Интересни факти за меда

Снимка: pixabay.com

Пчелите са единствените насекоми, които правят храна, с която може да се храни и човек като съществуват над 20 000 вида пчели и едва 7 вида могат да произвеждат мед. Една пчела живее около пет месеца, като за това време произвежда една десета от лъжичка мед.

Медът е лекарство и изключително полезна храна. Той повишава имунната система, действа противовъзпалително, подобрява храносмилането и работата на червата, повишава нивото на инсулин и серотонин в кръвта като същевременно хидратира кожата и косата и е любима съставка при приготвянето на маски и кремове. Използва се още при болки в гърлото и като средство спомагащо за намаляване на мускулните крампи – схващания на мускулите.

Редица проучвания доказват, че хората, които приемат мед, имат по-малка нужда и глад към шоколад. Медът помага също за балансиране и намаляване на теглото, при безсъние като същевременно намалява главоболието и повишава работоспособността и самочувствието и тонизира.

Медоносните пчели са се появили на планетата преди милиони години. Най-старият мед открит при археологически разкопки и е бил годен за консумация все още е на повече от 3 000 години. Ето това е дълъг срок на годност.

В Хималаите има видове пчели, които правят халюциногенен мед. Във Франция пък пчеларите открили син и зелен мед, в следствие на ровенето на пчелите в отпадъчни продукти от производството на известна марка бонбони.

Кубинците пък изнасят скъп и висококачествен мед и поради тази причина употребата и вносът на пестициди на острова са забранени. Австралийските пчелари пък водят медени войни за дърветата манука, от които се произвеждат най-силният естествен антибиотик в света – мед от манука.     

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Алкохол и отслабване

За вредата от алкохола върху здравето и личния живот е говорено много, нямам намерение да повтарям в...

Прочети

Всяка диета ще работи, ако следвате тези 10 правила

Когато става въпрос за диета, има толкова много въпросителни – какво да изберем, какво да прем...

Прочети

Тиквата - идеален начин за сваляне на килограми

Излишно е да говорим за свойствата на тиквата и за това колко е полезна за всички органи. По-скоро щ...

Прочети

14 трика как да спазваш диетата си

Често чувам фрази като: "Искам да вляза във форма, но не мога да спра да ям", "Започнах диета една с...

Прочети

Как да замесите вкусна питка?

Броени дни до най-семейния християнски празник. Обредният хляб е един от задължителните елементи на...

Прочети

Малките тайни на семената – киноа

Киноата е доста нашумял и интересен продукт в момента, с кото може да приготвите различни здравослов...