7 ползи от употребата на кокосова вода

Снимка: pixabay.com

Наричат кокосовата вода жива вода. Тя е изключителен източник на електролити, затова и се счита за страхотна енергийна и възстановяваща напитка след физическо натоварване. Тя е ефикасно природно лекарство, богата на множество витамини и минерали.

Ето и няколко ползи от употребата на кокосова вода:

Улеснява храносмилането

Най-честата причина за затруднено храносмилане е липсата на важни храносмилателни ензими. Кокосовата вода е богата на влакна и може да предотврати появата на стомашни разстройства и киселини.

Богата е на минерали

Кокосовата вода съдържа полезните калций, магнезий, фосфор, калий и натрий. Тези елементи са важни за редица функции, които протичат в човешкия организъм.

Намалява високото кръвно налягане

Благодарение на високото съдържание на калий - живата вода бързо се усвоява от организма, което дава възможност на калия да си свърши бързо и ефективно работата в тази посока. Според някои съвременни изследвания кокосовата вода може да допринесе също така за повишаването на добрия холестерол в кръвта (HDL).

Подпомага отслабването

Кокосовата вода е с ниско съдържание на калории и мазнини. По този начин редовният прием на кокосова вода може да ви помогне първоначално да се освободите от излишната вода, натрупана в организма. Ще ви предпази и от натрупване на нова, ще ускори метаболизма и ще ви кара да се чувствате сити.

Подходяща за бременни жени

Кокосовата вода е ефективен природен лек за бременни, които страдат от запек и киселини в стомаха. Полезна е също и за увеличаване на нивата на околоплодната вода, която играе важна роля за бебето в утробата. Неслучайно специалистите я препоръчват при бременност.

Подобрява цялостно състоянието на кожата

Освежава кожата чувствително благодарение на овлажняващите си свойства. Кокосовата вода може да се справи и с упорито акне, което е следствие на бактериална инфекция. Можете да я добавите към душ гела си, защото ще премахне и черните точки от тялото.

Увеличава хидратацията на тялото

Според специалисти съставките в кокосовата вода хидратират повече тялото отколкото други спортни или енергийни напитки. Тя е особено подходяща за тези от вас, които обичат спорта. По време на физическа активност човешкото тяло губи много течности. Кокосовата вода е богата на естествени захари и важния за мускулите калий. Затова след спорт се препоръчва да изпиете чаша кокосова вода. Тя ще ви освежи и ще помогне за по-бързото възстановяване на тялото от тренировката.

Източник: razlichno.com

Виж още

Прочети

Екзотичните чайове ройбос, каркаде и мате

Каква е тайната на популярността на екзотичните чайове мате, каркаде и ройбос, наистина ли в тях има...

Прочети

1800 здравословни и вкусни рецепти за делник и празник

Храненето е един от основните проблеми на съвременното ни общество. Докато част от света гладува, др...

Прочети

Десетте най-вредни хранителни комбинации

Всички знаем, че съществуват полезни и вредни храни, но само малцина умеят да съчетават най-полезнит...

Прочети

Полезни ли са сирената с плесен?

Деликатесните сирена са изключително приятно мезе за вино, допълнение към коктейл или вечеря с прият...

Прочети

10 причини да пием вода с лимон

Ако искате да сте здрави и красиви, то винаги започвайте деня си с чаша (изворна) вода и сока от еди...

Прочети

За какво да внимаваме като четем етикетите на храните

При покупката на един продукт е важно да се запознаете със съставките му. Това е важно както за да н...