Джинджифилът като мощно лекарство

Снимка: pixabay.com

Значението на корена от джинджифил е било добре познато още на древната арабска, китайска и индийска култури. Днес, хиляди години по-късно ние продължаваме да ползваме джинджифила като лек при различни здравни проблеми.

Той може да се консумира в най-различни форми – на прах, сушен, пресен, като сок и дори като масло. Джинджифилът е страхотен източник на витамин А, витамин C, витамините от група B, магнезий, калий, фосфор, силиций, желязо, калций, натрий, цинк и бета-каротин – ето защо е и толкова полезен за здравето.

Джинджифилът има силен сладникав аромат и същевременно доста лют вкус, който се дължи на съдържащото се в него вещество зингиберон.

Благодарение на своите полезни лечебни свойства, джинджифилът се ползва активно и като лекарство. Едно от най-важните му полезни свойства е способността му да увеличава притока на кръв към мозъка, което от своя страна стимулира и подобрява мозъчната дейността.

Джинджифилът се смята за един от най-ефикасните лекове за стомашни разстройства. Той премахва газовете, което облекчава храносмилането и намалява спазмите в стомашно-чревния тракт. Джинджифилът намалява възпалението в стомаха и създава бариера срещу стомашната киселина и други дразнещи вещества. Той помага и за по-доброто усвояване на хранителните вещества в организма.

В малки дози джинджифилът е особено ефективен за лечение на гадене и повръщане, по време на бременност като не води до негативните странични ефекти.

Джинджифил може до допринесе за понижаването на холестерола и борбата с рака.

Доказана е ползата от джинджифил в храненето при проблеми с щитовидната жлеза. Прилагането му редовно като подправка стимулира функциите й при отслабена продукция на специфични хормони или хипотиреоидизъм.

Ежедневната консумация на джинджифил може да ви предпази от настинка и грип през зимния сезон.

Ползата от прием на джинджифил при пациенти с диабет е доказвана в множество проучвания. Известен е експеримент в Иран с доброволци с диабет от втори тип, на които в продължение на два месеца всеки ден били давани по два грама джинджифил.

В края на експеримента били отчетени понижени стойности на лошия холестерол и триглицеридите, и паралелно с това – подобрена чувствителност към инсулина, което е проблем за диабетиците от въпросната група.

Епилепсията не може да се излекува с джинджифил, но с негова помощ може да се стабилизира имунната система и да се съдейства за профилактика на гърчовете. В този случай се прилага в комбинация с още билки – урока, канела кора, корени от божур, пинелия, женшен, азиатски шлемник и женско биле, плодове от хинап.

Джинджифилът също е и афродизиак. Да афродизиак! Той повишава чувствителността и помага за добрата циркулация на кръв в тялото.

Източник: razlichno.com

Виж още

Прочети

Ползите от консумация на сладки картофи

Сладките картофи са едни от любимите ни през есенно зимния-сезон. От тях можем да приготвим вкусна с...

Прочети

Как йогата влияе на тялото и ума?

Йогата се основава на пет основни компонента – правилни упражнения (асани), дишане, релаксация...

Прочети

Полезни ли са сирената с плесен?

Деликатесните сирена са изключително приятно мезе за вино, допълнение към коктейл или вечеря с прият...

Прочети

Свързаността между тяло, мисли и здраве

Проф. д-р Аджит Кулкарни е директор на Хомеопатичния изследователски институт, Сатара, Индия. Той е...

Прочети

Как да намалим теглото си без диети?

Идват празници и всички знаем, че около тях прекаляваме с лакомствата и деликатесите. Ето защо е доб...

Прочети

Тест: Храните ли се правилно?

Да си го кажем направо. Ако искате да изглеждате перфектно и да се радвате на добро здраве, то трябв...