Годжи бери: здравословни ползи от консумацията му

Снимка: healthline.com

В последните няколко години у нас стана доста популярно консумирането на годжи бери (goji berry), което от древни времена е изключително високо ценено в традиционната китайска и тибетска медицина.

Названието "годжи" идва от китайската дума gouqizi, а други популярни названия са императорско плодче, лиций, китайска шипка, Desert Thorn, Wolfberry.

Китайците, монголците и тибетците отглеждат растението вече 5000 години, тъй като смятат, че то притежава невероятна хранителна стойност и уникални лечебни свойства.

Плодовете на годжи бери са с много приятен вкус, което им позволява да се консумират директно или да се добавят към различни храни и напитки. Обикновено плодът се суши и придобива вид, подобен на този на стафидата.

Суперхраната има свойството да подхранва тялото, осигурявайки на организма богато разнообразие от хранителни вещества. Полизахаридите в годжи бери подобряват имунната система, намаляват нивото на pH в организма, регулират нивото на кръвната глюкоза и имат антиоксидантни свойства.

Плодът е богат на витамин С, както и на желязо. Бетакаротинът в годжи бери подпомага синтеза на витамин A, важен за зрението, зъбите, костите и кожата. В състава на годжи бери влизат още витамини от група В, антиоксиданти, аминокиселини, магнезий, мед, фосфор, йод, калий, калций, цинк, селен.

Консумацията на годжи бери стимулира и отделянето на т.нар. "хормон на младостта" - стареенето се забавя, кожата се изглажда, а сънят се подобрява. Древното растение действа превантивно и срещу сърдечносъдови, чернодробни и бъбречни проблеми, подобрява метаболизма и зрението, намалява целулита, пречиства организма от токсини.

Годжи бери е подходяща храна при астма, диабет, язва, високо кръвно налягане, редица алергии, умора, безсъние, отпадналост, шум в ушите и др.

Не забравяйте, че не трябва да се прекалява с консумацията му - препоръчителната дневна доза годжи бери е около 30 грама, като не е подходящ за деца под 5 години.

Ваня Асенова за MyFood.bg

Виж още

Прочети

Защо в Япония няма дебели хора?

Японците са първенци в света по продължителност на живота, който в Страната на изгряващото слънце е...

Прочети

Храни, които предпазват от главоболие

Нека видим какво е добре да похапваме, за да се предпазим от главоболие:

Прочети

Домашен антибиотик по рецепта на Петър Димков

Чесън и водка сутрин на гладно? Не се шегувам! Сместа от двете съставки има невероятно въздействие -...

Прочети

Сирене чедър – английската класика

Първото нещо, което си представяме като чуем думата бургер е апетитни хлебчета, телешко кюфте, между...

Прочети

Правила за хранене на Индра Деви, една от първите жени йоги, доживяла до 103 год...

Евгения Петерсон, известна в целия свят като Индра Деви, е една от първите жени, практикуващи йога,...

Прочети

5 вкусни ястия с печени чушки

След като в късното лято и цяла есен се носи из въздуха аромата на печени чушки, няма нищо по-логичн...