Как да приготвим вкусна сьомга?

Снимка: pixabay.com

Доказано е научно, че човек се нуждае от консумация на риба поне три пъти в седмицата. Сьомгата е от рибите, които ще помогнат на организма ви да бъде по здрав. В нея се съдържат важните омега 3 мастни киселини, витамини А, В, Д, полезни минерали и аминокиселини.

Как обаче да приготвим рибата така, че да ѝ се насладим подобаващо. Ето синтезирани полезните съвети на световно известни майстор готвачи: 

Обезкостете рибата преди да започнете приготвянето ѝ

Освен гръдната кост и прилежащите ѝ, трябва внимателно да отстраните с щипци, клещи или друг подходящ инструмент плаващите кости. Издърпвайте ги по посоката, в която са ориентирани. Ако чистенето на риба не е вашата стихия, винаги може да вземете от магазина охладено изчистено филе.

При печене на тиган, скара или грил, оставете кожата

Кожата на сьомгата е твърда и в повечето рецепти готвачите съветват, тя да бъде отстранена. Въпреки това, ако приготвяте рибата на скара, тиган или грил, може да я ползвате, за да запазите месото от изсъхване. Непосредствено преди сервиране, отстранете кожата. Така ще поучите сочно и вкусно месо.

Ако все пак искате да оползотворите кожата, винаги може да направите чипс от нея, с който да постигнете елемент на изискано гурме ястие.

Не излагайте прекалено на термична обработка

Това е тъй нареченото "пресготвяне". Помнете, че сьомгата се ползва от майсторите на суши сурова. Ако оставите рибата да се готви прекалено много време, тя става суха или се разпада. В зависимост от техниката, на която сте се спрели за обработка, наблюдавайте!

Така на пример при грил или на тиган е възможно да я готова за интервала между 3 и 5 минути. Това се определя от дебелината на филето и силата на котлона или грила.    

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Кои храни не е добре да държим в хладилника?

Хладилникът е прекрасно изобретение, за което няма как да не сме благодарни. Той присъства във всеки...

Прочети

8 хранителни комбинации, помагащи ни да отслабнем

Правилното комбиниране на храните не само прави ястията вкусни, но ни помага да отслабнем и да водим...

Прочети

10 храни, които да ядем на гладен стомах

След "Какво да НЕ ядем на празен стомах", ето списък от 10 храни, с които е препоръчително да започв...

Прочети

Програма детокс: приемайте повече фибри

Напомняме ви съвета на специалисти по диететика за значението на здравословното хранене с прием на д...

Прочети

Най-популярните билки за отслабване

Събирането и използването на билки е известно от древността естествено средство за повечето заболява...

Прочети

Жълт кантарион в зехтин - легендарната рецепта на Петър Дънов

Рецептата на Петър Дънов: Слагат се цветове от жълт кантарион в буркан или шише до гърлото. Зал...