Любими български подправки: копър

Снимка: pixabay.com

Ако има подправки, които са наистина част от всяко едно приготвяно ястие и без които не трябва да остава нито една българска кухня, то това са магданозът, копърът и джодженът. Тези три подправки са толкова задължителни и важни за българската кухня, колкото е босилекът за италианската.

Копърът е популярен и обичан в българската кухня почти колкото магданоза.

Къде точно се използва копърът?

Копърът се използва като подправка както в свежо състояние, така и изсушен. За подправка се ползват даже и семената му. Копърът е задължителен за някои от най-любимите и характерни български ястия. На първо място тараторът! Таратор без копър не може! Все едно да забравите да му сложите краставица.

Копърът е много важен и за някои от любимите салати – снежанка през зимата и краставици с копър през лятото. Копърът е задължителна подправка и при лозовите сарми, както и на любимото мезе за бирата през лятото – картофи соте. Пилешката супа също не може да мине без малко копър! Задължителна подправка е и при почти всички ястия с тиквички - задължително се добавя към тиквичките с ориз, супата от тиквички и кюфтетата от тиквички.

Копърът се използва от Древността както като подправка, така и като съставна част на различни медикаменти. Смята се, че копърът помага при безсъние и болки в стомаха, а в комбинация с кисело мляко предотвратява остеопорозата при жените. Носят се легенди, че маслото от копър помага даже и за намаляване на целулита.

Копърът е едногодишно тревисто растение, разпространено на територията на цялата страна. Копърът и анасонът са от едно семейство и имат сходен аромат. Може би точно това е и причината тараторът да е най-подходящото мезе за анасоновите напитки (мастика, узо...).

Копърът се отглежда лесно и също както магданоза може да бъде отглеждан в саксия на терасата, само че копърът става доста голям и затова би ви била нужна по-голяма саксия и повечко място на терасата.

Копърът не е претенциозен - купете си семенца от най-близкия магазин или от пазара и ги посейте в саксия, като е най-добре да направите това през месец април. Грижите от тук нататък са свързани с редовно поливане и отстраняване на излишни плевелчета, ако изобщо има такива. Това са инструкциите накратко и ако смятате да си посеете копър в градината.

Много домакини си приготвят и копър за зимата, като го замразяват във фризера. За целта купувате по-голямо количество копър (например 3-4 връзки), измивате го добре и го разстилате върху хавлиена кърпа, за да изсъхне от водата след миенето. След това го нарязвате на дребно и го слагате в торбичка или в пластмасова кутия, която прибирате във фризера.

Друг вариант за съхранение на копър за зимата, който са ползвали нашите баби, е да се нареди в бурканче. За целта след като сте измили и нарязали копъра, натъпквате малко количество от него в бурканчето, слагате отгоре сол, после пак копър, после отново сол и така докато се напълни бурканчето. А самото бурканче съхранявате в хладилника.

Следва продължение: очаквайте интересни факти за джоджена.

По материали от supichka.com

Виж още

Прочети

Лечебният потенциал на канелата

Когато става дума за подправки, канелата е една от най-здравословните, да не говорим за страхотния ѝ...

Прочети

5 крачки към голямото зимно чистене... на тялото

Съвременните хора са пристрастени към храната, но понякога е време за въздържание и пречистване. Всъ...

Прочети

Бели зъби с пюре от пресен босилек

Манията за бели зъби завладява все повече хора. Но вместо да давате луди пари за избелване с различн...

Прочети

7 трика, които ще предпазят зъбите ви от потъмняване при пиене на вино

Червеното вино ухае приятно, има ненадминат вкус и докосва сетивата по неповторим начин, но…...

Прочети

Защо пектинът е толкова полезен?

Пектинът се съдържа в цитрусовите плодове, в дюлите и в сините сливи, но безспорно лидерската позици...

Прочети

Кисело мляко, банан, мед и рициново масло за здрава коса

Предлагаме ви една евтина, изпитана във времето и гарантирано работеща рецепта за натурална маска за...