Малките тайни на семената – сусам

Снимка: pixabay.com

Най-често малките неща крият в себе си голяма вътрешна сила. Така е и с повечето семена и зърна. Представете си прясно изпечено хлебче или ароматен геврек, поръсени със семена. Какви бяха семената във фантазията? Със сигурност сусам е един от най-честите отговори.

Сусамът присъства като типична част от менюто в хасковски, харманлийски и ивайловградски райони. В българската кухня той се асоциира по-скоро със сладкарството и печивата. Това до голяма степен се дължи на производството на сусамов тахан и разбира се тахан халва.

В ориенталската кухня сусамът е често употребяван като солено-кисела подправка, основа за дресинги и сосове на салати. Родината му е Африка, но от векове се отглежда по Средиземноморието, Китай, Индия и Пакистан.

Сусамът има 12 разновидности, като най-общо се дели на бял и черен. Най-често се препича, преди да се използва в кулинарията. Ценен е заради високото съдържание на масла, протеини и въглехидрати.

В кулинарията има интересни и разностранни приложения в различните национални кухни. Мексиканците го ползват като източник на мазнина за готвене. В арабските страни и по Средиземноморието се използва за направата на тахан, основен продукт при направата на халва, както и за подправяне на хумус.

Още по на изток в Китай, Япония и Корея, в сусам се овалват различни видове месо или риба, непосредствено преди пържене. Това придава на ястието хрупкава коричка. Разбира се използва се също и за подправяне на ориз и нудълс.

Защо е толкова ценен? Сусамовото масло намалява високото кръвно налягане, регулира го като предпазва от инфаркт и други сърдечно-съдови заболявания. Заради наличието си на цинк, фосфор, калий и други минерали, е полезен за здрави кости.

Сусамът намалява риска от диабет, благодарение на богатото си съдържание на магнезий. Фибрите в него пък подпомагат храносмилането и подобряват работата на стомаха. Същевременно притежава и противовъзпалителни свойства, действа добре на косата и укрепва мускулната тъкан като прави кожата по-здрава.

Не прекалявайте с употребата му, но го включете в менюто си, за да имате здравословно и балансирано хранене. Подходящ е при ученици, студенти, силно активни хора, подложени на стрес, както и за спортисти.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Здравословен чипс – мит или реалност?

Американският картофен чипс е любима храна на малки и големи. Поставя началото си още в кредата на Х...

Прочети

Интересни факти за пармезана

Пармезанът – безспорно това е една от емблемите на италианската кухня. Най-известното и широко...

Прочети

Ползи от консумацията на ленено семе

Растението лен се отглежда от векове за получаване на влакна, които се извличат от стъблото на лена....

Прочети

Полезни приложения на утайката от кафе

След като изпиете сутрешното кафе, не изхвърляйте утайката от кафеварката, а я отделете за повторна...

Прочети

10-те бирени заповеди

Вижте кои са 10-те бирени заповеди и се замислете дали ги спазвате:)

Прочети

Полезно ли е кафето?

Ако сте страстен почитател на кафето, сигурно много пъти са ви казвали да се откажете. В крайна смет...