7 причини да ядeм повече смокини

Снимка: pixabay.com

1. Смокините помагат за изграждане на здрави кости

Те съдържат същественото изграждащо костите трио от магнезий, калций и витамин К2. Без магнезий, калцият е инертен. И без витамин K2, калцият се отклонява от костната материя в кръвта, вероятно калцирайки вътрешните облицовки на кръвоносните съдове.

2. Смокините са полезни за здравето на сърцето

В допълнение към намаляването на калциеви отлагания в кръвоносните съдове, магнезият и калият в смокините са от съществено значение за поддържане здравето на сърцето и поддържане на кръвното налягане в норма.

3. Смокините са с високо съдържание на разтворими и неразтворими фибри

Разтворимите фибри помагат за забавяне на храносмилането и ви кара да се чувствате по-заситени. Помагат също и за стабилизиране и намаляване нивата на кръвната захар. Добри са за успокоение на синдром на дразнимото черво (СДЧ).

Неразтворимите фибри осигуряват нужната част, помагаща за прочистването на дебелото черво и лесно премахване на отпадъците, намалявайки инциденти от запек. И двата вида фибри са полезни инструменти за управление на теглото.

4. Смокините помагат за намаляване на серумните нива на триглицеридите

Нивата на триглицеридите се считат за по-подходящи маркери за прогнозиране на проблеми на сърцето и затлъстяването, отколкото нивата на холестерола.

5. Сушените смокини са на върха на списъка на сушените плодове за фенолни нива на антиоксиданти

Плодовите антиоксиданти показват по-големи ползи за здравето на очите, отколкото растителните антиоксиданти, включително морковите, дори предлагащи защита срещу макулна дегенерация, свързана с възрастта (МДСВ), водеща причина за слепота.

6. Смокините са с високи алкални стойности

Те помагат на организма да постигне и поддържа оптималното 7,0 - 7,4 рН за водене на здравословен живот без заболяване.

7. Смокините са с много високо съдържание на желязо

Това е минералът, който спомага за създаването на червените кръвни клетки и предотвратяване на анемия. Бременните жени се насърчават да поддържат високо ниво на червени кръвни клетки. Така че оставете шоколада настрана и закусвайте със сушени смокини, ако очаквате бебе.

Източник: biopogled.com

 

Виж още

Прочети

С дъх на планина - риган

Риганът е малко ароматно растение, което прави храната по-вкусна и съдържа в себе си полезни и лечеб...

Прочети

С кои храни може да прекаляваме без да надебеляваме

Дори и да сте луди на тема здравословно хранене и да искате да поддържате фигурата си перфектна, не...

Прочети

Маточината и нейните лечебни свойства

Полезните свойства и противопоказанията на маточината са тествани чрез вековния опит на народната ме...

Прочети

Екзотичните чайове ройбос, каркаде и мате

Каква е тайната на популярността на екзотичните чайове мате, каркаде и ройбос, наистина ли в тях има...

Прочети

5 ползи от лeшниците

Ядките са необходими и важни за балансираното хранене на всеки от нас. Особено полезни са за всички,...

Прочети

Всичко, което трябва да знаем за розето

През последните години розето стана много модерно, включително и у нас. Вече всяка българска изба (в...