7 тайни на репичките

Снимка: pixabay.com

Апетитните червено-розови репички са прекрасна и свежа част от всяка зелена салата. Всъщност, освен че са красиви и създават цветна палитра в чинията, те са и изключително полезни за здравето. Нека видим повече:

• Първите данни за култивирано отглеждане на репички са от преди около 3000 години в Япония, Китай, Рим, Гърция и Египет. Основно се делят на европейски и азиатски сортове.

• Репичките притежават антибактериални свойства. Те са богати на ензими, витамин С, витамини от групата В, както и калий, фосфор, натрий, цинк и фолиева киселина. В добавка съдържат фибри и антиоксиданти.

• Репичките се грижат за добрата работа и здравето на стомаха и черния дроб. Благодарение на фибрите и етеричното масло в тях, те се справят с проблеми като ленив стомах и засилват и подобряват храносмилането.

• Интересен факт е, че репичките помагат при борбата с целулит, подути крака и пръсти, както и всички останали неприятни последици от задържането на вода. Консумацията им регулира по естествен път водния баланс в тялото. Организмът е свеж, хидратиран, без усещането за подутост и тежина.

• Репичките влизат в състава и на различни диети и режими на хранене, при хора, които целят намаляване на теглото. Това се дължи на факта, че консумацията им при хранене помага за намаляването на калорийния прием. В резултат се спомага отслабването и по-бързо ще постигнете желаната визия.

• Репичките могат и да се използват при наранявания, зачервявания и други проблеми при чувствителна кожа. Благодарение на антибактериалното им действие, състоянието на проблемното място бързо ще се подобри.

• Не на последно място, репичките помагат за пречистването на кръвта и насищането й с кислород. Това зарежда и тонизира тялото като засилва естествените жизнени процеси и подбрява цялостната работа на организма.

Не се препоръчват за термична обработка. Най-подходяща е консумацията им в прясно състояние.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Хапвайте ядки, за да намалите риска от рак на дебелото черво

Peдoвнoтo xaпвaнe нa ядĸи нaмaлявa c нaд 40 нa cтo pиcĸa oт peцидив нa paĸa нa дeбeлoтo чepвo. Toвa...

Прочети

Как се научих да се храня здравословно, да тренирам в залата и да обичам себе си

Някой хора искат да загубят от теглото си. Други искат да качат килограми. Аз бях най-лошото от дват...

Прочети

Основи на кулинарията – видео урок 6

В този последен урок шеф Джонатан Колинс разкрива тайните на десертите. Ще разгледаме по-детайлно ка...

Прочети

Петър Дънов: Мисълта може да изпъди всяка болест от човека

Болестите се лекуват с мисъл. Мисълта може да изпъди всяка болест от човешкия организъм. Ако знаеше...

Прочети

Топ 10 съвета за здравето при мъжете

Експерт предлага съвети за това как да засилим своя сексуален живот, да подобрим тренировките и да ж...

Прочети

С дъх на планина – кимион

В българската традиционна кухня кимионът най-често като че ли свързваме с овкусяването на кебапчета...