Можем ли да отслабнем с шоколад?

Снимка: pixabay.com

Това е актуална тема винаги и при всички, най-вече дамите. Шоколадът сам по себе си винаги е най-голямото изкушение, което често разваля диетите и режимите на хранене. Можем ли да отслабнем с шоколад? Ето какво казват специалистите:

На практика, да. Шоколадът съдържа протеини, полезни антиоксиданти от какаото, калций, магнезий и флавоноиди, които имат противовъзпалително действие. Освен това приемът на шоколад подобрява имунитета, подобрява настроението, като подпомага синтеза на ендорфин (хормонът на щастието).

Шоколадовата диета се състои в консумацията на 100 грама шоколад за целия ден. Продължителността на диетата е 3-4 дни, а килограмите, които обещават да се свалят са около 3 кг. По време на диетата може да се консумира вода, чай, кафе без захар.

Положителното е, че диетата наистина действа. Тук идва ред на голямото НО. Но килограмите е твърде възможно да се върнат бързо, под формата на йо-йо ефект. Това означава, че не просто ще се върнат, но и ще вземат другарче със себе си – бонус още няколко килограма.

Ако искате да отслабнете трайно, нека специалист ви помогне за изграждането на стойностен хранителен режим, съобразен с вашите потребности. Не е задължително шоколадът да бъде изхвърлен изцяло от менюто ви. Въпреки това той може да бъде намален и същевременно заменен с шоколад  по-високо съдържание на какао.

Доказано е, че захарта е тази, която влияе пристрастяващо на организма. В малко количества обаче тя е полезен енергиен източник.

Специалистите съветват консумацията на шоколад да бъде с минимално процентно съдържание на какаото 70%. Така ще приемате по-малко захар и повече какао.

В крайна сметка за постигане на дълготрайни резултати, ще се наложи да се поизпотите. Изберете спорт и се погрижете за себе си.

Автор: Силвия Станчева       

Виж още

Прочети

Коя ракия какво лекува?

Естествен враг на всички вируси и бактерии. Лютата напитка успешно се справя и с болките в мускулите...

Прочети

Плодовете, които правят чудеса за кожата ни през лятото

Плодовете и зеленчуците снабдяват организма ни с много полезни вещества. Пролетно-летният сезон пред...

Прочети

12 обезпокоителни признака, че не пиете достатъчно вода

Водата дават живот и здраве на тялото, но често подценяваме това. Недостатъчният прием на вода има н...

Прочети

Лечебните свойства на канелата

Канелата е известна от древни времена не само с вкусовите си качества и неповторим аромат, но също т...

Прочети

С дъх на планина – мента

Към семейство Устоцветни принадлежат много от най-обичаните подправки. Вече разгледахме ползите и ле...

Прочети

С дъх на планина - копър

Освен неизменна подправка за таратор, копърът всъщност има широко приложение в кулинарията и страхот...