Ементал - сиренето на дупки за истински ценители

Снимка: pixabay.com

Вкусното сирене на дупки, което е сред любимите на истинските ценители на качествените деликатеси - това е Ементалът. Традиционното швейцарско сирене би задоволило и най-изтънчените вкусове, особено ако е в приятната компания на чаша вино.

Предлагаме ви няколко интересни факта, свързани с това прекрасно сирене.

• Името му произлиза от река Еме, намираща се в един от кантоните на Швейцария - Берн, и буквално означава долината на река Еме (emmen - от името на река Еме и tal на немски - долина).

• Ементалът е жълто сирене със средна твърдост и плътна консистенция, което се произвежда от сурово или пастьоризирано краве мляко. Плодово-ореховите нотки правят вкуса му уникален.

• Характерни за ементала са големите дупки в структурата, които се дължат на въздуха, който се освобождава, когато сиренето се оставя да ферментира и съзрява в продължение на няколко месеца.

• Състав - богат е на калций, витамин К, витамин B12, цинк, витамин A, калий, магнезий, фосфор, селен и др. – те са много важни за човешкото тяло, тъй като изграждат костната и мускулната системи.

• Произвежда се на цилиндрични пити със средно тегло 70 - 75 кг, като за производството на една пита са нужни между 700 и 900 литра мляко.

• Както повечето сирена, Ементалът е перфектна добавка към чаша вино – съчетава се много добре с червени плодови вина като пино ноар и бели вина от сортовете пино гри и траминер.

• Подходящо е за настъргване в салати, върху пици, паста, лазаня, ризото и сандвичи, прекрасно се комбинира и с плодове...

• Наименованието "Ементал" не е защитено и регистрирано като търговска марка, поради което се продава във Франция, Бавария, Финландия, Австрия, Дания, Австралия и др. "Ементалер" (Emmentaler Switzerland) обаче е запазена търговска марка и може да се използва само за сиренето, произведено в Швейцария.

Автор: Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Защо наричаме филията с кайма "принцеса"?

Най-напред нека изясним няколко важни неща. Принцесата представлява филия хляб, намазана с кайма и з...

Прочети

Планк предизвикателство – изгради силни коремни мускули за 28 дни

Колко силни ще са коремните мускули не зависи само от обичайните упражнения за корем, които изпълняв...

Прочети

10 съвета от фитнес треньор, отслабнал 70 кг без диета

Когато Джо Бърнстейн (Joe Bernstein) е бил на 25 години, тежал 154 кг. Изтощителните диети, на които...

Прочети

Прасковата - символ на безсмъртие

Тъй наречената Prunus Persiaca (Персийска слива) е изключително богат източник на разнообразие от по...

Прочети

Китайска традиционна медицина: биологичният часовник на тялото

Векове назад китайската традиционна медицина е открила, че човешкото тяло функционира в съответствие...

Прочети

Джинджифилова вода за отслабване и тонус

Пиеш настойка от джинджифил и отслабваш 2 кг на месец – звучи като чудо! Не, просто химия: джи...