Брускетите и техният завладяващ вкус

Снимка: pixabay.com / RitaE

Представяме ви поредната вкусотия от италианската кухня, на която трудно може да се устои - брускетите. Днес можем да хапнем това предястие в редица ресторанти, поднесено и гарнирано по различни начини.

Брускета (Bruschetta) е италиански термин за "препечен хляб". Традиционното предястие се приготвя от векове в Италия, като първоначално върху препечени филии от по-стар хляб са се слагали зехтин, чесън и сол. 

Днес брускетите са познати в различни вариации - нарязаните по диагонал и след това препечени филийки хляб се натъркват с чесън, намазват се със зехтин и се гарнират с различни продукти - ситни кубчета домати с босилек; лук; сирене; маслини; гъби; боб; месни деликатеси и т.н. Разнообразни са и типовете хляб, които се използват, както и дебелината на филийките. 

Ето и важни тънкости при приготвяне на брускети - филията не трябва да се препича прекалено много, а да остане мека във вътрешността си. Друго важно нещо е да не се прекалява с чесъна - той не трябва да доминира, а да допълва останалите вкусове. Използвайте само няколко продукта върху филията - колкото по-семпли са брускетите, толкова са по-вкусни.

След като разбрахте как са изглеждали автентичните антипасти преди векове, може да запретнете ръкави и сами да си направите тази вкусотия вкъщи. Ако искате да се доближите до брускетите, които сервират в Италия, недейте да отрупвате с продукти отгоре. Сервирайте с чаша хубаво вино. Наздраве!

Автор: Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Коняк – сгряващата напитка за студено време

Ето как да се сгреете с коняк или бренди в студеното време, така че да се насладите на напитката.

Прочети

20 идеи как да "отрежем" 99,99 калории на ден

1. Опитайте с варени яйца вместо пържени. 2. Овкусете салатата си със свеж лимон или грейпфрут, вмес...

Прочети

Бързото хранене като вреден навик

Независимо дали сме вегетарианци, ценители на средиземноморската диета, имаме непоносимост към глуте...

Прочети

Положителните страни на планинската пъстърва

Консумацията на риба е доказано полезна за човешкия организъм. Пъстървата е изключително вкусна и пр...

Прочети

Бащата на медицината: Ще се разболеете, ако мислите лоши неща!

На Изток казват: "И най-големите врагове на човека не биха му пожелали такива беди, които могат да м...

Прочети

Пет от най-вкусните сирена от различни точки на света

Съществуват стотици видове сирена по целия свят. Всяко от тях има своя специфична технология на прав...