Как да ползваме маскарпоне

Снимка: pixabay.com

Италианското кремообразно сирене е любимо на любители и професионалисти, както в готвенето, така и в яденето. Нежната му структура прави десертите по-пухкави, приятни и плътни.

Маскарпонето притежава консистенцията на извара, но без зърнестата структура. Това е така заради високия процент мазнини в него. Маслеността му е около 75%. То е високо калорично, съдържа много холестерол, мазнини и е бедно на протеини. Въпреки всичко си остава изключително вкусно.

Заради широкото му приложение за направата на десерти, доста хора смятат, че маскарпонето е сладко. Това е мит, в който всеки може да се убеди с едно ходене до кварталния магазин. Самото сирене не е солено, но със сигурност не е и сладко.

Начините на употреба са много. Ако правите десерт – торта или тирамису, разбийте жълтъци с малко захар и след това добавете постепенно сиренето като разбърквате. Ще получите пухкав нежен крем. Може да го ползвате за основа на много рецепти.

Ако обичате здравословните закуски, нарежете голяма купа с плодове по избор. В отделна купичка разбийте няколко лъжици маскарпоне с кафява захар и малко кокосово масло. След това изсипете върху плодовете.

Може да го ползвате за направата на сладки сосове. Достатъчно е да разбиете маскарпоне с крема сирене, сметана или малко мляко, като добавите избрани подсладители и аромати - ванилия, ром, кокосово масло, дори какао или шоколад.

Освен в сладкарството, сиренето маскарпоне отлично се съчетава с бели меса, салати, различни зеленчуци и картофи. Опитайте да направите пилешко със сметана и къри, като освен сметана добавите и 2-3 лъжици маскарпоне. Ще получите повече пухкавост и мек балансиран вкус.

Може да направите и различни топли или студени сосове. Класически солен сос е смесването на маскаропоне с прясно мляко и настърган пармезан. Загрейте на котлона, докато се разтопи, но без да оставяте да заври, за да не се пресече. Разбъркайте и добавете малко от любимите си зелени подправки, чесън, сол и черен пипер. Този сос може да поднесете като добавка към печени меса и картофки.

Автор: Силвия Станчева    

Виж още

Прочети

Петър Дънов: Ще изчистиш всички отрови от тялото си, само ако пиеш водата така!

Според учителя Петър Дънов, водата е едно от веществата, които имат най-висша сила на планетата. Вод...

Прочети

С дъх на планина – куркума

Куркумата е интересно и изключително полезно растение. Широката ѝ употреба в кулинарията, промишлено...

Прочети

Силата на червеното цвекло и болестите, които лекува

Червеното цвекло е изключителен по своите качества зеленчук, познат и използван още от Хипократ, а п...

Прочети

Три билки за качествена детоксикация

В забързаното ни ежедневие и при многото ни социални контакти са малко хората, които имат възможност...

Прочети

Куркума: отслабване и лечение. Над 15 доказани ползи за здравето

Куркума, основната подправка в кърито, е може би най-мощната билка на планетата в борбата и в потенц...

Прочети

8 лесни стъпки за "алкален" живот

Един от най-простите начини да се направят сериозни крачки в цялостното ви здраве и благополучие е д...