7 интересни факта за лука, които може би не знаете

Снимка: pixabay.com

Бял, жълт, червен, зелен... Употребявате лук едва ли не всеки ден, но има неща, които може би не знаете за него:

1. Лукът – растение от семейство луковични, има ниско съдържание на калории, но изобилства от най-различни витамини, минерали и етерични масла, сред които калий, витамини В и С. Съставките варират в зависимост от сорта.

2. Съставката сулфоксид ни кара да плачем, когато режем лук – по време на рязане се получава съединение между нея и ензима алиназа. Съвет: Обелете лука и след това го изплакнете за кратко под течаща студена вода, а също така и ножа, с който режете – така ще има по-малко сълзи!

З. Лукът има много полезни ефекти върху здравето, действа противовъзпалително, антибактериално и спазмолитично.

4. С този зеленчук можете да се предпазите от ухапвания от насекоми, като отрежете глава лук наполовина и притиснете върху ухапването. Няколко капки сок от лук, разтворени във вода, се препоръчват от народната медицина при хрема и кашлица, ушни инфекции и други заболявания.

5. Ако суровият лук ви дразни стомаха, ще го направите по-лесно смилаем, като го нарежете на ситно и го запържите със сол. След като поизстине го изплакнете в гевгир с вода.

6. Не купувайте лук, който е с опадали люспи, загнил или покълнал.

7. Лукът се съхранява не в хладилник, а на сухо, тъмно и проветриво място – там може да издържи повече от месец.

Източник: missis.bg

Виж още

Прочети

12 плода, които лекуват

За всеки дисбаланс в организма си сме свикнали да разчитаме на някакво лекарство, но все по-често се...

Прочети

Веганство ли са постите и какво да консумираме?

Пречиствайки телата си за определен период от време, постещите извисяват духа си, превръщайки телата...

Прочети

Интересни факти за меда

Медът е лекарство и изключително полезна храна. Той повишава имунната система, действа противовъзпал...

Прочети

Защо жените пълнеят различно от мъжете

И в делници, и в празници има моменти, в които не броим количества и калории, а се наслаждаваме на к...

Прочети

Краве срещу козе сирене

В сърцето на всеки българин е заложена любовта към сиренето. От малки сме израснали с коматче топъл...

Прочети

Психологическата роля на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза и другите жлези с вътрешна секреция са свързани с нашите емоции и чувства. Те подд...