Малките тайни на семената – лимец

Снимка: pixabay.com

Напоследък лимецът придобива все по-широка популярност сред приятелите на здравословния начин на живот, трениращите, вегетарианците и веганите. Всъщност обаче той не е новост за човечеството, а древно зърно, използвано от траки, египтяни, евреи и още много племена, позабравено след Втората световна война. Нека видим повече:

Лимецът е по-труден да обработване от пшеницата, но хранителните му качества са значително по-добри. Най-старите открити останки от лимец са от преди 18 хиляди години. Проучвания на разкопки на териториите на днешните Турция, Кипър, Великобритания и Египет показват, че лимецът е древното зърно, от което произлиза пшеницата, която масово се консумира днес.

Лимецът съдържа минимално количество глутен, което го прави една от най-добрите алтернативи на хранене при хора с глутенова непоносимост. Той им осигурява всички необходими важни вещества за организма без странични ефекти.

Лимецът е антиоксидант и успешно се справя при хора с анемия. Съдържа също витамини А и В, фибри, фолиева киселина, желязо, мед, фосфор, магнезий, калий, селен, калций, цинк. Лимецът не съдържа холестерол, затова е и предпочитана храна при хора с наднормено тегло и проблеми със сърдечно-съдовата система.    

Лимецът помага още за здравето и добрата работа на храносмилателната система. Благодарение на фибрите в него, той действа прочистващо, ускорява обмяната на веществата, предотвратява проблеми като подуване на корема, спазми, газове, диария и запек.

Наличието на ниацин в зърната от лимец помагат за производството на полови хормони. Подобрява работата на надбъбречните жлези и оказват важно и положително действие на ендокринната система.

Благодарение на голямото разнообразие от минерали, лимецът спомага за развитието на костната тъкан, като предпазва от остеопороза и други болести на костите, свързани със стареенето.

Що се отнася до приложението на лимеца в кулинарията, може да изолзвате както цели зърна, така и натрошени или брашно от лимец. Разбира се най-популярен е в приготвянето на различни видове печива – хлябове, кексове, пълнозърнести бисквити, блатове за торти и др.

Може също да го съчетаете с пролетни свежи зелени салати или месни ястия. Ако обичате хляб и ви е трудно да го премахнете от диетата си, лимецът е вашата здравословна алтернатива.

Автор: Силвия Станчева   

Виж още

Прочети

10 блюда, които можете да доставите у дома само с частния си самолет

Най-скъпите храни в света носят шок и удивление. Възможността да бъдат консумирани масово и често е...

Прочети

Плодовете и зеленчуците, които задължително да хапваме през лятото

Лятото е сезонът на синьото море, на мързеливото бездействие, приключенските пътувания... Но лятото...

Прочети

Всеки над 40 години трябва да яде тези храни

Докато все още се търси "извора на младостта", ние открихме най-добрите храни, които да ви карат да...

Прочети

Често срещани грешки при спазването на диета

Изпитвали ли сте страданието да се опитвате да намалите размера на дрехите си? Объркани сте, защото...

Прочети

Основи на кулинарията - видео урок

Кулинарията е като всяко друго изкуство - изисква добра теоретична основа, творчество и практика. В...

Прочети

8 причини да пием сок от цвекло

Червеното цвекло е един от най-полезните зеленчуци, тъй че изобщо нямаме колебания – той е изв...