Храните, които стимулират мозъка

Снимка: pixabay.com / ThePixelman

Ето няколко хранителни продукта, които могат да ви помогнат да се концентрирате, да подобрите паметта си, да ви поддържат мотивирани, да ускорят реакциите ви, да контролират стреса.

Орехи

Орехите са чудесна мозъчна храна. Тънката зелена кора, която покрива орехите, наподобява човешки скалп; твърдата черупка – череп, а хартиевидният вътрешен пласт, разделящ двете половинки на ореховата ядка, наподобява мембраната. Формата на ядката наподобява двете мозъчни полукълба.

Повече от 15-20% от ореховата ядка е белтък. В нея се съдържат и линолова киселина (омега-6 мастна киселина) и алфа-линоленова киселина (омега-3 мастна киселина), витамини Е и В6.

Омега-3 мастните киселини, съдържащи се в орехите, са от особено значение за правилното функциониране на мозъчните мембрани. По-високото съдържание на омега-3 мастни киселини в менюто ни води до подобряване на комуникацията между мозъчните клетки.

Освен това консумацията на омега-3 мастни киселини може да повлияе положително върху емоционалното ни състояние чрез повишаване на нивата на хормона, наречен серотонин, който контролира настроението ни.

Слънчогледови семена

Както ядките, много семена могат да подобрят настроението ви и мозъчната енергия. Слънчогледовите семена съдържат триптофан – важна аминокиселина, която е отговорна за синтеза на серотонин. Серотонинът е невромедиатор с успокояващ ефект, който по естествен начин помага да се освободите от леката депресия и безсънието.

В допълнение, слънчогледовите семена са богати на тиамин (витамин В1), важен витамин от група В, който подобрява паметта и познавателните функции.

Яйца

Яйцата действително предлагат внушителен хранителен профил за своите само 70 калории. Те са безценен източник на висококачествени белтъчини и са богати на витамини и минерали.

Но има и още: Холинът или витамин В4, намиращ се в яйцата, стимулира центъра на паметта в мозъка (хипокампус). Учени са открили, че холинът увеличава размера (дължината) на невроните, което им помага да изпращат по-мощни електрически импулси и подпомага бързото възстановяване на невроните след изпращането им.

Освен това, в жълтъка на яйцето се откриват два мощни антиоксиданта, наречени лутеин и зеаксантин, които предпазват от дегенеративни зрителни смущения (катаракта и възрастова дегенерация на жълтото петно), протичащи с напредване на възрастта.

Броколи

Броколито често е наричано "супер храна" поради високото общо хранително съдържание. То е чудесен източник на витамин К, който подобрява познавателните способности и стимулира мозъчната дейност.

Кисело мляко

Богатите на калций храни като кисело мляко, прясно мляко, сирене и други, подобряват функциите на нервната система. Киселото мляко съдържа също така и аминокиселината тирозин, която е отговорна за синтеза на допамин и норадреналин. Накратко, киселото мляко помага за подобряване на бодростта и паметта.

Ягоди

Богатите на антиоксиданти ягоди са чудесни при превенция на свързаните с възрастта неврологични смущения чрез подобряване на способността на мозъчните клетки да изпращат и приемат сигнални молекули.

Удивително е, че различни изследвания сочат, че мощните антиоксиданти в ягодите, спанака и боровинките могат да подобрят комуникативните способности между мозъчните клетки, дори и при наличие на симптоми на болести, свързани с възрастта.

Бадеми

Фенилаланинът, съдържащ се в бадемите, може да направи чудо за вашето мозъчно и неврологично здраве. Той притежава рядката способност да преминава през кръвно-мозъчната бариера, където стимулира мозъка да генерира натурални стимулатори за настроение – невротрансмитери, наречени допамин, адреналин и норадреналин. В допълнение, бадемите са богати на рибофлавин, който е известен като стимулатор на паметта.

Риба

Още от древността се говори, че консумацията на риба ще ни направи по-умни. Многобройните изследвания, провеждани в наши дни, потвърждават това.

Учени открили, че при хората, които консумират поне едно рибно ястие за седмицата, значително е намален рискът от развитието на Алцхаймер, в сравнение с тези, които никога не консумират риба. Това се дължи на съдържащите се в рибата омега-3 мастни киселини, които влияят върху правилното функциониране на мембраните на мозъчните клетки, като по този начин подпомагат комуникацията между тях.

Най-богати на полезни съставки са сьомгата, скумрията и рибата тон. Други мазни риби, които могат да ви осигурят полезните за мозъка омега-3 мастни киселини, са сардините и херингата.

Къпини

Къпините съдържат удивителен клас хранителни вещества, наречени антоцианини, които пазят от рак и оксидативен стрес.

Домати

Доматите са богати на ликопен, мощен антиоксидант, който може да предпази мозъчните клетки от свободните радикали, които са основен фактор за проявата на болести като Деменция и особено Алцхаймер.

Спанак

Спанакът предпазва мозъка от оксидативен стрес и намалява нарушенията в мозъчната функция. Освен това различни изследвания сочат, че диета, богата на спанак, може значително да подобри способността за учене и моторните умения.

Черен шоколад

Истинските видове черен шоколад съдържат най-малко 70% какаови флаваноли, които увеличават притока на кръв в мозъка – а това означава подобряване на когнитивните функции и увеличаване бодростта на организма.

Източник: razlichno.com

Виж още

Прочети

Храни за бременни – втори триместър

През втория етап от бременността – това са четвърти, пети и шести месец, дамите имат нужда от...

Прочети

Джинджифилът като мощно лекарство

Значението на корена от джинджифил е било добре познато още на древната арабска, китайска и индийска...

Прочети

За какво да внимаваме като четем етикетите на храните

При покупката на един продукт е важно да се запознаете със съставките му. Това е важно както за да н...

Прочети

Селен - минералът, за който знаем малко

Пренебрегван от нас в забързаното ежедневие, но всепризнат от много специалисти, минералът селен има...

Прочети

Вкусна рецепта с вино Марсала

Мрсала (Marsala) е италианско ликьорно вино, което се произвежда в околностите на градовете Мар...

Прочети

Най-разпространените Е-та в храните, причиняващи болести

Отдавна вече не съществува чиста храна - такава каквато са консумирали предците ни. Днес всичко е до...