Как да сготвим вкусни скариди

Снимка: pixabay.com

Скаридите са малки ракообразни, които обитават сладководни и соленоводни басейни. Заради крехкото им и вкусно месо са любим деликатес в кулинарията. Вижте как да си приготвите вкусни скариди:

Скаридите са богати на протеини. В състава си съдържат повече белтъци от висококачественото свинско и се нареждат до високия клас говеждо. Съдържат глицин, левицин, лизин и глутаматова киселина. Това са важни аминокиселини, които човешкия организъм не може да синтезира сам.

Не прекалявайте с консумацията на скариди, защото подобно на охлювите и мидите, са тежка храна и рискувате да си създадете стомашен дискомфорт.

Почистване

В повечето рецепти за приготвянето на скариди се изисква те да бъдат почистени от обвивките им. За целта и накиснете в студена вода с лед и изчакайте. Не размразявайте скариди в микровълнова фурна или с гореща вода.

Отстранете внимателно главата като я движите нагоре-надолу и издърпвате внимателно. След това отстранете люспите по тялото като за по-лесно хванете едната страна на краката и издърпате. По желание може да оставите или премахнете последната люспа на опашката. Ако решите да я оставите, предупредете гостите си, тъй като тя се отстранява при ядене.

След като отстраните външната обвивка с лек разрез по продължението на гръбнака отстранете тъмната жилка. Измийте скаридата, вече е готова за термична обработка.

Приготовление

Рецептите за скариди а много и изключително интересни. Може да ги сервирате както самостоятелно, така и като допълнение към други ястия или салати с морски дарове, зеленчуци или дори говеждо.

Ако приготвяте скаридите на скара или тиган, може предварително да ги мариновате. Класическа е комбинацията зехтин, лимон, сол, черен пипер и бяло вино. Два до три часа са достатъчни месото да поеме маринатата.

Прекалената термична обработка прави скаридите твърди и жилави, тъй като водата от тях се изпарява. За да запазите месото крехко запечатайте ги за не повече от две три минути. Те ще се свият леко, а цветът им ще стане бял до бледо розов.

Може да ги комбинирате в азиатски стил със сладко-лют чили сос, или да ги съчетаете с млечен чеснов сос с копър и свежи подправки.

Ако приготвяте паеля или друго основно ястие, което изисква продължителна термична обработка, добавете скаридите във възможно най-късния етап от приготвянето.

Автор: Силвия Станчева      

Виж още

Прочети

Хранене без целулит – 5 бързи съвета

Целулитът е явление както при слабите, така и при по-пълните дами. Значително по-рядко се среща при...

Прочети

С дъх на планина – мащерка

В серията "С дъх на планина" ще разгледаме ползите и ценното значение на някои билки и подправки, ко...

Прочети

Отслабнах, когато започнах да ям

Минах през много крайности. Изключвах какви ли не продукти от менюто си. Постоянно се чувствах гладн...

Прочети

Малките тайни на семената – сусам

Най-често малките неща крият в себе си голяма вътрешна сила. Така е и с повечето семена и зърна. Пре...

Прочети

Ползите от екзотичната макадамия

Макадамията е интересен продукт, който става все по-познат сред българите. Това са дължи както на вк...

Прочети

4 здравословни навика, които поддържат здрави ума и тялото

Искате ли да поддържате млади ума и тялото си? Развивайте тези навици през целия си живот.Кой не иск...