7 тайни на репичките

Снимка: pixabay.com

Апетитните червено-розови репички са прекрасна и свежа част от всяка зелена салата. Всъщност, освен че са красиви и създават цветна палитра в чинията, те са и изключително полезни за здравето. Нека видим повече:

• Първите данни за култивирано отглеждане на репички са от преди около 3000 години в Япония, Китай, Рим, Гърция и Египет. Основно се делят на европейски и азиатски сортове.

• Репичките притежават антибактериални свойства. Те са богати на ензими, витамин С, витамини от групата В, както и калий, фосфор, натрий, цинк и фолиева киселина. В добавка съдържат фибри и антиоксиданти.

• Репичките се грижат за добрата работа и здравето на стомаха и черния дроб. Благодарение на фибрите и етеричното масло в тях, те се справят с проблеми като ленив стомах и засилват и подобряват храносмилането.

• Интересен факт е, че репичките помагат при борбата с целулит, подути крака и пръсти, както и всички останали неприятни последици от задържането на вода. Консумацията им регулира по естествен път водния баланс в тялото. Организмът е свеж, хидратиран, без усещането за подутост и тежина.

• Репичките влизат в състава и на различни диети и режими на хранене, при хора, които целят намаляване на теглото. Това се дължи на факта, че консумацията им при хранене помага за намаляването на калорийния прием. В резултат се спомага отслабването и по-бързо ще постигнете желаната визия.

• Репичките могат и да се използват при наранявания, зачервявания и други проблеми при чувствителна кожа. Благодарение на антибактериалното им действие, състоянието на проблемното място бързо ще се подобри.

• Не на последно място, репичките помагат за пречистването на кръвта и насищането й с кислород. Това зарежда и тонизира тялото като засилва естествените жизнени процеси и подбрява цялостната работа на организма.

Не се препоръчват за термична обработка. Най-подходяща е консумацията им в прясно състояние.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Защо затлъстяването е модерна болест?

Голяма част от съвременните изследвания на затлъстяването дават основание да се смята, че то се дълж...

Прочети

Какво не знаем за тиквата?

Тиквата присъства в зимното меню на традиционната българска кухня. Това никак не е случайно, тъй кат...

Прочети

Здравословните ползи от оцетните бани

Има много видове бани, които могат да се използват за детоксикация и релаксация, но никоя не е от та...

Прочети

Пурата - истински символ на добри обноски

Пурата трябва да се третира като истински символ на добри обноски. Пушенето на пура носи едно специа...

Прочети

Здравословен чипс – мит или реалност?

Американският картофен чипс е любима храна на малки и големи. Поставя началото си още в кредата на Х...

Прочети

Шест полезни български суперхрани

Интересно е как се изменят ценностите в нашето съвремие. Някога приоритет са били добрият живот и гр...