Джинджифилът като мощно лекарство

Снимка: pixabay.com

Значението на корена от джинджифил е било добре познато още на древната арабска, китайска и индийска култури. Днес, хиляди години по-късно ние продължаваме да ползваме джинджифила като лек при различни здравни проблеми.

Той може да се консумира в най-различни форми – на прах, сушен, пресен, като сок и дори като масло. Джинджифилът е страхотен източник на витамин А, витамин C, витамините от група B, магнезий, калий, фосфор, силиций, желязо, калций, натрий, цинк и бета-каротин – ето защо е и толкова полезен за здравето.

Джинджифилът има силен сладникав аромат и същевременно доста лют вкус, който се дължи на съдържащото се в него вещество зингиберон.

Благодарение на своите полезни лечебни свойства, джинджифилът се ползва активно и като лекарство. Едно от най-важните му полезни свойства е способността му да увеличава притока на кръв към мозъка, което от своя страна стимулира и подобрява мозъчната дейността.

Джинджифилът се смята за един от най-ефикасните лекове за стомашни разстройства. Той премахва газовете, което облекчава храносмилането и намалява спазмите в стомашно-чревния тракт. Джинджифилът намалява възпалението в стомаха и създава бариера срещу стомашната киселина и други дразнещи вещества. Той помага и за по-доброто усвояване на хранителните вещества в организма.

В малки дози джинджифилът е особено ефективен за лечение на гадене и повръщане, по време на бременност като не води до негативните странични ефекти.

Джинджифил може до допринесе за понижаването на холестерола и борбата с рака.

Доказана е ползата от джинджифил в храненето при проблеми с щитовидната жлеза. Прилагането му редовно като подправка стимулира функциите й при отслабена продукция на специфични хормони или хипотиреоидизъм.

Ежедневната консумация на джинджифил може да ви предпази от настинка и грип през зимния сезон.

Ползата от прием на джинджифил при пациенти с диабет е доказвана в множество проучвания. Известен е експеримент в Иран с доброволци с диабет от втори тип, на които в продължение на два месеца всеки ден били давани по два грама джинджифил.

В края на експеримента били отчетени понижени стойности на лошия холестерол и триглицеридите, и паралелно с това – подобрена чувствителност към инсулина, което е проблем за диабетиците от въпросната група.

Епилепсията не може да се излекува с джинджифил, но с негова помощ може да се стабилизира имунната система и да се съдейства за профилактика на гърчовете. В този случай се прилага в комбинация с още билки – урока, канела кора, корени от божур, пинелия, женшен, азиатски шлемник и женско биле, плодове от хинап.

Джинджифилът също е и афродизиак. Да афродизиак! Той повишава чувствителността и помага за добрата циркулация на кръв в тялото.

Източник: razlichno.com

Виж още

Прочети

10 града, в които сервират най-хубавото кафе в света

Toмас Джеферсън някога е казал, че кафето е любимата напитка на цивилизования свят. И не е бил...

Прочети

Какво се случва с тялото ни, ако пием ВОДА на гладно всеки ден

Знаете ли, че японците имат навика да пият вода веднага щом се събудят. Използват ефективната техник...

Прочети

Какво не трябва да допускаме при суровоядството

Както се разбира от самото име, при суровоядството става въпрос за ядене на сурова храна. Тя не тряб...

Прочети

Петър Дънов: Човек трябва да яде всичко с благодарност и любов

Храната, която човек употребява, трябва да отговаря на неговата мисъл. Между човека и храната, която...

Прочети

Оригиналната диета-гладолечение на Лидия Ковачева, която лекува всички болести

Гладолечението на легeндарната Лидия Ковачева е един от най-невероятните и успешни методи за пречист...

Прочети

Най-добрият начин да се вари яйце

Рохко или твърдо сварено яйце обичате? Да се постигне идеално сварено яйце е трудна задача, защ...