Малките тайни на семената – сусам

Снимка: pixabay.com

Най-често малките неща крият в себе си голяма вътрешна сила. Така е и с повечето семена и зърна. Представете си прясно изпечено хлебче или ароматен геврек, поръсени със семена. Какви бяха семената във фантазията? Със сигурност сусам е един от най-честите отговори.

Сусамът присъства като типична част от менюто в хасковски, харманлийски и ивайловградски райони. В българската кухня той се асоциира по-скоро със сладкарството и печивата. Това до голяма степен се дължи на производството на сусамов тахан и разбира се тахан халва.

В ориенталската кухня сусамът е често употребяван като солено-кисела подправка, основа за дресинги и сосове на салати. Родината му е Африка, но от векове се отглежда по Средиземноморието, Китай, Индия и Пакистан.

Сусамът има 12 разновидности, като най-общо се дели на бял и черен. Най-често се препича, преди да се използва в кулинарията. Ценен е заради високото съдържание на масла, протеини и въглехидрати.

В кулинарията има интересни и разностранни приложения в различните национални кухни. Мексиканците го ползват като източник на мазнина за готвене. В арабските страни и по Средиземноморието се използва за направата на тахан, основен продукт при направата на халва, както и за подправяне на хумус.

Още по на изток в Китай, Япония и Корея, в сусам се овалват различни видове месо или риба, непосредствено преди пържене. Това придава на ястието хрупкава коричка. Разбира се използва се също и за подправяне на ориз и нудълс.

Защо е толкова ценен? Сусамовото масло намалява високото кръвно налягане, регулира го като предпазва от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. Заради наличието си на цинк, фосфор, калий и други минерали, е полезен за здрави кости.

Сусамът намалява риска от диабет, благодарение на богатото си съдържание на магнезий. Фибрите в него пък подпомагат храносмилането и подобряват работата на стомаха. Същевременно притежава и противовъзпалителни свойства, действа добре на косата и укрепва мускулната тъкан като прави кожата по-здрава.

Не прекалявайте с употребата му, но го включете в менюто си, за да имате здравословно и балансирано хранене. Подходящ е при ученици, студенти, силно активни хора, подложени на стрес, както и за спортисти.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Брускетите и техният завладяващ вкус

Представяме ви поредната вкусотия от италианската кухня, на която трудно може да се устои - бру...

Прочети

Хитът на сезона – бургерите

На 27 юли в далечната 1900 г. Луи Лесен създава първия хамбургер в щата Кънектикът, САЩ. Много бурге...

Прочети

Спирулина: какви са ползите от тази суперхрана

Спирулина е името на синьо-зелени микроводорасли, които са спомагали за произвеждането на кисло...

Прочети

Храни и напитки, които ви пречат да отслабнете

Има много и различни начини, благодарение на които човек може да отслабне. И макар че най-добрият от...

Прочети

Ноцебо ефектът или защо сме нещастни и болни

Всички сме чували за плацебо ефекта. Но малко се говори за ноцебо ефекта. И ми се струва, че то...

Прочети

Домашни лекове против кашлица

Кашлицата, наравно с хремата, е сред изключително досадните зимни болести. Ако не се овладее навреме...