Ементал - сиренето на дупки за истински ценители

Снимка: pixabay.com

Вкусното сирене на дупки, което е сред любимите на истинските ценители на качествените деликатеси - това е Ементалът. Традиционното швейцарско сирене би задоволило и най-изтънчените вкусове, особено ако е в приятната компания на чаша вино.

Предлагаме ви няколко интересни факта, свързани с това прекрасно сирене.

• Името му произлиза от река Еме, намираща се в един от кантоните на Швейцария - Берн, и буквално означава долината на река Еме (emmen - от името на река Еме и tal на немски - долина).

• Ементалът е жълто сирене със средна твърдост и плътна консистенция, което се произвежда от сурово или пастьоризирано краве мляко. Плодово-ореховите нотки правят вкуса му уникален.

• Характерни за ементала са големите дупки в структурата, които се дължат на въздуха, който се освобождава, когато сиренето се оставя да ферментира и съзрява в продължение на няколко месеца.

• Състав - богат е на калций, витамин К, витамин B12, цинк, витамин A, калий, магнезий, фосфор, селен и др. – те са много важни за човешкото тяло, тъй като изграждат костната и мускулната системи.

• Произвежда се на цилиндрични пити със средно тегло 70 - 75 кг, като за производството на една пита са нужни между 700 и 900 литра мляко.

• Както повечето сирена, Ементалът е перфектна добавка към чаша вино – съчетава се много добре с червени плодови вина като пино ноар и бели вина от сортовете пино гри и траминер.

• Подходящо е за настъргване в салати, върху пици, паста, лазаня, ризото и сандвичи, прекрасно се комбинира и с плодове...

• Наименованието "Ементал" не е защитено и регистрирано като търговска марка, поради което се продава във Франция, Бавария, Финландия, Австрия, Дания, Австралия и др. "Ементалер" (Emmentaler Switzerland) обаче е запазена търговска марка и може да се използва само за сиренето, произведено в Швейцария.

Автор: Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

6 домашни лечения с хималайска сол

Добре известна като "розово злато", хималайската сол е пълна с невероятни хранителни вещества и е до...

Прочети

С дъх на планина – кориандър

Кориандърът е интересна и приятна подправка, използвана от древните египтяни преди повече от 5 хиляд...

Прочети

Полезни съвети за консумацията на мляко и млечни продукти

Както яденето на месо, така и потреблението на мляко и млечни произведения предизвиква много спорове...

Прочети

10 идеи за здравословни междинни хранения

За постигане на здравословно и балансирано меню е важно да разделите правилно храненията си. Специал...

Прочети

Трикове за домашна паста

Това е едно от най-цветните видеа, които може да срещнете във виртуалното пространство. Любимо е по...

Прочети

Храни за повече кислород в организма

Кислородът е едно от задължителните условия за живот. Организмът на човек се нуждае от кислород, ето...