Меланома или бенка?

Снимка: pixabay.com

Всеки човек има петънца по кожата. За да разберем обаче дали те са симптом на заболяване или са нормално явление, част от процесите, които протичат в тялото ни, нека ги разгледаме по-внимателно.

При възрастен човек могат да се наблюдават около 20 пигментни петна по цялото тяло. Бенките се развиват с развитието на организма. Най-активни са през пубертета. След това започват да изчезват.

Колко на брой бенки ще имате, зависи от много фактори. Количеството им се определя от наследствените гени, типа кожа, интензивността на излагане на слънце, степента на чувствителност.

Бенките се наричат още невуси и представляват безвредни образувания. При усещане за сърбеж или кървене от бенка по тялото, незабавно отидете на дерматологичен преглед. Лекарят ще прецени дали е необходимо премахване на бенката.

Меланома малигнум или по познато като рак на кожата, е заболяване, което води началото си от пигментните клетки меланоцити. Може да бъде забелязано както върху здрава кожа, така и от бенки, които са започнали да се видоизменят.

Ранното диагностициране на заболяването е от особено значение. Лекарите наблюдават по-широко разпространение във възрастовата група 25 – 29 години, но никой не е застрахован. При навременно откриване, образуванието може да бъде отстранено.

Ето за какво да внимавате:

Повечето бенки имат правилна овална форма. Ако забележите промяна във формата или разлети, назъбени краища, отидете на преглед.

Друг симптом е промяната на цвета. Стандартните бенки са с еднакъв нюанс. Ако забележите кафяво, синьо, черно, бяло, червено, това може да бъде сигнал за нередност.

Как да се предпазим:

Не излагайте кожата си на силно слънце. Носете защитни кремове, които предпазват от вредните ултравиолетови лъчи както през лятото, така и през зимата и есента. Силното лъчение, няма общо с температурата на въздуха, затова нека студеното време не ви подвежда.

Използвайте шапки, плътни дрехи, козирки. Детската кожа е особено чувствителна, а слънчевите изгаряния в ранна детска възраст или юношество, могат по-късно да създадат предпоставка за меланома.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Мощна напитка, пречистваща целия организъм

Много последователи на детокс програмите докладват, че усещат чувство за прилив на енергия. Това има...

Прочети

Полезни ли са сирената с плесен?

Деликатесните сирена са изключително приятно мезе за вино, допълнение към коктейл или вечеря с прият...

Прочети

Броколи – малко калории, много фибри и витамини

Важно е да се отбележи, че е най-добре то да се консумира сурово, тъй като готвенето и другите топли...

Прочети

Най-вредните храни в България

Никой производител няма да ви каже цялата истина за това, което ядете. Няма да разберете какво има в...

Прочети

Всичко за витамин Д: защо е толкова важен?

Витамин Д не е магическа панацея, но има силна връзка с редица сериозни здравни състояния. Витамин Д...

Прочети

Киселинен рефлукс – как да го потиснем с билки?

Дисбалансът на храносмилателните сокове в стомаха се проявява със симптоми на дразнене, лош дъх, гад...