Колко яйца да похапваме на ден

Снимка: pixabay.com

Всъщност учените са единодушни, че яйцата са били една от първите храни, които са консумирали хората още в праисторията. Те са чудесен източник на протеини. Същевременно са лесни за приготвяне и могат да се ползват като допълнение към много рецепти.

Богати на протеини, в яйцата се съдържат също витамини Е, В6, А, тиамин, фолиева киселина, желязо, селен, фосфор, магнезий, рибофлавин и др.

Веществото холин, което се съдържа в яйцата, е предшественик на ацетилхолина. Той е важен за бременните жени, тъй като намалява възможностите за аномалии в плода. Същевременно холинът стимулира развитието на мозъка и повишава паметта.

Не изхвърляйте яйцата от менюто си. Те подхранват мускулите и костите. Високото им съдържание на калций и витамин D подхранват костите, способстват за съсирването на кръвта, подобряване работата на нервите. 

Защо тогава да не ядем яйца всеки ден? Отговорът се крие в жълтъците. Нивото на холестерол, което се съдържа в тях е много високо. При по-висок от препоръчителния прием, работата на черния дроб се затормозява. Възможно е също да се отключат наследствени болести и да се застраши здравето.    

За да се предпазите от сърдечно-съдови заболявания, може да премахнете жълтъка. При тренировки спортистите и културистите похапват над 6 белтъка дневно, за да си набавят полезните протеини.

Ако нямате проблеми с холестерола, сърдечно заболяване или диабет, спокойно може да ядете до 6 яйца на седмицаАко са притеснявате да не отключите болест, намалете консумацията от 2 до 4 седмично.

С премахването изцяло или частично на жълтъците, ще приемате необходимото количество холестерол, като същевременно си набавяте всички останали необходими вещества. Яйцата са страхотно решение при започването на здравословен режим на хранене, защото създават усещане за ситост и са с ниско съдържание на калории.  

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Веганство ли са постите и какво да консумираме?

Пречиствайки телата си за определен период от време, постещите извисяват духа си, превръщайки телата...

Прочети

Направете си домашен пастет

Пастетите са изключително вкусни и приятни за консумация. Препоръчват се при хора с проблеми със зъб...

Прочети

Кои алкохоли да ползваме при готвене и как

В зависимост от ястието, което сме решили да поднесем, всички знаем, че можем да го комбинираме с ра...

Прочети

Малките тайни на семената – чия

Чията безспорно е един от продуктите, за които все по-често се говори, когато стане дума за здравосл...

Прочети

Совиньон блан - дивото бяло вино

През 80-те години на XX век започва възходът на совиньон блана, който днес е едно от най-популярните...

Прочети

Печена тиква за душата

Тиквата е изключително полезна. Богата е на витамини, минерали, регулира теглото, помага при безсъни...