Безценни полезни съвети за готвенето

Снимка: pixabay.com / RitaE

Не всеки може да бъде майстор готвач, но всеки може да се научи да готви вкусно и полезно. Тези съвети ще ви помогнат да се наслаждавате на своите кулинарни постижения.

1. Яйца

Ще разбиете белтъците по-лесно на сняг, ако добавите към тях щипка сол и капнете в съда за разбиване няколко капки лимонов сок или оцет.

2. Температура на яйцата

Трябва да е стайна, равна с тази на останалите продукти, така че 20-ина минути преди готвенето ги извадете от хладилника и винаги измивайте с топла вода преди да ги разчупите.

3. Панировка

Панирайте шницелите в яйца, разбити с малко газирана вода и настърган кашкавал, скилидка счукан чесън, малко олио и ситно нарязан магданоз, а в галетата сложете и малко къри – ще станат много вкусни.

4. Суфле

То ще бухне по-добре, ако белтъците не са разбивани прекалено дълго – така ще продължат да се надигат по време на печенето.

5. Горчица

За да не изсъхва, поставете резен лимон в бурканчето.

6. Майонеза

Ако искате да придадете по-интересен и пикантен вкус на готовата майонеза, добавете в нея горчица, лимонов сок и смлян черен пипер.

7. Чесън

Ще го обелите много лесно, ако отделите скилидките от главата, изсипете ги в буркан, долеете малко вода, затворите буркана и разтърсите силно няколко пъти – люспите ще се отделят сами.

8. Супи

Когато приготвяте зеленчуков бульон, режете зеленчуците на едро, а когато правите супа – на по-дребно.

9. Зеленчуци

Ще ги сварите по-лесно и ще запазите повече от хранителните им качества, ако ги пускате да се варят във вряща вода.

10. Посоляване

Месните и зеленчуковите ястия солете след като заврат, а рибните – преди да заврат.

11. Вино за готвене

Винаги използвайте качествено вино за кулинарни цели – бяло за ястия с пилешко и телешко месо и червено – за свинско и дивечово.

12. Масло

Ще го размекнете по-лесно, като го нарежете на парченца и ги поставите в съд, предварително облян с вряла вода. Захлупете го и след няколко минути маслото ще е омекнало.

Източник: missis.bg

Виж още

Прочети

Джинджифилът като мощно лекарство

Значението на корена от джинджифил е било добре познато още на древната арабска, китайска и индийска...

Прочети

4 здравословни навика, които поддържат здрави ума и тялото

Искате ли да поддържате млади ума и тялото си? Развивайте тези навици през целия си живот.Кой не иск...

Прочети

10 невероятни неща, които се случват с тялото ти, когато спреш захарта

След редица проучвания и изследвания, направени в последните години е категорично установено, че зах...

Прочети

Пъпеши – за болен стомах, бъбреци и простата

Пъпешът е свеж и приятен в летните горещини плод, но от незапомнени времена е известен и с лечебните...

Прочети

Мускат - най-старото бяло вино

Мускатът е разпространен по Средиземноморието от векове насам, познат в Древен Египет, Антична Гърци...

Прочети

С дъх на планина – естрагон

Естрагонът е интересна подправка, позната още от Древността. Използван е както от римляните, така и...