Китайска традиционна медицина: биологичният часовник на тялото

Снимка: pixabay.com / cromaconceptovisual

Векове назад китайската традиционна медицина е открила, че човешкото тяло функционира в съответствие с вътрешен часовник, наречен "часовник на органите". В него енергийните меридиани играят важна роля тъй като те са свързани със съответните органи. Този процес се нарича "циркаден ритъм".

Според циркадния ритъм 24-тте часа в денонощието са разделени на 12 двучасови интервали, през които се движи ЧИ (жизнената енергия) като така преминава през определени органи. По време на сън, Чи е се оттегля навътре и се грижи за оптималното възстановяване на организма.

Всичко това приключва между 01:00 и 03:00 часа, когато черният дроб пречиства кръвта и изпълнява безброй други дейности за да подготви движението на ЧИ навън.

12-тте часа, които следват чернодробния интервал т.е. от 03:00 до 15:00 часа, са тясно свързани с органите за всекидневно действие, които участват в процеса на храносмилане и изхождане. Тези органи са: белите дробове, дебелото черво, стомаха, далака, панкреаса, сърцето и тънкото черво.

След 15:00 ч, енергийният поток ЧИ се измества отново към вътрешността за да поддържа вътрешните органи, свързани с възстановяване на нашето тяло. Основната цел е пречистване, филтриране и придвижване на течностите. Органите действащи през този период са: перикарда, меридианът на тройния нагревател, пикочния мехур, бъбреците, жлъчката и черния дроб.

Модерното нездравословно ежедневие

Как този биологичен часовник засяга нашия живот? Преди всичко, трябва да се подчертае, че нашето тяло не е програмирано за съвременните навици на модерното общество. Например: ако ядем късно, храната не се абсорбира добре от тънките черва, тъй като те са в покой, а черният дроб няма да извърши както трябва своята пречиствателна функция.

Също така късно лягане и късно ставане може да предизвикат честа умора през деня дори ако сме спали 10 часа подред.

Този биологичен часовник служи за индикатор показващ, това, което не работи добре в нашия организъм. Примерно ако се будите всеки път в един и същи час или пък изпитвате някакви неприятни симптоми в 15 часа следобед, можете да погледнете на кой орган съответства даденият час и да си направите съответните изводи.

Ако често се будим в 3 часа през нощта, това може да означава, че черният дроб не обработва правилно отпадъците или е възпрепятстван от жлъчни камъни. Възможно е и подсъзнателни, силни емоции да се проявяват на физическо ниво. Имайте предвид, че черният дроб е тясно свързан с чувството на гняв, неудовлетвореност и агресия.

На всеки орган съответства даден часови интервал

Ето подробно описание на всеки двучасов период и съответния за него орган

3:00 – 5:00 БЕЛИ ДРОБОВЕ

Обикновено белите дробове се пречистват между 03:00 и 05:00 часа сутринта. Това обяснява защо понякога кашляме. Ако кашляте сутрин, това значи, че вашият хранителен режим и начин на живот трябва да бъдат променени за да се намали отделянето на слуз и нивата на замърсяване в организма.

5:00 – 7:00 ДЕБЕЛО ЧЕРВО

За добро начало на деня, е добре да се отиде до тоалетната още рано сутрин. Тези часове са идеални за хидратиране на организма, като кофеинът трябва да се избягва. Последният притежава диуретични свойства и отвежда водата от дебелото черво. Сутрин тялото се нуждае от вода за да поддържа пречиствателните процеси и работата на червата.

Ако не се чувствате добре, наблегнете на водата. Голямото количество вода ще се отрази благоприятно на фигурата, ще предпази от появата на запек и ще тонизира целия организъм.

От емоционална гледна точка, в китайската традиционна медицина дебелото черво се свързва с чувството за вина.

7:00 – 9:00 СТОМАХ

В този интервал, потокът от енергия се придвижва през стомаха и стимулира глада. Това е най-доброто време за обилно хранене, тъй като организмът е най-добре подготвен за процеса на храносмилане.

Неприятните симптоми в тези часове могат да показват, че стомахът е прекалено "студен". Една топла напитка, като билков чай например, ще затопли стомаха и ще премахне нежеланите усещания.

9:00 – 11:00 ПАНКРЕАС / ДАЛАК

Далакът се счита за един от най-важните органи в храносмилането. Неговата роля е толкова важна, че при една късна закуска, далакът е този, който ще съдейства за нейното лесно усвояване.

От 09:00 до 11:00 часа алергиите могат да се проявят най-силно тъй като далакът е зает да работи съвместно с черния дроб и имунната система. Здравият далак произвежда антитела, когато има инфекция и внимателно наблюдава кръвта в търсене на замърсявания.

В такъв случай, напълно логично е, че неприятните усещания в този часови интервал показват проблеми с далака.

От емоционална гледна точка в китайската медицина далакът олицетворява самоуважението.

11:00 – 13:00 СЪРЦЕ

Около обяд се наблюдава ускоряване на сърдечния ритъм. Изследванията показват, че 70% от инфарктите настъпват между 11:00 и 13:00 часа. Ентусиазмът и позитивната нагласа към живота укрепват сърцето, докато негативните емоции отслабват сърдечния мускул. Внимавайте с топлината, тъй като тя влияе много лошо на сърцето.

13:00 – 15:00 ТЪНКО ЧЕРВО

Забелязали ли сте, че между 13 и 15 часа сте по-склонни да страдате от подуване на корема или от лошо храносмилане? Според китайската традиционна медицина това е защото този интервал е свързан с работата на тънкото черво.

От емоционална гледна точка, тънкото черво се свързва с чувството за неувереност и съмнения в собствените сили. От физиологична гледна точка, е възможно това да са симптоми на чревна малабсорбция.

15:00 – 17:00 ПИКОЧЕН МЕХУР

Симптомите през тези часове са индикатор за евентуални проблеми и се проявяват като честа умора и липса на енергия.

17:00 – 19:00 БЪБРЕЦИ

При неправилно функциониране на бъбреците, умората, появяваща се през предишните два часа ще продължи и през този часов интервал. Ако бъбреците са здрави и работят правилно, то между 17:00 – 19:00 часа, ще почувствате прилив на енергия.

Бъбреците се намират на едно ниво с надбъбречните жлези, които произвеждат кортизол, който пък ни помага да станем от леглото сутрин. Енергията на бъбреците е най-слаба сутрин между 5 – 7 часа, за това на някои хора им е толкова трудно да се събудят бързо сутринта.

19:00 – 21: 00 ПЕРИКАРДА

Това е времето, през което може да се появи глад за сладкиши и рафинирани въглехидрати. Причината за това е регулирането на панкреаса от бъбреците. Ако не хапнете нещо сладко, може да почувствате болка в кръста – така се обаждат бъбреците.

Ако имате нужда от дрямка, това значи, че бъбреците са наредили на панкреаса да ви успокои с цел да се извършат някои пречиствателни процеси.

21:00 – 23:00 МЕРИДИАН ТРОЕН НАГРЕВАТЕЛ

Този меридиан управлява кръвоносните съдове и артериите. Последните минават в режим "поддръжка". Ако чувствате главоболие или силна умора, това значи, че кръвоносните съдове са в "ремонт".

23:00 – 01:00 ЖЛЪЧКА

Жлъчката е свързана с черния дроб, който следва.

01:00 – 03:00 ЧЕРЕН ДРОБ

Черният дроб и жлъчката започват да действат между 23:00 и 03:00 часа през нощта. Ако страдате от безсъние, това може да е свързано с лошо функциониране на черния дроб, който не пречиства тялото от насъбралите се токсини. Токсините дразнят нервната система и причиняват безсъние. Мозъкът не може да се изключи и да отдъхне.

От емоционална гледна точка през този часови интервал, може да се усетят раздразнения, гняв, недоволство тъй като тези негативни чувства са тясно свързани с лошото функциониране на черния дроб.

В заключение можем да кажем, че разбирайки биологичния часовник, който управлява работата на вътрешните органи ни дава възможността по-добре да се грижим за нашето здраве. Симптомите могат да бъдат наши гидове, които да ни показват според определен час, органът, който заслужава специално внимание.

Източник: nsp108.wordpress.com

Виж още

Прочети

Защо трябва да пием вода с лимон всяка сутрин

Ако търсите лесен начин да подобрите живота и здравето си като цяло, вие сте на правилното място. Пи...

Прочети

Мръсно хранене: Как да го използваме, за да подобрим диетата си

Как да използваме мръсните хранения, за да се придържаме към диетата си – без да качваме мазни...

Прочети

Елементарно упражнение, което ни прави здрави и слаби

Tова упражнение, разработено от японския лекар Тошики Фукуцуджи, гарантира отлични резултати само сл...

Прочети

Киселинен рефлукс – как да го потиснем с билки?

Дисбалансът на храносмилателните сокове в стомаха се проявява със симптоми на дразнене, лош дъх, гад...

Прочети

10 блюда, които можете да доставите у дома само с частния си самолет

Най-скъпите храни в света носят шок и удивление. Възможността да бъдат консумирани масово и често е...

Прочети

Краставица, лимон и яйце срещу мазна кожа на лицето

Лесна, бърза и много ефективна маска за лице с краставица, която има свойството да премахва излишнат...