Как да ползваме маскарпоне

Снимка: pixabay.com

Италианското кремообразно сирене е любимо на любители и професионалисти, както в готвенето, така и в яденето. Нежната му структура прави десертите по-пухкави, приятни и плътни.

Маскарпонето притежава консистенцията на извара, но без зърнестата структура. Това е така заради високия процент мазнини в него. Маслеността му е около 75%. То е високо калорично, съдържа много холестерол, мазнини и е бедно на протеини. Въпреки всичко си остава изключително вкусно.

Заради широкото му приложение за направата на десерти, доста хора смятат, че маскарпонето е сладко. Това е мит, в който всеки може да се убеди с едно ходене до кварталния магазин. Самото сирене не е солено, но със сигурност не е и сладко.

Начините на употреба са много. Ако правите десерт – торта или тирамису, разбийте жълтъци с малко захар и след това добавете постепенно сиренето като разбърквате. Ще получите пухкав нежен крем. Може да го ползвате за основа на много рецепти.

Ако обичате здравословните закуски, нарежете голяма купа с плодове по избор. В отделна купичка разбийте няколко лъжици маскарпоне с кафява захар и малко кокосово масло. След това изсипете върху плодовете.

Може да го ползвате за направата на сладки сосове. Достатъчно е да разбиете маскарпоне с крема сирене, сметана или малко мляко, като добавите избрани подсладители и аромати - ванилия, ром, кокосово масло, дори какао или шоколад.

Освен в сладкарството, сиренето маскарпоне отлично се съчетава с бели меса, салати, различни зеленчуци и картофи. Опитайте да направите пилешко със сметана и къри, като освен сметана добавите и 2-3 лъжици маскарпоне. Ще получите повече пухкавост и мек балансиран вкус.

Може да направите и различни топли или студени сосове. Класически солен сос е смесването на маскаропоне с прясно мляко и настърган пармезан. Загрейте на котлона, докато се разтопи, но без да оставяте да заври, за да не се пресече. Разбъркайте и добавете малко от любимите си зелени подправки, чесън, сол и черен пипер. Този сос може да поднесете като добавка към печени меса и картофки.

Автор: Силвия Станчева    

Виж още

Прочети

Киселинен рефлукс – как да го потиснем с билки?

Дисбалансът на храносмилателните сокове в стомаха се проявява със симптоми на дразнене, лош дъх, гад...

Прочети

Винена фиеста в София

И през този ноември София се превръща във винена столица на България. Седмото издание на най-големия...

Прочети

За да сте здрави, наблягайте на тези 15 храни

Класации на най-полезните храни има много и най-различни. Предлагаме ви още е една - резултатите от...

Прочети

Кълновете: изобилие на минерали

Балансираният прием на минерали е от изключително значение за здравословното ни състояние. Храната б...

Прочети

10 ползи от сьомгата

Сьомгата, особено норвежката сьомга, е изключително популярна в България в момента. Тя е неизменна ч...

Прочети

Ползите от екзотичната макадамия

Макадамията е интересен продукт, който става все по-познат сред българите. Това са дължи както на вк...