Интересни факти за меда

Снимка: pixabay.com

Пчелите са единствените насекоми, които правят храна, с която може да се храни и човек като съществуват над 20 000 вида пчели и едва 7 вида могат да произвеждат мед. Една пчела живее около пет месеца, като за това време произвежда една десета от лъжичка мед.

Медът е лекарство и изключително полезна храна. Той повишава имунната система, действа противовъзпалително, подобрява храносмилането и работата на червата, повишава нивото на инсулин и серотонин в кръвта като същевременно хидратира кожата и косата и е любима съставка при приготвянето на маски и кремове. Използва се още при болки в гърлото и като средство спомагащо за намаляване на мускулните крампи – схващания на мускулите.

Редица проучвания доказват, че хората, които приемат мед, имат по-малка нужда и глад към шоколад. Медът помага също за балансиране и намаляване на теглото, при безсъние като същевременно намалява главоболието и повишава работоспособността и самочувствието и тонизира.

Медоносните пчели са се появили на планетата преди милиони години. Най-старият мед открит при археологически разкопки и е бил годен за консумация все още е на повече от 3 000 години. Ето това е дълъг срок на годност.

В Хималаите има видове пчели, които правят халюциногенен мед. Във Франция пък пчеларите открили син и зелен мед, в следствие на ровенето на пчелите в отпадъчни продукти от производството на известна марка бонбони.

Кубинците пък изнасят скъп и висококачествен мед и поради тази причина употребата и вносът на пестициди на острова са забранени. Австралийските пчелари пък водят медени войни за дърветата манука, от които се произвеждат най-силният естествен антибиотик в света – мед от манука.     

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

С дъх на планина – куркума

Куркумата е интересно и изключително полезно растение. Широката ѝ употреба в кулинарията, промишлено...

Прочети

С дъх на планина – мента

Към семейство Устоцветни принадлежат много от най-обичаните подправки. Вече разгледахме ползите и ле...

Прочети

10 яки вица за виното, с които винаги може да кажете НАЗДРАВЕ!

Когато ме попитат какво предпочитам - вино или жени, отговарям така: Зависи от годината на производс...

Прочети

Тревожност, паника и хранене

Една от най-бързо развиващите се научни области е тази, която изследва връзката между мозъка и черва...

Прочети

Как да си направим жива вода

Такава вода не ще купите отникъде и за никакви пари. Тя лекува, съживява, подмладява...

Прочети

Д-р Папазова казва: Хлябът е убиец №1 на човешкото здраве

Причината - структурната промяна, която претърпява глутенът вследствие на хибридизацията на пшеницат...