Направете си домашен пастет

Снимка: pixabay.com

Пастетите са изключително вкусни и приятни за консумация. Препоръчват се при хора с проблеми със зъбите, заради меката им консистенция. Често тези, които се продават в магазинната мрежа не ни вдъхват доверие, затова ето как да си направим пастет сами:

За основа на пастета може да послужат различни видове месо – пилешко, птиче, телешко, свинско, еленско, дори различни видове риба. Най-разпространеният по света пастет е класическото френско фоа гра. Това е пастет от черен дроб на гъска, приготвен по специална рецепта.

Пасетите могат да се консумират топли и студени. Майстор готвачите препоръчват консумацията им няколко дни след приготвяне, тъй като се счита че тогава са най-ароматни и вкусът е най-наситен.

Варене

Най-често пастет се приготвя от месо. Специалистите съветват да варите месото заедно със зеленчуците продължително време на бавен огън. Може да го направите и печено на водна баня. Така месото става крехко.

Ако е върху кост, трябва буквално да се отлепи от нея. Бульонът може да ползвате за друго ястие, а свареното вече месо със зеленчуци се изважда и оцежда.

Смилане

Месото със зеленчуците може да нарежете на ситно, да използвате пасатор, блендер или кухненски робот. Съобразете с рецептата, която приготвяте. Пастетът е разпространено ястие във Франция, Германия, Унгария, Холандия, Австрия, Швеция, Дания, САЩ, както и в Балканските страни. В зависимост от кухнята може да варира от гладко пюриран, до пастет с малки парченца месо.

Вариации

Ако не сте фенове на месото, изпробвайте вегетарианските варианти на основата на различни зеленчуци като спанак, моркови, авокадо, карфиол, патладжан. Може също да опитате с гъби или кускус.

Рибните пастети е добре да комбинирате с крема сирене, лимонов сок и пресни подправки. Може да опитате и комбинация с тофу, зехтин, ядки и червени чушки.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

6 причини да ядем риба по-често

Като че ли в България рибата не е сред основните блюда, присъстващи в нашето меню. Въпреки това яден...

Прочети

5 неща, които трябва да направите, ако ви открият рак

Известният американски лекар и учен Марк Хаймън дава съвети затова, какво трябва да направите, ако в...

Прочети

Къдраво зеле кейл

Къдравото зеле кейл е бил един от най-употребяваните зеленчуци в Европа през Средновековието и преди...

Прочети

Бестселърът "Яжте мръсно!" от д-р Джош Акс

Д-р Джош Акс е световно уважаван специалист по функционална медицина, натуропатия и клинично хранене...

Прочети

Вкусен кекс – тайните на приготвянето

Всеки от нас е похапвал от вкусния кекс на баби, майки, лели. Какво се случва обаче, когато дойде тв...

Прочети

Тайните на какаовото масло

Може да го намерите както в био магазините, така и в големите вериги за козметика или храни. Но защо...