Как да сготвим вкусни скариди

Снимка: pixabay.com

Скаридите са малки ракообразни, които обитават сладководни и соленоводни басейни. Заради крехкото им и вкусно месо са любим деликатес в кулинарията. Вижте как да си приготвите вкусни скариди:

Скаридите са богати на протеини. В състава си съдържат повече белтъци от висококачественото свинско и се нареждат до високия клас говеждо. Съдържат глицин, левицин, лизин и глутаматова киселина. Това са важни аминокиселини, които човешкия организъм не може да синтезира сам.

Не прекалявайте с консумацията на скариди, защото подобно на охлювите и мидите, са тежка храна и рискувате да си създадете стомашен дискомфорт.

Почистване

В повечето рецепти за приготвянето на скариди се изисква те да бъдат почистени от обвивките им. За целта и накиснете в студена вода с лед и изчакайте. Не размразявайте скариди в микровълнова фурна или с гореща вода.

Отстранете внимателно главата като я движите нагоре-надолу и издърпвате внимателно. След това отстранете люспите по тялото като за по-лесно хванете едната страна на краката и издърпате. По желание може да оставите или премахнете последната люспа на опашката. Ако решите да я оставите, предупредете гостите си, тъй като тя се отстранява при ядене.

След като отстраните външната обвивка с лек разрез по продължението на гръбнака отстранете тъмната жилка. Измийте скаридата, вече е готова за термична обработка.

Приготовление

Рецептите за скариди а много и изключително интересни. Може да ги сервирате както самостоятелно, така и като допълнение към други ястия или салати с морски дарове, зеленчуци или дори говеждо.

Ако приготвяте скаридите на скара или тиган, може предварително да ги мариновате. Класическа е комбинацията зехтин, лимон, сол, черен пипер и бяло вино. Два до три часа са достатъчни месото да поеме маринатата.

Прекалената термична обработка прави скаридите твърди и жилави, тъй като водата от тях се изпарява. За да запазите месото крехко запечатайте ги за не повече от две три минути. Те ще се свият леко, а цветът им ще стане бял до бледо розов.

Може да ги комбинирате в азиатски стил със сладко-лют чили сос, или да ги съчетаете с млечен чеснов сос с копър и свежи подправки.

Ако приготвяте паеля или друго основно ястие, което изисква продължителна термична обработка, добавете скаридите във възможно най-късния етап от приготвянето.

Автор: Силвия Станчева      

Виж още

Прочети

Мъжете, които обичат бира, са по-добри в секса

Страхотна новина и за двата пола - пиенето на бира увеличава сексуалната мощ! 

Прочети

Искаш да отслабнеш? Диетите и хапчетата не помагат – 12 идеи, които вършат работ...

Ако си като повечето хора, вероятно правиш опити да отслабнеш. Знам го, защото и аз опитвам. Ти и аз...

Прочети

15 мисли за вегетарианството от известни личности

"Американската диета на бързо хранене и навиците за ядене на месо на заможните в света подкрепят све...

Прочети

12 плода, които лекуват

За всеки дисбаланс в организма си сме свикнали да разчитаме на някакво лекарство, но все по-често се...

Прочети

Билковите рецепти на Мария Требен, с които лечителката изцери хиляди хора по све...

Aвcтpийĸaтa Mapия Tpeбeн (1907 – 1991) e извecтнa пpиpoднa лeчитeлĸa, ĸoятo e пoмoгнaлa cъc cв...

Прочети

10 начина да приемаме повече протеини

Протеините са в основата на голяма част от здравословните хранителни режими, с помощта на които свал...