Как спирането на цигарите се отразява на организма

Снимка: brightside.me

Медицината е категорична, че пушенето оказва отрицателно въздействие върху здравето на човек. Но за много хора отказването на цигарите е сериозно психологическо предизвикателство, с което те често не успяват да се справят. 

HighViewArt.com подкрепя здравословния начин на живот и затова искаме да споделим с вас следващата важна информация, която може да ви помогне да се откажете от тютюнопушенето. 

Експерти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (Centers for Disease Control and Prevention (CDC) изнесоха интересни данни, показващи промените, които настъпват в тялото, след като човек спре да пуши.

Невероятно, но факт - само 20 минути след като изпушите последната си цигара, положителните промени в организма започват.  

20 минути

Функционирането на сърцето се връща към нормалното. Капилярите и съдовата мрежа започват да се възстановяват. Движението на кръвта се подобрява, също и чувствителността на пръстите на краката и ръцете.

12 часа

Нивото на въглероден окис в кръвта пада, докато нивото на кислород се увеличава. Съставът на кръвта се връща към нормалното.

От 2 седмици до 3 месеца

Рискът от инфаркт намалява. Симптомите от тютюнопушенето постепенно изчезват - кръвообращението в периферните съдове се подобрява; белодробната тъкан започва да се възстановява, значително се подобряват и функциите на белите дробове. 

От 1 до 9 месеца

Кашлицата и хриповете, причинени от тютюнопушенето, постепенно намаляват, макар че белите дробове се нуждаят от още известно време, за да се отърват от всички вредни вещества, натрупани в тях.

1 година

Необходимостта от тютюн изчезва. Кожата придобива здравословен цвят и по-голяма гъвкавост. Рискът от исхемична болест на сърцето намалява с 50%.

5 години

Кръвообращението е напълно възстановено до нормалните стойности. Рискът от инсулт намалява до ниво, равно на това на непушачите. Нервната и имунната системи функционират няколко пъти по-добре.

10 години

Рискът от рак на белия дроб сега е два пъти по-малка от тази при пушачите. Рискът от развитие на рак на гърлото, рак на хранопровода, рак на бъбреците и рак на панкреаса също са намалели с над 50%.

15 години

Рискът от исхемична болест на сърцето и шансовете за развитие на рак са точно същите като при непушачите.

Автор: Бисер Костадинов за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Сериозни грешки при купуването на храна, които трябва да спрете да правите

Омръзна ли ви да пазарувате безвкусни домати, месо, в което има огромно количество вода, безвкусна р...

Прочети

10-те бирени заповеди

Вижте кои са 10-те бирени заповеди и се замислете дали ги спазвате:)

Прочети

Стрии: как да се отървем

Стриите са разкъсвания (подкожни кръвоизливи), които с времето зарастват и биват заместени със съеди...

Прочети

Всяка нощ се будиш по едно и също време? Виж защо

Човешкото тяло разполага със системи и "вътрешен часовник", които помагат за управление на телесните...

Прочети

50 лесни промени в ежедневието за по-добър начин на живот

Aко искате да подобрите начина си на живот разгледайте внимателно тези 50 малки трика, с които может...

Прочети

10 хранителни продукта, които нямат срок на годност

Консумацията на храни с изтекъл срок на годност може да окаже негативно въздействие върху организма....