Любими български подправки: целина

Снимка: pixabay.com

Целината, подобно на магданоза, копъра и джоджена е една от най-популярните подправки в българската национална кухня. Обичана заради специфичния си леко тръпчив вкус, целината е била част от кухнята (а и от домашната аптека) на римляните и древните гърци.

Къде точно се използва целината?

Целината е един уникален зеленчук, защото в кухнята се използват всички негови части: както листата, така и стъблата, и главите целина. Малко парче от глава целина придава приятен аромат на всяка зеленчукова супа, нарязаните листа пък са задължителен елемент на салатата от зеле. Целината се ползва и за овкусяване на миди и риба, както като съставна част на много свежи салати, вегетариански и месни ястия.

Целината е много полезна, от векове е използвана в народната медицина, където приложението ѝ е даже по-голямо отколкото в кухнята. Целината е изключително богата на витамини – витамин А, витамин С, съдържа също така и големи количества калий, калций, цинк и магнезий.

Целината е една от тези подправки / зеленчуци, които се смятат за почти универсално лекарство и се ползва за лечение и профилактика на редица заболявания. В източната медицина целината и сокът й се ползват от векове за регулиране на кръвното налягане, както и при сериозни ставни заболявания.

Поради факта, че целината съдържа голямо количество вода, както и че е нискокалорична, целината е много ценена от привържениците на здравословното хранене. Целината е един от тези зеленчуци, за които се смята, че прочистват организма от токсините, както и че действа подмладяващо и освежаващо, тъй като поради високото съдържание на вода, калий и натрий има силно диуретично действие. Затова и е много полезна при проблеми с бъбреците.

Целината се ползва и за засилване на апетита и храносмилането, тъй като съдържа различни ароматични и вкусови съединения. Може би едно от най-популярните приложение на целината е ползването ѝ за засилване на половата сила у мъжете. Сокът от свежо цвекло, моркови, целина и лимон пък е идеално средство за засилване на имунитета.

Източник: supichka.com

Виж още

Прочети

Топ 4 лечебни билки, с които да готвите

През последните години билките стават доста известни. Разбира се, хората отдавна ги оценяват за вкус...

Прочети

Съвети за семейства на хора с брекети

Вие обичате и държите на този човек, след като живеете заедно или споделяте част или цялото си време...

Прочети

Прочутата 8-дневна диета на лечителя Петър Димков топи неусетно килограми (точен...

Πpoчyтият лeчитeл Πeтъp Димĸoв ни e зaвeщaл чyдeceн xpaнитeлeн peжим, cлeд ĸoйтo дyшaтa и тялo...

Прочети

10 вида ядки и ползите от тях

Ядките, семената и плодовете са едни от първите храни, за които има доказателства, че човекът се е х...

Прочети

Четири заблуди за храненето на децата

Bceĸи eдин poдитeл тpябвa дa ce cтpeми дa ocигypи нa cвoeтo дeтe paзнooбpaзнo и бaлaнcиpaнo xpaнeнe....

Прочети

15 мисли за вегетарианството от известни личности

"Американската диета на бързо хранене и навиците за ядене на месо на заможните в света подкрепят све...