Любими български подправки: копър

Снимка: pixabay.com

Ако има подправки, които са наистина част от всяко едно приготвяно ястие и без които не трябва да остава нито една българска кухня, то това са магданозът, копърът и джодженът. Тези три подправки са толкова задължителни и важни за българската кухня, колкото е босилекът за италианската.

Копърът е популярен и обичан в българската кухня почти колкото магданоза.

Къде точно се използва копърът?

Копърът се използва като подправка както в свежо състояние, така и изсушен. За подправка се ползват даже и семената му. Копърът е задължителен за някои от най-любимите и характерни български ястия. На първо място тараторът! Таратор без копър не може! Все едно да забравите да му сложите краставица.

Копърът е много важен и за някои от любимите салати – снежанка през зимата и краставици с копър през лятото. Копърът е задължителна подправка и при лозовите сарми, както и на любимото мезе за бирата през лятото – картофи соте. Пилешката супа също не може да мине без малко копър! Задължителна подправка е и при почти всички ястия с тиквички - задължително се добавя към тиквичките с ориз, супата от тиквички и кюфтетата от тиквички.

Копърът се използва от Древността както като подправка, така и като съставна част на различни медикаменти. Смята се, че копърът помага при безсъние и болки в стомаха, а в комбинация с кисело мляко предотвратява остеопорозата при жените. Носят се легенди, че маслото от копър помага даже и за намаляване на целулита.

Копърът е едногодишно тревисто растение, разпространено на територията на цялата страна. Копърът и анасонът са от едно семейство и имат сходен аромат. Може би точно това е и причината тараторът да е най-подходящото мезе за анасоновите напитки (мастика, узо...).

Копърът се отглежда лесно и също както магданоза може да бъде отглеждан в саксия на терасата, само че копърът става доста голям и затова би ви била нужна по-голяма саксия и повечко място на терасата.

Копърът не е претенциозен - купете си семенца от най-близкия магазин или от пазара и ги посейте в саксия, като е най-добре да направите това през месец април. Грижите от тук нататък са свързани с редовно поливане и отстраняване на излишни плевелчета, ако изобщо има такива. Това са инструкциите накратко и ако смятате да си посеете копър в градината.

Много домакини си приготвят и копър за зимата, като го замразяват във фризера. За целта купувате по-голямо количество копър (например 3-4 връзки), измивате го добре и го разстилате върху хавлиена кърпа, за да изсъхне от водата след миенето. След това го нарязвате на дребно и го слагате в торбичка или в пластмасова кутия, която прибирате във фризера.

Друг вариант за съхранение на копър за зимата, който са ползвали нашите баби, е да се нареди в бурканче. За целта след като сте измили и нарязали копъра, натъпквате малко количество от него в бурканчето, слагате отгоре сол, после пак копър, после отново сол и така докато се напълни бурканчето. А самото бурканче съхранявате в хладилника.

Следва продължение: очаквайте интересни факти за джоджена.

По материали от supichka.com

Виж още

Прочети

Източници на протеин, които не са месо и яйца

Не приемайте този текст като опит да ви откажем от месото. Има обаче и други начини да приемате прот...

Прочети

Веганство ли са постите и какво да консумираме?

Пречиствайки телата си за определен период от време, постещите извисяват духа си, превръщайки телата...

Прочети

Полезно: кое сирене с какво вино се пие

Ако имате гости, но нямате време да се развихрите в кухнята, винаги ще се представите добре, поднася...

Прочети

Кои храни не е добре да държим в хладилника?

Хладилникът е прекрасно изобретение, за което няма как да не сме благодарни. Той присъства във всеки...

Прочети

Този прост трик ще направи кецовете ви перфектно бели

Aко сте от тази порода хора, които държат да имат изрядно чисти обувки, то следващият трик-рецепта е...

Прочети

8 мощни натурални антибиотика: най-ефективни заместители на фармацевтичните

В забързания свят, в който живеем, сме свикнали да намираме лесно решение на всеки проблем. В това ч...