Любими български подправки: джоджен

Снимка: pixabay.com

Както магданозът и копърът, джодженът също е характерна подправка за българската кухня, като в някои райони на страната се нарича гьозум.

Къде се използва джодженът?

Джодженът е много важен за българската национална кухня, защото се използва в едно от любимите български ястия - боба! Дали ще бъде боб чорба, боб на фурна или боб яхния, джодженът присъства винаги и е задължителен! Дроб-сарма без джоджен е също немислима!

Джодженът е задължителен елемент на всички пролетни манджички – каша от коприва, лапад с ориз, агнешко с лапад... Замирише ли на пресен джоджен едно е ясно – пролетта е дошла.

Джодженът също намира приложение в медицината. В народната медицина се ползва при физическа и психическа умора, за възстановяване и ободряване. Ползва се и против гадене и повръщане. Смята се, че масажите с етерично масло от джоджен помагат при силно главоболие и мигленозни болки.

Джодженът е многогодишно растение и е вид мента, което е и причината да има пиперлив, но приятен вкус и свеж ментолов аромат. Джодженът е непретенциозно растение, но въпреки че е многогодишно е необходимо на третата година да бъде подновен и насаден на друго място.

По материали от supichka.com

Виж още

Прочети

Защо здравето е пряко свързано с червата

11 неща, които унищожават полезните пробиотични бактерии, живеещи в нас.

Прочети

Естествени имуностимуланти и как да ги приемаме

С променливото време идват и настинките, вирусите и грипът. За да бъдем здрави и да се предпазим е в...

Прочети

Топ 4 лечебни билки, с които да готвите

През последните години билките стават доста известни. Разбира се, хората отдавна ги оценяват за вкус...

Прочети

6 предложения за ястия по случай Баба Марта

Днес е един от любимите български празници на малки и големи. За да направите празника още по-интере...

Прочети

Топ 5 червени афродизиака

Не е нужно да имаме специален повод, за да посегнем към продукти, надарени с тайнствената сила да (н...

Прочети

Храните и напитките, които убиват страстта

Морски дарове, шоколад, авокадо, канела... Много се знае, пише и говори за храните, които съблазнява...