Лошите навици, които съсипват формата ни

Снимка: pixabay.com / sharonang

Мием зъбите си твърде агресивно, уморяваме очите си като гледаме филм, за да заспим по-бързо, избираме неудобни обувки, четем в леглото… Нека се фокусираме върху навиците, които ни вредят!

Заспиването пред екрана

Кой никога не е чел текстовите си съобщения или пък не е гледал филм, удобно разположен в леглото? Този навик обаче е враг на съня ни. Жоел Адриен, невробиолог и директор на изследванията в Инсерм обяснява: "В тъмното, ние отделяме мелатонин, хормонът, който дава сигнал за сън на мозъка.

И така, светлинното излъчване на екраните достига до ретината и спира този процес. Странният сигнал е изпратен до мозъка: казва му се, че трябва да е буден в момента, в който е готов за сън. Като стимулираме мозъка си във времето за заспиване, ние объркваме нашият биологичен ритъм."

Четенето в леглото

Много често се мисли, че четенето на трилър, от който затаяваме дъх, е най-добрият начин да уморим очите си и да заспим спокойно. Всъщност, не е точно така. Доктор Адриен предупреждава: "Това може да представлява някакъв ритуал, но той не бива да продължава повече от десет минутки.

В противен случай, проблемът е същият като при заспиването пред екрана: стимулира се интелектуалната дейност и мозъкът се събужда. От емоционална гледна точка четенето на трилър ще ни развълнува, вместо да ни настрои за сън. По принцип, искаме ли да спим добре, не бива да правим нищо в леглото, след като вече сме легнали."

Храним се твърде бързо или се занимаваме и с други дейности, докато го правим

Случвало се е на много от нас. Като се започне с храненето на работното място пред монитора, когато сме закъснели, а после продължаваме и вкъщи по същия начин. Човек, който живее сам има повече склонност да чете или да гледа телевизия, докато се храни. И не е правилно. Специалистът по хранене Йожени Овине ни напомня: "Мислим, че процесът на хранене е механичен, но обонянието и зрението са първите фактори, които участват в засищането. Много е важно да сме наясно с това, което ядем.

Ако правим нещо друго, докато се храним, смущаваме дейността на мозъка, усещането за ситост ще дойде по-бавно и по този начин ще ядем повече. Ако се храним твърде бързо, смущаваме храносмилането. Ако не дъвчем храната си достатъчно, тя ще пристигне несдъвкана в стомаха, който ще трябва да работи повече, за да я преработи. Така след хранене, ще се чувстваме зле, заради тежестта в стомаха, ще имаме гадене, киселини, газове и други неразположения."

Агресивното миене на зъби

Много често имаме усещането, че зъбите ни не са измити безупречно и затова ги четкаме твърде енергично, дори и брутално! Бернар Шерер, зъболекар, предупреждава за вредата от този тип почистване: "Така се изхабява зъба в зоната между емайла и венеца. Това може да бъде сравнено с изсичането на едно дърво с брадва от основата му.

Емайлът е защитния слой на зъба и веднъж нарушен, всеки контакт със студено или топло за него е болезнен. По същия начин, не бива да мием зъбите, след като сме пили напитки, съдържащи киселини, като колата например. Киселината атакува повърхността и ако изтъркаме зъбите си веднага след това, рискуваме да отнемем част от емайла."

Прескачането на закуската

Ако някои минали проучвания оспориха първенството на закуската в сравнение с останалите хранения, диетоложката Флоранс Фуко настоява върху нейната значимост: "Тя носи енергията, необходима за започването на деня и представлява 25% от дневния прием. Без закуска, изпадаме в хипогликемия, което води до силно чувство за глад. Ще се стигне до постоянно похапване на дребни неща или пък ще изяждаме по-големи количества по-късно през деня."

Натрупването на мазнини ще повиши риска от сърдечно-съдови заболявания. "Нивото на кръвна захар нараства и се отделя инсулин. Когато това ниво е твърде високо, инсулинът не разпределя глюкозата в клетките, а го натрупва във формата на мазнини."

Спортуването вечерно време

Ако сме избрали този час, то е най-често, защото нямаме друг избор. Вечерно време не бива да изключваме изобщо физическата дейност, но за да спим добре, трябва да си наложим часова граница. Карол Метр, лекар в ИНПЕС ни разкрива правилата: "Физическата дейност стимулира отделянето на ендорфини и допамин, които ни успокояват и освежават едновременно. След спортна тренировка имаме желанието да продължим, без да се чувстваме уморени, а сърдечната ни дейност ще е увеличена, което със сигурност ще попречи на добрия ни сън!

Ако сме избрали по-леки тренировки и занимания като йога, плуване и стречинг, би следвало да сме завършили тренировките си поне два-три часа преди планираното лягане."

Отлагането на ставането

Кой никога не е посягал към бутона "дрямка" на будилника си? Събуждаме се 20 минути по-късно, като сме спали на пресекулки, но с усещането, че сме си починали. Невробиоложката Жоел Адриен ни разкрива следното: "Двадесетте минути, които сте спечелили с отлагането на съня, са прекарани в лош и лек сън. Ако сте уморен, този сън няма да ви помогне.

За да спечелите още почивка сутринта, трябва да програмирате будилника за четвърт час по-късно, вместо да отлагате ставането. Така ще поспите още малко, но по-дълбоко и възстановяващо."

Неудобното работно място

Болки в гърба, врата и кръста са част от последствията, които можем да получим като стоим в една и съща поза, седнали на работното си място. За да избегнем всички тези неразположения, Мари Клер Дюшен, ерготерапевт ни съветва: "Трябва екрана на компютъра да ни е на нивото на очите, така ще запазим гръбначния стълб изправен, ще избегнем напрежението и болката. Също така трябва ръцете ни да са удобно облегнати върху работната маса. По този начин се освобождава напрежението в раменете и гръбначния стълб.

Задължително се регулира и височината на стола. Така седнали, можем да се облягаме удобно, за да си почиваме. Относно краката, те трябва да са поставени на пода или леко повдигнати. Бедрата в съотношение с тялото трябва да са разположени на 90 или 100 градуса, но не по малко. Препоръчва се да ставате и да се разхождате всеки час и редовно да вдигате погледа си над монитора, за да избягвате умората на очите."

Мая Милева за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Ползите от екзотичната макадамия

Макадамията е интересен продукт, който става все по-познат сред българите. Това са дължи както на вк...

Прочети

10 яки вица за червеното вино, което снощи пих и капка не остана

Консумацията на една чаша червено вино на ден се счита за полезнo. Днес направих един куп полезни не...

Прочети

Думи, предизвикващи болести

Има думи и фрази, които предизвикват болести, но въпреки това ние ги използваме всеки ден в речта си...

Прочети

Как да се храним, за да бъдем здрави и щастливи - 10 лесни стъпки

Храненето е естествен, инстинктивен процес, от който зависи пряко здравословното ни състояние. Изгле...

Прочети

Полезни приложения на утайката от кафе

След като изпиете сутрешното кафе, не изхвърляйте утайката от кафеварката, а я отделете за повторна...

Прочети

Малките тайни на семената – ленено семе

Понякога в най-малките на пръв поглед неща, се крие огромна сила. В тази рубрика ще разгледаме начин...