Как да си направим класическо капучино

Снимка: pixabay.com

Когато отвориш очи, винаги е хубаво край теб да се носи полъха на кафе. Представете си го с плътен вкус, богат аромат, млечна пяна и щипка канела ... Съвършенство!

Историята на капучиното започва от Италия, някъде през XVIII век, от малките кафенета във Венеция. Класическата рецепта за капучино е проста – 25 мл кафе и 125 мл студено мляко, разбито на пара.

Млякото се нагрява до 55 градуса по Целзий, а за да бъде капучиното наистина уникално, експертите съветват за масленост около 3,5% и белтъчини над 3,2%. За да се избегне смесването на други аромати и вкусове, млякото се разбива на пяна в съд от неръждаема стомана.

Направете силно късо еспресо и го оставете на дъното на чашата. След това изсипете млякото в стоманен съд и го разбийте на пяна. Бъдете внимателни и не прегрявайте млякото.

Когато сте готови, изсипете съвсем малко мляко в чашата при еспресото, като задържате пяната със шпатула. Когато чашата е пълна повече от половината, добавете останалата пяна. Можете да поръсите с канела или настърган шоколад.

Ако искате да експериментирате, може да си направите "сухо" капучино. Почти като класическата рецепта, но без пяната. Друг вариант, който може да опитате е да изсипете различни топинги в чашата, която сервирате. Тази разновидност се избягва от италианците, тъй като притъпява аромата на кафето.

Силвия Станчева за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

10 причини да ядете повече моркови

Морковите определено са здравословен избор, що се отнася до храната. Те могат да се консумират самос...

Прочети

Тиквата - малко калории, много ползи

Печени, варени, сложени като плънка в баницата - тиквата е вкусен и подходящ за всеки плод. Но оказв...

Прочети

Ликьор от зелени орехи помага за лечение на много болести

Орехите преди да са узрели стават за прекрасни кулинарни изкушения – сладка и лекове с добро д...

Прочети

С дъх на планина – кимион

В българската традиционна кухня кимионът най-често като че ли свързваме с овкусяването на кебапчета...

Прочети

Трикове за вкусен омлет

Омлетът е типично френско ястие, приготвено от разбити яйца с мляко, запържени в тиган. Класическата...

Прочети

Топ 10 храни за детокс на организма

Пролетта е сезона, през който много хора решават да предприемат пречистване на организма за да стопя...