Храни за бременни – първи триместър

Снимка: pixabay.com

По време на бременността тялото на всяка жена се променя. Това е така поради специфичните нужди на бъдещето дете. За да може да имате прекрасно здраво бебче, е важно да снабдявате организма си с всички необходими витамини и минерали. Така процесите в тялото ви ще протичат правилно и то ще се развива, расте и чувства добре.

Ето и кои храни са важни по време на първи триместър – това са първите три месеца от бременността. Безспорно всяка жена научава в различен етап, че е бременна. Но ако чаканата новина е планирана, то е добре да започнете да консумирате по-често тези храни:

Броколи, зеле, спанак, зелена салата – те са богати на фолиева киселина, която е от жизнено значение за правилното развитие на плода. Най-вероятно след като разберете за бременността, вашият лекар ще ви изпише допълнителни таблетки фолиева киселина. Въпреки това е добре да я приемате и по естествен път, като обогатите менюто си с тези храни.

Извара, яйца, леща, месо – това са богати на протеини храни. През първите месеци от бременността е възможно да чувствате раздразнение, отпадналост и дискомфорт. Това е така, тъй като организмът ви се среща с ново предизвикателство и има нужда от пренастройка. Хормоните променят процесите и имате нужда от допълнителна енергия и сили. Протеините ще ви помогнат да запазите жизнеността си.

Овесени ядки, сушени плодове, кашу, картофи – те съдържат много желязо и минерали. Приемът на достатъчно желязо е важен, за да не изпаднете в състояние на анемия, което води до отпадналост и умора. Желязото помага на кръвта да осигури достатъчно кислород на клетките, повишава имунитета и подобрява метаболизма.

Млечни продукти, сусам – съдържанието на калций също е от особено значение. За да се развие правилно плодът, за да се чувтсвате добре и да нямате проблеми със зъбите в по-късните етапи на бременността, приемайте достатъчно храни, богати на калций.

Плодове и зеленчуци – те са свежи, леки, ще ви помогнат да се справите със сутрешното гадене и стомашен дискомфорт. Същевременно ще си осигурите и всички необходими витамини и допълниелни вещества и минерали. Ако често ви прилошава, похапвайте по няколко резена банан или ябълка, за да успокоите стомаха и да запазите усмивката си.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Мързеливи съвети за нискокалорична вечеря

Говори се, че изисква много повече време, за да приготвиш здравословно ястие, но това определено не...

Прочети

17 храни, потискащи апетита

Апетитът е желанието да се консумира храна, но това желание не винаги е свързано с глад. Той отговар...

Прочети

9 храни, които водят до сънливост

Всички сме изпитвали нуждата да си полегнем веднага след като сме се нахранили. Изглежда обаче не са...

Прочети

Вкусният хумус и ползите от него

Думата "хумус" на иврит и на арабски означава закуска или просто нахут. На изключителна популяр...

Прочети

7 храни, които смятаме, че са здравословни, но не са!

Фитнес и здравословните мании, които са ни обсебили в последните години намират своя връх в здравосл...

Прочети

Страдате ли от недостиг на витамини и как да ги набавите?

Витамините са жизненоважни хранителни вещества, необходими за правилното функциониране на организма....