Божественото тирамису

Снимка: pixabay.com/mandarinMD

Божественото тирамису напоследък се превърна в един от най-популярните десерти в България. Доскоро непознат, сега се предлага както по класически рецепти, така и в множество вариации в по-голяма част от ресторантите, редом с домашната бисквитена торта. Нека надникнем в света на неустоимия десерт.

Виж още: Шоколадово тирамису с банани

Тирамисуто е родом от Италия и буквално означава "ободрѝ ме!". Заради двете си съдържащи кофеин съставки - кафе и какао, може да крие в себе си закачливи, сексуални нотки. В основата си десертът се приготвя от бишкоти, сирене маскарпоне, вино Марсала, кафе, яйца, захар и какао. Рецептата е адаптирана за варианти със сладолед, пудинги, торти. Често кафето се заменя с плодови сокове или сиропи и шоколад.

Ето и класическата рецепта:

За крема:
4 жълтъка
½ чаена чаша захар
1 кафена чаша вино Марсала/бадемов аператив
400 грама маскрапоне
250 мл течна сметана

За бишкотите:
1 чаена чаша еспресо
1 кафена чаша вино Марсала/бадемов аператив
1 супена лъжица захар
24 бишкоти
4 супени лъжици какао

Първата стъпка от рецептата за тирамису е подготовката на продуктите. Изваждате всички продукти от хладилника предварително, за да са на стайна температура.

Сварявате силно еспресо. Добавяте 2 супени лъжици захар и 1 кафена чаша Марсала, разбърквате и оставяте на страна. Ако не можете да намерите десертното вино за готвене Марсала, може да ползвате и бадемов аператив, но по оригиналната рецепта за тирамису, сладкишът се приготвя с Марсала.

Идва ред да приготвите крема, което е и най-тънката част от рецептата за тирамису. Разбивате жълтъците, заедно със захарта, докато сместа се сгъсти и побелее, като най-добре е да направите това с миксер. Изсипвате разбитите със захарта жълтъци в купа, добавяте 1 кафена чаша Марсала и слагате купата в тенджера с вода и разбърквате на водна баня.

Идеята е жълтъците да се обработят топлинно и в сладкиша да няма сурови жълтъци. Бъркате на водна баня за около 10-12 минути, докато сместа се посгъсти. Слагате купата със сместа в друга купа със студена вода, и разбърквате, докато сместа изстине напълно! Много е важно сместа с жълтъците да е напълно изстинала, тъй като в противен случай, добавяйки сметаната и сиренето маскрапоне ще се отпуснат и сместа ще стане твърде рядка.

Към изстиналата смес при непрекъснато бъркане с дървена лъжица добавяте леко разбитото сирене маскрапоне и разбитата на твърд сняг готварска сметана, докато се получи гъст гладък крем.

Накрая трябва да сглобите сладкиша. Избирате правоъгълна тава. Топвате всяка от бишкотите в сместа с кафе за няколко секунди и и ги нареждате на дъното на тавата. Важно е да ги топите само за 2-3 секунди, защото в противен случай бишкотите ще се напоят твърде много и ще се разпаднат. Когато дъното на тавата се покрие с бишкоти разпределяте ½ от крема. Върху крема нареждате втори ред напоени бишкоти, а върху тях останалата част от крема, след което оставяте сладкиша в хладилника за 3-4 часа.

Преди сервиране поръсвате тирамису обилно с какао.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Киноа: ползи за здравето

Може би най-впечатляващото в киноата е нейното голямо общо съдържание на полезни вещества. Тя може д...

Прочети

Защо трябва да пием вода с лимон всяка сутрин

Ако търсите лесен начин да подобрите живота и здравето си като цяло, вие сте на правилното място. Пи...

Прочети

Ароматно вино от Токай

Има едно кътче в Унгария, където ценителите на спиращите дъха гледки и ароматното вино с удоволствие...

Прочети

Ноцебо ефектът или защо сме нещастни и болни

Всички сме чували за плацебо ефекта. Но малко се говори за ноцебо ефекта. И ми се струва, че то...

Прочети

Минералната вода в България – къде, коя, какво лекува?

България е надарена с минерални води, които помагат при почти всички болести. Само от болежката зави...

Прочети

Интересни факти за пармезана

Пармезанът – безспорно това е една от емблемите на италианската кухня. Най-известното и широко...