7 трика, които ще предпазят зъбите ви от потъмняване при пиене на вино

Снимка: pexels.com

Червеното вино ухае приятно, има ненадминат вкус и докосва сетивата по неповторим начин, но… може да превърне усмивката ви в нещо не чак толкова привлекателно. Защото макар и богато на антиоксиданти, то причинява и потъмняване на зъбите.

Ако пък си мислите, че преминаването към белия вариант е добро решение, ще ви разочаровам. Оказва се, че бялото вино е не по-малък враг на зъбите от неговия червен "братовчед", защото допълнително потъмнява петната, оставени от други "виновници" (чай, кафе). Това установяват учени от New York University.

И така – какво да правят почитателите на виното? Ето няколко съвета, които американският зъболекар д-р Скот Финлей дава пред sheknows.com.

1. Преди да си отпиете, измийте зъбите и изплакнете устата си. Защото виното закрепва плаката върху емайла и, ако не я премахнете, нещата ще излязат извън контрол.

2. Изчакайте поне час след последната консумация на алкохол, преди отново да посегнете към четката за зъби. Емайлът е отслабен от винената киселина, което прави зъбите много чувствителни към абразивни (изтъркващи) продукти.

3. Използвайте влажна марля, за да избършете лилавите петната по зъбите веднага, след като приключите с пиенето. Дори и да сте пили бяло вино, пак направете същото.

4. Редувайте глътка вино с глътка вода. По този начин петната се отмиват. Газираната вода е още по-ефективна, заради мехурчетата, които "помитат" всичко след себе си.

5. Яжте твърди сирена с виното. Те спомагат за отделянето на слюнка, която се закрепва за емайла и поддържа нормалната киселинна среда в устната кухина. По този начин зъбите са защитени от високата киселинност на виното.

Други храни със същия ефект са ядките, сладките плодове, зеленчуците и от тях най-вече спанакът. Каквото и да ядете, важно е то да е богати на фибри и с ниско киселинно съдържание.

6. Използвайте резенчета лимон за спешни случаи. Натъркайте зъбите и устните с парчета от тропическия плод. Не е препоръчително обаче да прибягвате често до този ефикасен метод, защото лимонът съдържа големи количества киселина, която уврежда зъбите, според специалиста.

7. Дъвчете дъвка. "Дъвченето на дъвка активизира слюноотделянето, което, от своя страна, спомага за отмиването на петната. А и по този начин ще запазите дъха си свеж", казва зъболекарят.

Ако дотук ви отказах от любимото питие, продължете с четенето. Защото има довод в полза на виното – то съдържа полифеноли.Това са вещества, които не позволяват на бактериите да се прикрепят към зъбите и да причиняват тяхното гниене.

С други думи – пийте вино и следвайте горепосочените съвети, за да имате красива усмивка.

Източник: missis.bg

Виж още

Прочети

Съвети за по-добър сън

Вече е доказан научен факт: сънят е не просто изключване на мозъка за почивка, а активно, сложно и н...

Прочети

6 домашни лечения с хималайска сол

Добре известна като "розово злато", хималайската сол е пълна с невероятни хранителни вещества и е до...

Прочети

Какво ще стане с организма, ако ядете чесън всеки ден

Haшитe poдитeли, ocoбeнo бaбитe и дядoвцитe ни, в дeтcтвoтo ни ĸapaxa дa ядeм чecън (в ĸpaeн cлyчaй...

Прочети

Храни за повече кислород в организма

Кислородът е едно от задължителните условия за живот. Организмът на човек се нуждае от кислород, ето...

Прочети

За да сте здрави, заложете на тези 5 естествени храни

Есенният период е изключително благодатен за настинки и вируси, от които никой не е застрахован. Но...

Прочети

Храни и напитки, които ви пречат да отслабнете

Има много и различни начини, благодарение на които човек може да отслабне. И макар че най-добрият от...