Как да ядем правилно кокосов орех

Снимка: pixabay.com

С наближаването на лятото, топлото слънце все по-жарко грее и затваряйки очи си представяме тропически плажове, свежи коктейли и морски бриз в косите. Цялата тази картинка, разбира се, би се допълнила страхотно и от един свеж кокосов орех. Как обаче да създадем оазис вкъщи, нека видим по-отблизо.

Кокосовият орех основно се състои от две ядливи части – това са копра и кокосова вода. Копра е твърдата ядлива вътрешна част на кокосовия орех, а кокосовата вода е тази която изпълва съдържанието на ореха.

Важно е да обърнете внимание, че кокосовата вода се пие само при неузрели орехи. В противен може да получите силен стомашен дискомфорт и диария!

Кокосовите орехи съдържат голямо количество мазнини, витамини от групата В, също С, Е, К, фолиева киселина, калий, фосфор, магнезий, желязо и фибри.

Кокосовите орехи действат благоприятно при обмяната на веществата. Те забързват метаболизма, с което подпомагат изгарянето на калории. Проучванията сочат, че въпреки че са с голямо съдържание на мазнини, поемани в малки количества ежедневно, предпазват от затлъстяване и подпомагат отслабването. При изгарянето на мазнините тялото се зарежда с енергия, а човек се чувства по-жизнен.

Кокосовите орехи действат благоприятно на стомаха, бъбреците, както и при язви и диабет. След тежка тренировка или силно физическо натоварване, кокосовият орех е подходящ вариант за възстановяване на мускулите.

Купувайки кокосов орех от магазина, може да го използвате по няколко начина. В единия вариант отстранявате копрата и я изсушавате за направата на кокосови стърготини. Друга опция е да използвате копрата за домашно кокосово мляко или домашно кокосово масло. Може да откриете различни съвети и интересни рецепти по темата в мрежата.

На Филипините кокосовата мазнина е основна мазнина за готвене, тъй като страната е един от най-големите производители на кокос в света.

Как да изберете и похапнете кокосов орех:

- При разклащане трябва да чуете и усетите движението на водата в него. По ореха не трябва да има плесен, пукнатини или мухъл. Трите дупчици е важно да са здрави.

- Най-лесно ще го отворите с кухненски сатър. Ако искате да отделите течността, пробийте кокосовия орех през една от трите дупчици с шило. Вкарайте сламка или малка тръбичка, за да ви бъде по-лесно.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Лечебните свойства на аронията и как да я приемаме

Аронията е храст с дребни черни плодове. На пръв поглед може да ви заприлича на касис или мечо грозд...

Прочети

Какво да НЕ ядем на празен стомах

Кисело мляко, чаша кафе и фреш от портокал – за много хора това звучи като перфектната закуска...

Прочети

Сок за активиране на щитовидната жлеза

Щитовидната жлеза, която е с форма на пеперуда и e разположена в основата на шията, контролира обмян...

Прочети

Какво не знаем за тиквата?

Тиквата присъства в зимното меню на традиционната българска кухня. Това никак не е случайно, тъй кат...

Прочети

Важни неща, които трябва да знаем, преди да започнем медитация

Какво да (не) правим, за да подейства практиката за успокояване и релакс

Прочети

10 яки вица за червеното вино, което снощи пих и капка не остана

Консумацията на една чаша червено вино на ден се счита за полезнo. Днес направих един куп полезни не...