Малките тайни на семената – лимец

Снимка: pixabay.com

Напоследък лимецът придобива все по-широка популярност сред приятелите на здравословния начин на живот, трениращите, вегетарианците и веганите. Всъщност обаче той не е новост за човечеството, а древно зърно, използвано от траки, египтяни, евреи и още много племена, позабравено след Втората световна война. Нека видим повече:

Лимецът е по-труден да обработване от пшеницата, но хранителните му качества са значително по-добри. Най-старите открити останки от лимец са от преди 18 хиляди години. Проучвания на разкопки на териториите на днешните Турция, Кипър, Великобритания и Египет показват, че лимецът е древното зърно, от което произлиза пшеницата, която масово се консумира днес.

Лимецът съдържа минимално количество глутен, което го прави една от най-добрите алтернативи на хранене при хора с глутенова непоносимост. Той им осигурява всички необходими важни вещества за организма без странични ефекти.

Лимецът е антиоксидант и успешно се справя при хора с анемия. Съдържа също витамини А и В, фибри, фолиева киселина, желязо, мед, фосфор, магнезий, калий, селен, калций, цинк. Лимецът не съдържа холестерол, затова е и предпочитана храна при хора с наднормено тегло и проблеми със сърдечно-съдовата система.    

Лимецът помага още за здравето и добрата работа на храносмилателната система. Благодарение на фибрите в него, той действа прочистващо, ускорява обмяната на веществата, предотвратява проблеми като подуване на корема, спазми, газове, диария и запек.

Наличието на ниацин в зърната от лимец помагат за производството на полови хормони. Подобрява работата на надбъбречните жлези и оказват важно и положително действие на ендокринната система.

Благодарение на голямото разнообразие от минерали, лимецът спомага за развитието на костната тъкан, като предпазва от остеопороза и други болести на костите, свързани със стареенето.

Що се отнася до приложението на лимеца в кулинарията, може да изолзвате както цели зърна, така и натрошени или брашно от лимец. Разбира се най-популярен е в приготвянето на различни видове печива – хлябове, кексове, пълнозърнести бисквити, блатове за торти и др.

Може също да го съчетаете с пролетни свежи зелени салати или месни ястия. Ако обичате хляб и ви е трудно да го премахнете от диетата си, лимецът е вашата здравословна алтернатива.

Автор: Силвия Станчева   

Виж още

Прочети

Как да спазим новогодишните обещания

Много хора именно в този момент обръщат внимание на себе си и израстването си като личности, давайки...

Прочети

Малките тайни на семената – ким

Спомняте ли си домашните бабини соленки със сиренце или кашкавал, те винаги като че ли изникват в съ...

Прочети

Истината за българското сирене

През май 2016 год. бяха изнесени шокиращи данни след проверка на организацията "Активни потребители"...

Прочети

Каква е връзката между шоколада и любовта

Как се отразяват предпочитанията към определен вид шоколад на любовните ни отношения? Отговор на тоз...

Прочети

Направете си домашен пастет

Пастетите са изключително вкусни и приятни за консумация. Препоръчват се при хора с проблеми със зъб...

Прочети

Диета за здрави и красиви нокти

Повечето дами имат периоди, в които ноктите им се чупят, цепят се и не изглеждат достатъчно добре, к...