Брашно - колкото поеме?!

Снимка: pixabay.com

Срещали ли сте в готварските книги това отнесено и на пръв поглед доста неконкретизирано "брашно - колкото поеме"?! За начинаещите кулинари това може да предизвика истинско бедствие. Понякога дори опитните изпитват известни затруднения. Сега ще споделим синтезирано опита и част от съветите на най-добрите готвачи в света:

Подгответе брашното

В магазинната мрежа има богат избор от най-различни видове брашно. На повечето опакови са отбелязани ястията и печивата, за които всяко е подходящо. Обърнете внимание и подберете според рецептата, която сте решили да сътворите.

Пресейте брашното. Това ще направи ястието ви по-пухкаво и нежно. Освен за отделяне на попаднали замърсявания, пресяването е важно, защото вкарва допълнително въздух. Именно той помага след това набухвателите да свършат работата си много по-добре.

Ако приготвяте тесто, прибавете набухвателите като сода и бакпулвер, сол, захар и други сухи вещества към брашното. Слд това разбъркайте внимателно и чак след това започнете смесването с останалите продукти. По този начин останалите сухи съставки ще се разпределят много по-равномерно.

Сгъстяване

Ако ползвате брашно за сгъстяване на сосове, яхнии или други ястия, разтворете не повече от една, две супени лъжици в хладка, до леко затоплена вода. Нишестето в брашното ще се разтвори при разбъркването. Отнемете от котлона и добавяйте с едната ръка на тънка струйка брашняната смес, докато с другата ръка разбърквате гозбата.

Палачинки

Тайната на отличната смес за палачинки е в съотношението 1 яйце, 60 г брашно, 80 мл. мляко. Може да импровизирате, добавяйте малко сол или захар, в зависимост от вида палачинки или да замените стандартните олио и краве масло с кокосова мазнина или зехтин.

Печива

Прочетете внимателно рецептата поне два пъти. Обърнете внимание как е описано тестото преди, по време на месенето и непосредствено преди печене. Дали е лепкаво, каква е консистенцията, колко меко, твърдо или бухнало да бъде. Изучавайки внимателно какво трябва да усетите по време на приготвянето на тестото, ще може да го почувствате. Това е важно както за страхотна пица, така и при курабийки, сладки, питки и какво ли още не.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Как да спазим новогодишните обещания

Много хора именно в този момент обръщат внимание на себе си и израстването си като личности, давайки...

Прочети

Богати на антиоксиданти храни за стимулиране на имунната система

Много храни са естествено противовъзпалително, а антиоксидантите в тях предпазват клетките от д...

Прочети

С коя диета се отслабва най-бързо?

Когато говорим за "отслабване", нека първо отново да напомним, че става дума за редукция на излишна...

Прочети

20 великолепни вица за ракията

Не си истински българин, ако в хладилника нямаш шише от марково уиски, пълно с домашна рак...

Прочети

Най-добрият начин да се вари яйце

Рохко или твърдо сварено яйце обичате? Да се постигне идеално сварено яйце е трудна задача, защ...

Прочети

Изварата - едно от тайните оръжия при диета

Изварата е подценяван и пренебрегван продукт. Ползите от нея, както за здравето, така и за месечния...