Моцарела - божественото италианско сирене

Снимка: pixabay.com / ThorstenF

След като ви представихме интересни факти за пармезана, сега ще се спрем на друго вкусно италианско сирене - моцарелата (mozzarella). Това меко сирене с порцеланово-бял цвят е сред любимите не само на италианците, но и на хора от различни точки на света.

Ето няколко интересни факта за прекрасната моцарела.

• Класическата моцарела се произвежда от биволско мляко и произхожда от региона Кампания в близост до Неапол. За разлика от повечето сирена, моцарелата се характеризира с по-мека и еластична текстура, която стои на нишки, има аромат на сметана и сравнително силен вкус. Моцарелата е безсолна, поради което не е любимо сирене на тези, които обичат по-соления вкус.

Днес в различни райони на Италия моцарелата се произвежда предимно от краве мляко. Този вид е с лек млечно-кисел вкус и узрява сравнително бързо.

• Производството на моцарела започва със закваска, след която следва загряване на суроватката до 80-90°С, съпровождано с бъркане. Така се стига до получаването на еластична маса, от която се оформят по-малки овални топки или пити.

• Освен вкусна, моцарелата е и много полезна поради богатото си съдържание на калций, протеини, редица витамини (А, В2, В6, В12, D и РР) и минерали (цинк, магнезий, фосфор), жизненоважни за здравето на организма.

• Този вид сирене не може да се съхранява дълго време, поради което се продава като бели топки, потопени в саламура. Съветваме ви да консумирате моцарелата непосредствено след като я купите, тъй като бързо губи своите качества.

• Моцарелата присъства в редица средиземноморски рецепти. Тя е основна съставка на автентичните неаполитански пици, добавя се към много видове салати (да не забравяме любимата "Капрезе"), към пасти, брускети, в супи...

Ако ви предстои пътуване до Неапол или в близост до града, не забравяйте да опитате традиционната моцарела - няма да сбъркате!

Ваня Асенова за HighViewArt.com

Виж още

Прочети

Как да си направим вкусно китайско вкъщи

Китайската кухня е позната както в Азия, така и в Европа, Северна Америка и Австралия. В основата си...

Прочети

Храни за бременни – трети триместър

По време на бременността е изключително важно какво, как и в какво количество се приема. Това важи к...

Прочети

10 храни, които изгарят повече калории

Добавяйте от тези храни в менюто си, наблегнете на редовните движения и не само ще подобрите здравет...

Прочети

Полезните свойства на фурмите

Фурмите са плодовете на финиковата палма и от хилядолетия се отглеждат в пустинните местности на Сев...

Прочети

10 полезни храни, богати на така необходимия магнезий

Магнезият е един от най-важните – и все пак често пренебрегван – нутрацевтик, необходим...

Прочети

Коя ракия какво лекува?

Естествен враг на всички вируси и бактерии. Лютата напитка успешно се справя и с болките в мускулите...