Направете си домашен пастет

Снимка: pixabay.com

Пастетите са изключително вкусни и приятни за консумация. Препоръчват се при хора с проблеми със зъбите, заради меката им консистенция. Често тези, които се продават в магазинната мрежа не ни вдъхват доверие, затова ето как да си направим пастет сами:

За основа на пастета може да послужат различни видове месо – пилешко, птиче, телешко, свинско, еленско, дори различни видове риба. Най-разпространеният по света пастет е класическото френско фоа гра. Това е пастет от черен дроб на гъска, приготвен по специална рецепта.

Пасетите могат да се консумират топли и студени. Майстор готвачите препоръчват консумацията им няколко дни след приготвяне, тъй като се счита че тогава са най-ароматни и вкусът е най-наситен.

Варене

Най-често пастет се приготвя от месо. Специалистите съветват да варите месото заедно със зеленчуците продължително време на бавен огън. Може да го направите и печено на водна баня. Така месото става крехко.

Ако е върху кост, трябва буквално да се отлепи от нея. Бульонът може да ползвате за друго ястие, а свареното вече месо със зеленчуци се изважда и оцежда.

Смилане

Месото със зеленчуците може да нарежете на ситно, да използвате пасатор, блендер или кухненски робот. Съобразете с рецептата, която приготвяте. Пастетът е разпространено ястие във Франция, Германия, Унгария, Холандия, Австрия, Швеция, Дания, САЩ, както и в Балканските страни. В зависимост от кухнята може да варира от гладко пюриран, до пастет с малки парченца месо.

Вариации

Ако не сте фенове на месото, изпробвайте вегетарианските варианти на основата на различни зеленчуци като спанак, моркови, авокадо, карфиол, патладжан. Може също да опитате с гъби или кускус.

Рибните пастети е добре да комбинирате с крема сирене, лимонов сок и пресни подправки. Може да опитате и комбинация с тофу, зехтин, ядки и червени чушки.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Здравословна диета. Що е то?

Изграждането на навици за здравословно хранене не е толкова сложно и объркващо, както мнозина смятат...

Прочети

6 ценни съвета за сваляне на килограми

Жените свалят много трудно повече от 1 кг на седмица. Лунни, водни, житни, зеленчукови и какви ли не...

Прочети

Тайните на какаовото масло

Може да го намерите както в био магазините, така и в големите вериги за козметика или храни. Но защо...

Прочети

Признаци за дефицит на важни хранителни елементи

Получавате ли всекидневно всички важни необходими хранителни елементи? Ако често усещате неразположе...

Прочети

Навиците, които ви пречат да отслабнете и с най-добрата диета

Диетите не са най-добрият начин да отслабнете: многобройни проучвания потвърждават, че дори и най-до...

Прочети

Сериозни грешки при купуването на храна, които трябва да спрете да правите

Омръзна ли ви да пазарувате безвкусни домати, месо, в което има огромно количество вода, безвкусна р...