Как йогата влияе на тялото и ума?

Снимка: pixabay.com / StockSnap

Йогата се основава на пет основни компонента – правилни упражнения (асани), дишане, релаксация, диета, позитивно мислене и медитация.

В системата на физически упражнения на йога учението има един доста интересен и разумен принцип. При повечето асани (упражнения) се привежда определена група мускули в състояние на "високо напрежение" за десетки секунди.

Така става възможно мускулът, натоварен до своя максимум, да мобилизира в най-голяма степен своите функционални способности. С други думи при това положение обменните процеси протичат най-интензивно. Следователно при максимално натоварване на мускула в случая имаме минимално натоварване на организма като цяло.

Друга неоспорима ценност на йогата е, че на определено въздействие се подлагат не само мускулите, но и вътрешните органи. В резултат се укрепва не само техният тонус, но и цялостното състояние на организма. Ето защо редица упражнения могат да бъдат полезни при едни или други заболявания и на вътрешните органи.

Сред основните учения на йогата е убеждението, че тялото ни е предназначено да се движи и упражнява. Съответно липсата на достатъчно движение на мускулите и ставите, предопределено от начина на живот, неминуемо води до поява на болести и дискомфорт.

Основна максима на йогата е, че упражненията трябва да са приятни за този, който ги изпълнява. При йога няма болка и неприятно натоварване. Играещият йога сам си поставя граници и праг на натоварване, който не трябва да е много висок или пък много нисък. Основното е, че упражненията трябва да са полезни както за тялото, така и за тялото и ума.

Друга максима на йогата е, че правилната релаксация, постигана чрез пълното отпускане на мускулите, подмладява тялото и нервната система.

Не на последно място йогата е изключително полезна не само за телесното, но и за душевно здраве, тъй като включва в упражненията си и придобиване на умения за позитивно мислене и медитация. Позитивното мислене, според учителите по йога, е ключът към съвършено здрав и спокоен ум.

Източник: Sanovnik.bg

Виж още

Прочети

Как правилно се яде мед? Дали го консумираме правилно!

Вероятно сте чували много за ползите от яденето на мед. Сега можем да ви дадем няколко практически с...

Прочети

Отслабване с вода – най-евтиното и бързо на света

Когато става въпрос за отслабване, всички сме чували колко важна е ролята на водата в този процес. &...

Прочети

Любопитни факти за кашуто

Ако има нещо, което прилича на космическата храна - дава на организма нужната енергия и същевременно...

Прочети

Как да се храним според знака на Луната – водни знаци

Знаците от водния тригон – Рак, Скорпион и Риби – отговарят за репродуктивната и лимфнат...

Прочети

Ползите от хапването на кайсии

Кайсията – както прясна, така и сушена, е изключително полезна за нашето здраве. Тя е плод, ко...

Прочети

Що е то шамфъстък

Шамфъстъкът е безспорно един от любимите видове ядки на много хора. Те са вкусни, забавляват децата...