Как да си направим класическо капучино

Снимка: pixabay.com

Когато отвориш очи, винаги е хубаво край теб да се носи полъха на кафе. Представете си го с плътен вкус, богат аромат, млечна пяна и щипка канела ... Съвършенство!

Историята на капучиното започва от Италия, някъде през XVIII век, от малките кафенета във Венеция. Класическата рецепта за капучино е проста – 25 мл кафе и 125 мл студено мляко, разбито на пара.

Млякото се нагрява до 55 градуса по Целзий, а за да бъде капучиното наистина уникално, експертите съветват за масленост около 3,5% и белтъчини над 3,2%. За да се избегне смесването на други аромати и вкусове, млякото се разбива на пяна в съд от неръждаема стомана.

Направете силно късо еспресо и го оставете на дъното на чашата. След това изсипете млякото в стоманен съд и го разбийте на пяна. Бъдете внимателни и не прегрявайте млякото.

Когато сте готови, изсипете съвсем малко мляко в чашата при еспресото, като задържате пяната със шпатула. Когато чашата е пълна повече от половината, добавете останалата пяна. Можете да поръсите с канела или настърган шоколад.

Ако искате да експериментирате, може да си направите "сухо" капучино. Почти като класическата рецепта, но без пяната. Друг вариант, който може да опитате е да изсипете различни топинги в чашата, която сервирате. Тази разновидност се избягва от италианците, тъй като притъпява аромата на кафето.

Силвия Станчева за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Храни и напитки, които предпазват кожата от слънцето

През лятото е особено важно да пазим своята кожа от вредните слънчеви лъчи. Изглежда не само слънцез...

Прочети

Как да боядисаме яйцата с натурални бои

Естествените багрила, с помощта на които можем сами да боядисаме яйцата вкъщи, са познати на голяма...

Прочети

Особености на тайландската кухня

Тайландската кухня сама по себе си звучи екзотично и е някак непозната в България. Добрата новина е,...

Прочети

12 причини, заради които да пиете чай от ройбос

В "Уикипедия" за ройбос пише, че е храстовидно растение от семейство бобови, което се среща в планин...

Прочети

Можем ли да отслабнем с шоколад?

Можем ли да отслабнем с шоколад? Ето какво казват специалистите:

Прочети

10 неща, които нутриционистите хапват за закуска

Закуската може да бъде най-важното хранене за деня, но също така е най-голямото предизвикателство. П...