Брускетите и техният завладяващ вкус

Снимка: pixabay.com / RitaE

Представяме ви поредната вкусотия от италианската кухня, на която трудно може да се устои - брускетите. Днес можем да хапнем това предястие в редица ресторанти, поднесено и гарнирано по различни начини.

Брускета (Bruschetta) е италиански термин за "препечен хляб". Традиционното предястие се приготвя от векове в Италия, като първоначално върху препечени филии от по-стар хляб са се слагали зехтин, чесън и сол. 

Днес брускетите са познати в различни вариации - нарязаните по диагонал и след това препечени филийки хляб се натъркват с чесън, намазват се със зехтин и се гарнират с различни продукти - ситни кубчета домати с босилек; лук; сирене; маслини; гъби; боб; месни деликатеси и т.н. Разнообразни са и типовете хляб, които се използват, както и дебелината на филийките. 

Ето и важни тънкости при приготвяне на брускети - филията не трябва да се препича прекалено много, а да остане мека във вътрешността си. Друго важно нещо е да не се прекалява с чесъна - той не трябва да доминира, а да допълва останалите вкусове. Използвайте само няколко продукта върху филията - колкото по-семпли са брускетите, толкова са по-вкусни.

След като разбрахте как са изглеждали автентичните антипасти преди векове, може да запретнете ръкави и сами да си направите тази вкусотия вкъщи. Ако искате да се доближите до брускетите, които сервират в Италия, недейте да отрупвате с продукти отгоре. Сервирайте с чаша хубаво вино. Наздраве!

Автор: Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Какво не знаем за тиквата?

Тиквата присъства в зимното меню на традиционната българска кухня. Това никак не е случайно, тъй кат...

Прочети

Особености на тайландската кухня

Тайландската кухня сама по себе си звучи екзотично и е някак непозната в България. Добрата новина е,...

Прочети

10 храни, които изгарят повече калории

Добавяйте от тези храни в менюто си, наблегнете на редовните движения и не само ще подобрите здравет...

Прочети

Полезни приложения на утайката от кафе

След като изпиете сутрешното кафе, не изхвърляйте утайката от кафеварката, а я отделете за повторна...

Прочети

Лечебните свойства на нара

Един от най- екзотични лечители, който все още не е съвсем добре познат в профилактиката и в родната...

Прочети

Как да готвим с рукола

Руколата крие много ползи и ценни съставки. У нас все по-често се забелязва като част от салати или...