5 вкусни ястия с печени чушки

Снимка: pixabay.com

След като в късното лято и цяла есен се носи из въздуха аромата на печени чушки, няма нищо по-логично от това да отворим зимнината и да си забъркаме някоя вкусотия.

Печените чушки съдържат витамин Р, стимулират апетита и действат успокояващо на сърцето. Ето 5 предложения за вкусни ястия с печени чушки:

Катък

На някои места в България под катък се разбира цедено кисело мляко и сирене. В други краища обаче катък е вид салата. Обелете и нарежете печените чушки. В отделна купа намачкайте краве или овче сирене по избор. Поръсете го с черен пипер, малко чубрица и разбъркайте. Добавете цедено кисело мляко или биволско мляко. Накрая разбъркайте сместа с нарязаните чушки и имате страхотна зимна салата.

Печени чушки с яйце и сирене на фурна

Вземете малка тавичка и я намажете с мазнина. Обелете печените чушки и ги срежете само от едната страна така, че като ги разтворите да се получи ветрило. Подредете ред разгънати чушки. Забъркайте си смес от яйца и натрошено сирене. Може да овкусите с черен пипер, вегета, босилек и риган. Поставете слой от сместа върху чушките. Сложете нов ред чушки и редувайте така, докато свърши сместа. Последният слой най-отгоре трябва да остане с чушки. Върху него намажете с доматено пюре и запечете във фурна за около 30 минути на 200 градуса. Пет минути преди да извадите поръсете с настърган кашкавал.

Бърз миш-маш

Нарежете обелените печени чушки. Загрейте тиган с мазнина. Сложете в тигана ситно нарязан пресен морков и малко лук да се запържат. Добавете печените чушки. Изчакайте морковите и лука да омекнат. Добавете две яйца и разбъркайте отново. Когато белтъците побелеят, прибавете доматен сос или няколко лъжици лютеница. Изчакайте сместа да поври и намалете котлона. Накрая поръсете с настъргано или натрошено сирене.

Салата варени картофи и печени чушки

Нарежете варените картофи и печените чушки. Добавете ситно нарязан зелен лук, кисели краставички, царевица. Овкусете с майонезен сос и малко пресен лимонов сок.

Леща с печени чушки

Сгответе гъста леща по любимата си рецепта. Обелете печените чушки и ги напълнете с лещата. Подредете в тавичка като между чушките поставете тънки шайби пресен домат. Запечете за 30-тина минути на около 200 градуса.           

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Какво всъщност може да ядем по време на Коледните пости?

Започна Коледният пост, който всъщност не е особено строг. Доста са дните в този период, в които мож...

Прочети

10 брилянтни вица за алкохола

- Трябва да спрем да пием! - Само кажи къде и спираме!

Прочети

5 натурални метода за детокс

Защо не опитате да прочистите организма си по мек и природосъобразен начин, без да му причинявате из...

Прочети

С дъх на планина – салвия

Салвията е вечнозелен храст с типични листа със сив до лилав оттенък. Популярна е и под името градин...

Прочети

5 доказани ползи от киселото зеле

Дойде и зимата, а с него ароматът на Коледа – сняг, огън край печката и разбира се сърмички. К...

Прочети

Как бързо и лесно да подобрите храносмилането си

Хората обикновено изхвърлят портокаловите кори, след като са яли портокал или приготвили пресен сок...