Как правилно се яде мед? Дали го консумираме правилно!

Снимка: pixabay.com / Hans-2

Вероятно сте чували много за ползите от яденето на мед. Сега можем да ви дадем няколко практически съвети как правилно да консумирате меда, за да получите максимума от неговите съставки.

Най-добрият начин за вземане на мед е една супена лъжица на гладно сутрин и една вечер.

Медът трябва да престои в устата и бавно да се разтваря в рамките на няколко минути. Не го поглъщайте веднага и не пийте вода. Задържането на медът в устата ще ви позволи усвояването на част от меда през кръвоносните съдове под езика в организма, преди да достигне до стомаха. Така ще поемете най-доброто от здравословните съставки на меда.

Виж още: Защо трябва да ядем боров мед?

Друг вариант е да разтворите лъжица мед в топло (не горещо) мляко или чай. След това тази напитка бавно пийте с леко задържане в устата. По този начин се активира ензима, който насърчава антисептичното и антивирусното свойство на меда, който действа първо в устната кухина и гърлото, а след това и останалите части от тялото. Така се получават максимални ползи за здравето от меда и укрепване на имунната система.

Медът, който се консумира сутрин, ще ви даде сила и енергия, а вечер, преди лягане с мляко или чай, ще ви помогне да имате по-добър сън.

Медът не трябва да се дава на деца на възраст под една година (според най-новите изследвания до 2 г.). Причината е рискът от алергична реакция, защото медът съдържа множество потенциални алергени, на които тялото на детето не е готово още да поеме.

Виж още: Манов мед: какво е важно да знаем за уникалния продукт

Медът може да се сложи на изгаряния веднага след създаването им, с което ще се избегнат мехури и белези. Медът може да поставите и на малки рани и порязвания, защото е антисептик. С това ще направите стерилизация и ще намалите болката.

Никога не излагайте меда на високи температури. Медът става токсичен, когато се изложи на висока температура. Затова никога не поставяйте мед в сладкиши или ястия, които се печат. Много топъл или запечен медът става вреден, защото създава лепкаво токсично вещество, което задръства храносмилателния тракт и червата.

Медът губи лечебните свойства на температура над 40 градуса по Целзий.

Виж още: Полезните свойства на различните видове мед

Медът по възможност приемайте с дървена, порцеланова или пластмасова, но не и с метална лъжица.

Медът с кристализация не губи лечебните свойства. Това е просто естествен процес, който възниква, когато медът се съхранява на ниска температура. Срокът на годност на добре затвореният мед е неограничен.

Източник: pchelarstvo.com

Виж още

Прочети

Освежете лицето си с маска от авокадо, куркума и кисело мляко

Много са факторите, които оказват лошо влияние върху кожата ни. Предлагаме ви една ефективна маска,...

Прочети

Диета за здрави и красиви нокти

Повечето дами имат периоди, в които ноктите им се чупят, цепят се и не изглеждат достатъчно добре, к...

Прочети

Ябълките подмладяват

Ябълката е един от най-ценните дарове на природата, с чиято помощ можем да съхраним и укрепим имунна...

Прочети

Как пеенето влияе на здравето?

Пеенето изпраща на тялото "правилните" вибрации, които повишават нашата жизненост.

Прочети

Пийте това всяка сутрин на празен стомах и кажете сбогом на коремните мазнини

Наднорменото тегло не означава, че имате здравословни проблеми, защото има много хора с наднормено т...

Прочети

Вкусна рецепта с вино Марсала

Мрсала (Marsala) е италианско ликьорно вино, което се произвежда в околностите на градовете Мар...