Храни и напитки, които ви пречат да отслабнете

Снимка: pixabay.com / JESHOOTScom

Има много и различни начини, благодарение на които човек може да отслабне. И макар че най-добрият от тях е да се храните балансирано (без ограничения) и да не гладувате, все пак има някои храни, които трябва да избягвате по време на диета. Както се казва – всяка цел изисква своята жертва.

Това са 7 храни, от които трябва да се въздържате, в случай, че в момента се борите с излишните килограми. Ето и кои са те:

Всяка пакетирана храна, която съдържа само въглехидрати

Когато консумирате бисквити, сухи зърнени храни, хляб или пък оризови питки, тялото ви преобразува въглехидратите до прости захари, които директно изпраща в кръвния поток. В отговор на големия прилив на захар, организмът ви произвежда допълнително инсулин, което помага на вашето тяло да абсорбира захарта.

Къде е проблемът? Накрая кръвната ви захар остава ниска и се чувствате неудовлетворени. По този начин рискувате да се изкушите и да си хапнете нещо сладко, за да се сдобиете отново с енергия.

Замразени храни

За да издържат пресните съставки достатъчно дълго във фризера, производителите на храни често добавят натрий, който е естествен консервант.

Натрият кара тялото да задържа вода, което е едно от последните неща, които искате да ви се случи, докато се борите да отслабнете. Освен това в замразените храни има много калории.

Храни с ниско съдържание на мазнини

Изследвания доказват, че хората са склонни да изяждат с 30% повече храна, когато знаят, че тя е с ниско съдържание на мазнини. Проблемът (освен преяждането, което може да попречи на отслабването) е, че когато производителите премахват някои от мазнините от даден продукт, това променя неговия вкус.

А, за да направят вкусът достатъчно задоволителен за потребителите, те добавят захар, което е дори още по-лошо.

Фрешове

Фрешовете са полезни и тях може да си ги позволявате понякога, за разлика от натуралните сокове. Въпреки това в портокаловия фреш, например, не остават плодовите влакна, които биха заситили вашия глад. Ето защо дори 100% естественият сок е само "празни калории" и предизвиква скок в захарните нива.

Фруктозата, естествената плодова захар, е виновникът за приятния вкус на плодовете и фрешовете от тях. Тя обаче притъпява способността на вашия организъм да разпознае кога се чувства сит и впоследствие това може да доведе до преяждане.

Изкуствено подсладени напитки

Забравете дори за диетичните газирани напитки или всяка друга течност, която "мистериозно" съдържа нула калории! При някои хора изкуствените подсладители дори могат да засилят апетита.

Най-добре се придържайте към добрата стара вода, докато се опитвате да отслабнете. Друг добър вариант е вода с добавено парче лимон.

Алкохол

Почти няма диетолог, който да препоръчва консумацията на алкохол по време на период на отслабване. В алкохолните напитки се съдържат празни калории, които нито ви карат да се чувствате по-сити, нито снабдяват тялото ви с каквито и да е полезни хранителни вещества. Да не говорим за ефекта от приема на алкохол, който може да ви направи по-уязвими на хранителни изкушения.

Освен това, когато алкохолът попадне във вашето тяло, организмът ви го приема като токсин. Това автоматично кара тялото ви да иска да се детоксикира по-бързо с помощта на черния дроб (който по принцип се бори с мазнините, които в тези моменти остават на заден план).

Зърнени закуски в големи кутии

Според проучване хората приемат 22% повече храна, когато тя е опакована в по-голяма кутия. Обяснението е просто: когато човек знае, че разполага с повече храна, той консумира по-голямо количество от нея.

Големите пакети обаче излизат по-изгодно за потребителя, така че ако искате да продължавате да купувате такива, уверете се, че ядете точно толкова, колкото трябва.

Източник: rozali.com

Виж още

Прочети

10 храни, които да ядем на гладен стомах

След "Какво да НЕ ядем на празен стомах", ето списък от 10 храни, с които е препоръчително да започв...

Прочети

Всяка диета ще работи, ако следвате тези 10 правила

Когато става въпрос за диета, има толкова много въпросителни – какво да изберем, какво да прем...

Прочети

Любими български подправки: целина

Целината, подобно на магданоза, копъра и джоджена е една от най-популярните подправки в българската...

Прочети

Безценни полезни съвети за готвенето

Не всеки може да бъде майстор готвач, но всеки може да се научи да готви вкусно и полезно. Тези съве...

Прочети

Сините сливи – природният лек за запек, болно сърце и остеопороза

В сините сливи има множество здравословни съставки, а на нашия пазар има близо 140 от най-ценните съ...

Прочети

Селен - минералът, за който знаем малко

Пренебрегван от нас в забързаното ежедневие, но всепризнат от много специалисти, минералът селен има...