по-логично от това да отворим зимнината и да си забъркаме някоя вкусотия.

Печените чушки съдържат витамин Р, стимулират апетита и действат успокояващо на сърцето. Ето 5 предложения за вкусни ястия с печени чушки:

Катък

На някои места в България под катък се разбира цедено кисело мляко и сирене. В други краища обаче катък е вид салата. Обелете и нарежете печените чушки. В отделна купа намачкайте краве или овче сирене по избор. Поръсете го с черен пипер, малко чубрица и разбъркайте. Добавете цедено кисело мляко или биволско мляко. Накрая разбъркайте сместа с нарязаните чушки и имате страхотна зимна салата.

Печени чушки с яйце и сирене на фурна

Вземете малка тавичка и я намажете с мазнина. Обелете печените чушки и ги срежете само от едната страна така, че като ги разтворите да се получи ветрило. Подредете ред разгънати чушки. Забъркайте си смес от яйца и натрошено сирене. Може да овкусите с черен пипер, вегета, босилек и риган. Поставете слой от сместа върху чушките. Сложете нов ред чушки и редувайте така, докато свърши сместа. Последният слой най-отгоре трябва да остане с чушки. Върху него намажете с доматено пюре и запечете във фурна за около 30 минути на 200 градуса. Пет минути преди да извадите поръсете с настърган кашкавал.

Бърз миш-маш

Нарежете обелените печени чушки. Загрейте тиган с мазнина. Сложете в тигана ситно нарязан пресен морков и малко лук да се запържат. Добавете печените чушки. Изчакайте морковите и лука да омекнат. Добавете две яйца и разбъркайте отново. Когато белтъците побелеят, прибавете доматен сос или няколко лъжици лютеница. Изчакайте сместа да поври и намалете котлона. Накрая поръсете с настъргано или натрошено сирене.

Салата варени картофи и печени чушки

Нарежете варените картофи и печените чушки. Добавете ситно нарязан зелен лук, кисели краставички, царевица. Овкусете с майонезен сос и малко пресен лимонов сок.

Леща с печени чушки

Сгответе гъста леща по любимата си рецепта. Обелете печените чушки и ги напълнете с лещата. Подредете в тавичка като между чушките поставете тънки шайби пресен домат. Запечете за 30-тина минути на около 200 градуса.           

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Плодове, които подобряват метаболизма

Когато искаме да редуцираме теглото си е важно всекидневно да консумираме не само свежи зеленчуци, н...

Прочети

10 полезни съвета за предотвратяване на грипа

Как може да избегнем грипа? С превенция, която е в основата на здравословния начин на живот.

Прочети

Как се пие чай в различните точки на света

Безспорен факт е, че чаят е една от най-освежаващите напитки, употребявани навсякъде по света. Същес...

Прочети

5 златни правила за стройна фигура

Без глад няма отслабване! Тази максима обаче е и вярна, и невярна, защото ако само гладуваме, може и...

Прочети

10 храни за по-тънка талия

Искате ли вместо закръглено коремче да имате плоско? Разбира се, че да! Често подуването на корема е...

Прочети

Храни, които ще ви помогнат да регулирате нивото на холестерола

Холестеролът е един от главните виновници за появата на сърдечно-съдови заболявания. Високите нива н...