Храни за бременни – трети триместър

Снимка: pixabay.com

По време на бременността е изключително важно какво, как и в какво количество се приема. Това важи както за храните, така и за напитките. Ето защо потърсихме и обобщихме някои полезни препоръки на специалистите. Нека видим:

В края на бременността – трети триместър или периода от седми, осми и девети месец, организмът на бъдещата майка започва все по-осезаемо да усеща умора. Това се дължи основно на нарастването на плода. Бременността е изтощителна сама по себе си, затова и храненето трябва да бъде пълноценно и разнообразно.

В последните месеци всички системи на бебето вече са изградени и се доразвиват. То започва да си набавя важни мастни киселини, които са от съществено значение за мозъчното развитие. Костите стават по-здрави, тъй като се подготвят за раждането. Поради тази причина майката трябва да увеличи и приема на калций и желязо.

Не забравяйте ежеседмичната консумация на риба, червено и бяло месо. Благодарение на тях ще подсилите организма, давайки му енергия. За вегетарианците и веганите особено подходящи са растенията чия, киноа, както и бобовите култури.

Витамините и минералите също не са за пренебрегване. Възможно е да настъпи дефицит на калций, желязо или други важни вещества. Затова включете в менюто обезателно плодове, зеленчуци, сурови ядки. Препоръчва се да страните от тестените закуски, пицата и други вкусни, но не много богати на полезни вещества храни.

Заложете на пресните сезонни плодове и зеленчуци. През пролетта и лятото разнообразието от български традиционни свежи плодове и зеленчуци е наистина голямо. В есенните и зимните месеци изборът е по-малък, но пък активно се включват всички екзотични и цитрусови плодове, които не са за пренебрегване.

Намалете солта и увеличете приема на течности. Колкото повече вода пиете в тези месеци, толкова по-малка е вероятността от задържане на течности. Съответно и намалявате риска от подуване на ръцете и отичане на краката.

Избягвайте прекалено сладките сокове и газираните напитки. Заместете ги с прясноизцедени сокове, билкови чайове и натурални лимонади.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Защо да ядем кисело мляко

Любимо и типично българско, киселото мляко е част от всяка трапеза. То е изключително полезно. Ето з...

Прочети

Малките тайни на семената – ким

Спомняте ли си домашните бабини соленки със сиренце или кашкавал, те винаги като че ли изникват в съ...

Прочети

5 вкусни ястия с печени чушки

След като в късното лято и цяла есен се носи из въздуха аромата на печени чушки, няма нищо по-логичн...

Прочети

Кои храни не е добре да държим в хладилника?

Хладилникът е прекрасно изобретение, за което няма как да не сме благодарни. Той присъства във всеки...

Прочети

Колко яйца да похапваме на ден

Яйцата са чудесен източник на протеини. Същевременно са лесни за приготвяне и могат да се ползват ка...

Прочети

Здравословните ползи от оцетните бани

Има много видове бани, които могат да се използват за детоксикация и релаксация, но никоя не е от та...