Как да ядем правилно кокосов орех

Снимка: pixabay.com

С наближаването на лятото, топлото слънце все по-жарко грее и затваряйки очи си представяме тропически плажове, свежи коктейли и морски бриз в косите. Цялата тази картинка, разбира се, би се допълнила страхотно и от един свеж кокосов орех. Как обаче да създадем оазис вкъщи, нека видим по-отблизо.

Кокосовият орех основно се състои от две ядливи части – това са копра и кокосова вода. Копра е твърдата ядлива вътрешна част на кокосовия орех, а кокосовата вода е тази която изпълва съдържанието на ореха.

Важно е да обърнете внимание, че кокосовата вода се пие само при неузрели орехи. В противен може да получите силен стомашен дискомфорт и диария!

Кокосовите орехи съдържат голямо количество мазнини, витамини от групата В, също С, Е, К, фолиева киселина, калий, фосфор, магнезий, желязо и фибри.

Кокосовите орехи действат благоприятно при обмяната на веществата. Те забързват метаболизма, с което подпомагат изгарянето на калории. Проучванията сочат, че въпреки че са с голямо съдържание на мазнини, поемани в малки количества ежедневно, предпазват от затлъстяване и подпомагат отслабването. При изгарянето на мазнините тялото се зарежда с енергия, а човек се чувства по-жизнен.

Кокосовите орехи действат благоприятно на стомаха, бъбреците, както и при язви и диабет. След тежка тренировка или силно физическо натоварване, кокосовият орех е подходящ вариант за възстановяване на мускулите.

Купувайки кокосов орех от магазина, може да го използвате по няколко начина. В единия вариант отстранявате копрата и я изсушавате за направата на кокосови стърготини. Друга опция е да използвате копрата за домашно кокосово мляко или домашно кокосово масло. Може да откриете различни съвети и интересни рецепти по темата в мрежата.

На Филипините кокосовата мазнина е основна мазнина за готвене, тъй като страната е един от най-големите производители на кокос в света.

Как да изберете и похапнете кокосов орех:

- При разклащане трябва да чуете и усетите движението на водата в него. По ореха не трябва да има плесен, пукнатини или мухъл. Трите дупчици е важно да са здрави.

- Най-лесно ще го отворите с кухненски сатър. Ако искате да отделите течността, пробийте кокосовия орех през една от трите дупчици с шило. Вкарайте сламка или малка тръбичка, за да ви бъде по-лесно.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

8 болести, които слънцето лекува

Слънцето е приятел на нашето здраве и с негова помощ можем да си помогнем при лечението на много заб...

Прочети

Сините сливи – природният лек за запек, болно сърце и остеопороза

В сините сливи има множество здравословни съставки, а на нашия пазар има близо 140 от най-ценните съ...

Прочети

Топ 4 лечебни билки, с които да готвите

През последните години билките стават доста известни. Разбира се, хората отдавна ги оценяват за вкус...

Прочети

Не правете тези неща след хранене

Всеки човек има стотици навици, които са вкоренени в съзнанието му. За съжаление, много от тях не са...

Прочети

Бели зъби с пюре от пресен босилек

Манията за бели зъби завладява все повече хора. Но вместо да давате луди пари за избелване с различн...

Прочети

Как се научих да се храня здравословно, да тренирам в залата и да обичам себе си

Някой хора искат да загубят от теглото си. Други искат да качат килограми. Аз бях най-лошото от дват...