Може ли да се храним здравословно, когато нямаме време?

Снимка: pixabay.com / Sponchia

Работа, пазаруване, фитнес, грижата за децата... Може ли да се храните здравословно, когато нямате време?

Колко калории на ден са ви нужни?

Това зависи от физическата активност. При жената тя изисква средно около 2000 калории. Но това е само количествената страна на въпроса за здравословното хранене. Необходимо е също да има баланс между протеините, глюцидите и липидите в консумираните хранителни продукти.

Плодове и зеленчуци – по 5 на ден?

Повечето от вас познават тази максима, но не е лесна за изпълнение, а и въпросът за количеството крие неизвестни. Всъщност е съвсем просто – една порция плодове или зеленчуци е 80 грама. Като обем това се равнява на топка за тенис. Значи достатъчно е да консумирате по 5 такива "топки" от различни плодове и /или/ зеленчуци.

Внимавайте с производните – ако един портокал тежи около 150 г, тоест равнява се на две порции, то два портокалови сока нямат същата стойност. Плодът трябва да е изяден цял, заедно с фибрите, за да гарантира добро засищане.

Какво да хапнете в офиса?

Ако трябва да си вземете нещо от къщи, това може да е една смесена салата, която да съдържа ориз, макарони или царевица. Добавете различни зеленчуци и източник на протеини – шунка, яйце или риба тон. Като включите в менюто си и едни плод, можете да смятате, че сте хапнали балансиран обяд.

Не се хранете прекалено бързо. В случай, че обядвате в ресторант, изберете порция месо със зеленчуци и ориз или спагети. От време на време можете да си позволите десерт, най-добре плодов.

Здравословен сандвич – съществува ли?

За да няма в какво да се упреквате, един сандвич трябва да съдържа пълнозърнест хляб, зеленчуци и шунка, яйце или риба. Когато го приготвяте сами, бъдете пестеливи с маслото. Опасността при сандвичите идва от еднообразието, затова те трябва да останат просто един от вариантите за обяд, а не единственият.

Какво трябва да имате винаги в запас?

В кухненските шкафове винаги трябва да имате спагети и ориз, подходящи и за топли, и за студени ястия. Не ги варете прекалено дълго, защото така се повишава гликемичният им индекс.

Нужни са ви също консерви белени домати, консерви риба (сардина, скумрия, тон). Балансираното хранене е невъзможно и без зехтина. В хладилника ви пък е добре да се намират немазна шунка, твърдо сирене, яйца.

Източник: rozali.com

Виж още

Прочети

Как да се храним, за да бъдем здрави и щастливи - 10 лесни стъпки

Храненето е естествен, инстинктивен процес, от който зависи пряко здравословното ни състояние. Изгле...

Прочети

Остеопороза?! Храни за профилактика и лечение

Ето съветите на специалистите за храни и напитки, които да консумираме, за да намалим риска от поява...

Прочети

Храните, които да избягваме по време на месечния цикъл

Ако има нещо, което обединява всички жени по света, то това е месечният цикъл и в повечето случаи &n...

Прочети

Защо пектинът е толкова полезен?

Пектинът се съдържа в цитрусовите плодове, в дюлите и в сините сливи, но безспорно лидерската позици...

Прочети

Нарът – дар от арабския свят

Нарът подсилва имунитета и предпазва от болести. Високото съдържание на витамин С помага на организм...

Прочети

Спирулина: какви са ползите от тази суперхрана

Спирулина е името на синьо-зелени микроводорасли, които са спомагали за произвеждането на кисло...