Храни за бременни – трети триместър

Снимка: pixabay.com

По време на бременността е изключително важно какво, как и в какво количество се приема. Това важи както за храните, така и за напитките. Ето защо потърсихме и обобщихме някои полезни препоръки на специалистите. Нека видим:

В края на бременността – трети триместър или периода от седми, осми и девети месец, организмът на бъдещата майка започва все по-осезаемо да усеща умора. Това се дължи основно на нарастването на плода. Бременността е изтощителна сама по себе си, затова и храненето трябва да бъде пълноценно и разнообразно.

В последните месеци всички системи на бебето вече са изградени и се доразвиват. То започва да си набавя важни мастни киселини, които са от съществено значение за мозъчното развитие. Костите стават по-здрави, тъй като се подготвят за раждането. Поради тази причина майката трябва да увеличи и приема на калций и желязо.

Не забравяйте ежеседмичната консумация на риба, червено и бяло месо. Благодарение на тях ще подсилите организма, давайки му енергия. За вегетарианците и веганите особено подходящи са растенията чия, киноа, както и бобовите култури.

Витамините и минералите също не са за пренебрегване. Възможно е да настъпи дефицит на калций, желязо или други важни вещества. Затова включете в менюто обезателно плодове, зеленчуци, сурови ядки. Препоръчва се да страните от тестените закуски, пицата и други вкусни, но не много богати на полезни вещества храни.

Заложете на пресните сезонни плодове и зеленчуци. През пролетта и лятото разнообразието от български традиционни свежи плодове и зеленчуци е наистина голямо. В есенните и зимните месеци изборът е по-малък, но пък активно се включват всички екзотични и цитрусови плодове, които не са за пренебрегване.

Намалете солта и увеличете приема на течности. Колкото повече вода пиете в тези месеци, толкова по-малка е вероятността от задържане на течности. Съответно и намалявате риска от подуване на ръцете и отичане на краката.

Избягвайте прекалено сладките сокове и газираните напитки. Заместете ги с прясноизцедени сокове, билкови чайове и натурални лимонади.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Полезно: кое сирене с какво вино се пие

Ако имате гости, но нямате време да се развихрите в кухнята, винаги ще се представите добре, поднася...

Прочети

Храни, предпазващи от инфекции на уринарния тракт

Инфекциите на уринарния тракт са съпроводени с неприятно парещо усещане, болки, дискомфорт. Мъжете н...

Прочети

Какво трябва да знаем за някои по-непопулярни видове уиски

Scotch, Irish, Tennessee и Bourbon са най-разпространените и утвърдени видове уиски в световен мащаб...

Прочети

Антъни Бурдейн: Има ли нещо по-хубаво, което можеш да направиш за някого, от зак...

Най-скандалният готвач в Ню Йорк", "Лошото момче на кулинарния бранш", "Бунтарът без задръжки" - тов...

Прочети

10 блюда, които можете да доставите у дома само с частния си самолет

Най-скъпите храни в света носят шок и удивление. Възможността да бъдат консумирани масово и често е...

Прочети

Признаци за дефицит на важни хранителни елементи

Получавате ли всекидневно всички важни необходими хранителни елементи? Ако често усещате неразположе...