Как да ползваме маскарпоне

Снимка: pixabay.com

Италианското кремообразно сирене е любимо на любители и професионалисти, както в готвенето, така и в яденето. Нежната му структура прави десертите по-пухкави, приятни и плътни.

Маскарпонето притежава консистенцията на извара, но без зърнестата структура. Това е така заради високия процент мазнини в него. Маслеността му е около 75%. То е високо калорично, съдържа много холестерол, мазнини и е бедно на протеини. Въпреки всичко си остава изключително вкусно.

Заради широкото му приложение за направата на десерти, доста хора смятат, че маскарпонето е сладко. Това е мит, в който всеки може да се убеди с едно ходене до кварталния магазин. Самото сирене не е солено, но със сигурност не е и сладко.

Начините на употреба са много. Ако правите десерт – торта или тирамису, разбийте жълтъци с малко захар и след това добавете постепенно сиренето като разбърквате. Ще получите пухкав нежен крем. Може да го ползвате за основа на много рецепти.

Ако обичате здравословните закуски, нарежете голяма купа с плодове по избор. В отделна купичка разбийте няколко лъжици маскарпоне с кафява захар и малко кокосово масло. След това изсипете върху плодовете.

Може да го ползвате за направата на сладки сосове. Достатъчно е да разбиете маскарпоне с крема сирене, сметана или малко мляко, като добавите избрани подсладители и аромати - ванилия, ром, кокосово масло, дори какао или шоколад.

Освен в сладкарството, сиренето маскарпоне отлично се съчетава с бели меса, салати, различни зеленчуци и картофи. Опитайте да направите пилешко със сметана и къри, като освен сметана добавите и 2-3 лъжици маскарпоне. Ще получите повече пухкавост и мек балансиран вкус.

Може да направите и различни топли или студени сосове. Класически солен сос е смесването на маскаропоне с прясно мляко и настърган пармезан. Загрейте на котлона, докато се разтопи, но без да оставяте да заври, за да не се пресече. Разбъркайте и добавете малко от любимите си зелени подправки, чесън, сол и черен пипер. Този сос може да поднесете като добавка към печени меса и картофки.

Автор: Силвия Станчева    

Виж още

Прочети

Чаша вино = 1 час във фитнеса

Добре дошли тук, където няма нужда да се чувствате виновни, че обичате виното. И където ще получите...

Прочети

Защо елдата е толкова полезна?

Елдата (наричана още гречка) е продукт, нетипичен за българската национална кухня. Тя е особено попу...

Прочети

Летни храни за отслабване

Лятото е сезонът на свежите плодове и зеленчуци. Възползвайте се от благоприятния им ефект върху орг...

Прочети

5 вкусни ястия с печени чушки

След като в късното лято и цяла есен се носи из въздуха аромата на печени чушки, няма нищо по-логичн...

Прочети

Храни за бременни – втори триместър

През втория етап от бременността – това са четвърти, пети и шести месец, дамите имат нужда от...

Прочети

Какво никога да не топлим в микровълновата?

Микровълновата ни спестява много време и миене на съдове за готвене. Претоплянето на храната в нея с...