Малките тайни на семената – чия

Снимка: pixabay.com

Чията безспорно е един от продуктите, за които все по-често се говори, когато стане дума за здравословно хранене. Досега тя сякаш беше само в обсега на строгите вегани и вегетарианците. Напоследък я виждаме и като интересна съставка в менютата на редица ресторанти и вериги за хранене. Нека видим повече:

Семената чия произлизат от далечната Южна Америка и Централна Америка. За най-добри се смятат мексиканските производители. Семената се обработват по специални технологии, така че да запазят най-голяма част от полезните си вещества.

Лечебните свойства на чията са били познати още на древните маи, ацтеки и инки. Тя е била много по-ценена от златото, тъй като са я използвали едновременно и като храна, и като лекарство.

Една от най-полезните съставки на чията са водоразтворимите фибри. Те са силен антиоксидант, снабдяват тялото с енергия, издръжливост и дават сили. За момента чията се смята за зърнената храна, най-богата на полезните Омега 3.

Същевременно тя не съдържа глутен, холестерол и захари. Богата е на протеини, висококалорична, но същевременно балансира кръвната захар.

Богата е на желязо, калций, натрий, бор и витамини. За сравнение семената от чия са три пъти по-богати на желязо от спанака. Спокойно може да се приема както от деца, така и от бременни и кърмачки.

Може да накиснете семената от чия във вода, сок, мляко или дори чай или кафе. Когато семенат абсорбират течността, ще получите гелообразна, пихтиеста напитка. Вкусът ще остане без промяна. Може да я консумирате веднага след набъбването.

Семената от чия са добър вариант и като допълнение на салати, риба, супи, ястия, печива, дори десерти – пудинги и кремове. Пълноърнестите питки и хлябове с чия са здравословна и интересна алтернатива на стандартния бял хляб.

Семената от чия подпомагат сърцето и бъбреците, предпазват от запек, гастрит и язви, действат благоприятно при отслабена функция на щитовидната жлеза и диабет.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

10 причини да ядете повече моркови

Морковите определено са здравословен избор, що се отнася до храната. Те могат да се консумират самос...

Прочети

Елементарно упражнение, което ни прави здрави и слаби

Tова упражнение, разработено от японския лекар Тошики Фукуцуджи, гарантира отлични резултати само сл...

Прочети

6 супер ползи от черешите

Освен че станаха символ на разменна единица, равна може би на кюлче злато заради високите си цени на...

Прочети

Храни за бременни – първи триместър

По време на бременността тялото на всяка жена се променя. Това е така поради специфичните нужди на б...

Прочети

Този прост трик ще направи кецовете ви перфектно бели

Aко сте от тази порода хора, които държат да имат изрядно чисти обувки, то следващият трик-рецепта е...

Прочети

Рецепта за лечебен сок от кисело зеле и прополис

Сокът от киселото зеле лекува ракови заболявания! Това твърди проф. д-р Янаки Караджов, който заявяв...