Как да се предпазим от болести, предавани по полов път

Снимка: pixabay.com

В ежедневието и всеки човек трябва да бъде отговорен както към себе си, така и към околните. Превенцията от болести предавани по полов път е важна част от общуването ни като зрели хора. И докато в миналото сексуалното здраве е било табу, то днес спокойно можем да дадем важни насоки за това как да бъдем по-отговорни към здравето си.

Избягвайте случайните контакти

Сред гинеколозите има една шега, че най-добрият начин за предпазване от нежелана бременност, е жената да спи сама. Перифразирайки закачката, за всеки мъж или дама, е важно да избягва случайните полови контакти. Опознаването на партньора и изграждането на доверие, не е 100% гаранция за защита от болести и все пак е добро начало.

Използвайте презерватив

Ако се отдадете на моментен импулс, задължително използвайте презерватив. Кондомите намаляват риска от заразяване с до над 80%, а като бонус дамите получават и защита от нежелана бременност. В днешно време има достатъчно разработени вариации на модели, лубриканти, вкусове и какви ли не разновидности, така че да не загубите удоволствието от половия акт.

Редовни прегледи

Профилактиката е изключително важна за дамите и господата. Повечето болести предавани по полов път имат инкубационен период вариращ от няколко дни до няколко седмици. Това означава, че носителят може да не знае, че е заразен. Затова редовните прегледи и изследвания, най-вече след случаен контакт, са важна стъпка в грижата за здравето.

Ако имате съмнения, забележете парене, подуване, зачервяване, петна, пъпчици или други симптоми на дискомфорт, извън обичайното състояние, задължително се консултирайте с лекар. Ако се окаже, че сте заразени, информирайте партньорите си, за да могат да вземат мерки на време. Всяка болест открита в начален стадий, се лекува по-бързо и по-лесно.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Моцарела - божественото италианско сирене

След като ви представихме интересни факти за пармезана, сега ще се спрем на друго вкусно италианско...

Прочети

Храни за повече кислород в организма

Кислородът е едно от задължителните условия за живот. Организмът на човек се нуждае от кислород, ето...

Прочети

Диета за здрави и красиви нокти

Повечето дами имат периоди, в които ноктите им се чупят, цепят се и не изглеждат достатъчно добре, к...

Прочети

Топ 5 пролетни напитки

С настъпването на все по-топлото време, организмът на всеки човек започва да отделя повече вода. Нуж...

Прочети

Какво ще стане с организма, ако ядете чесън всеки ден

Haшитe poдитeли, ocoбeнo бaбитe и дядoвцитe ни, в дeтcтвoтo ни ĸapaxa дa ядeм чecън (в ĸpaeн cлyчaй...

Прочети

В аптеката на бъдещето

Представете си, че сте в аптеката на бъдещето. Искате съвет от аптекаря, който ви дава да избирате м...