Направете си домашен пастет

Снимка: pixabay.com

Пастетите са изключително вкусни и приятни за консумация. Препоръчват се при хора с проблеми със зъбите, заради меката им консистенция. Често тези, които се продават в магазинната мрежа не ни вдъхват доверие, затова ето как да си направим пастет сами:

За основа на пастета може да послужат различни видове месо – пилешко, птиче, телешко, свинско, еленско, дори различни видове риба. Най-разпространеният по света пастет е класическото френско фоа гра. Това е пастет от черен дроб на гъска, приготвен по специална рецепта.

Пасетите могат да се консумират топли и студени. Майстор готвачите препоръчват консумацията им няколко дни след приготвяне, тъй като се счита че тогава са най-ароматни и вкусът е най-наситен.

Варене

Най-често пастет се приготвя от месо. Специалистите съветват да варите месото заедно със зеленчуците продължително време на бавен огън. Може да го направите и печено на водна баня. Така месото става крехко.

Ако е върху кост, трябва буквално да се отлепи от нея. Бульонът може да ползвате за друго ястие, а свареното вече месо със зеленчуци се изважда и оцежда.

Смилане

Месото със зеленчуците може да нарежете на ситно, да използвате пасатор, блендер или кухненски робот. Съобразете с рецептата, която приготвяте. Пастетът е разпространено ястие във Франция, Германия, Унгария, Холандия, Австрия, Швеция, Дания, САЩ, както и в Балканските страни. В зависимост от кухнята може да варира от гладко пюриран, до пастет с малки парченца месо.

Вариации

Ако не сте фенове на месото, изпробвайте вегетарианските варианти на основата на различни зеленчуци като спанак, моркови, авокадо, карфиол, патладжан. Може също да опитате с гъби или кускус.

Рибните пастети е добре да комбинирате с крема сирене, лимонов сок и пресни подправки. Може да опитате и комбинация с тофу, зехтин, ядки и червени чушки.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Особености на мексиканската кухня

Мексиканската кухня е все още една идея по-екзотична за нашите географски ширини. Въпреки това, все...

Прочети

7 храни, които съдържат повече калций от млечните продукти

Калцият е един от най-важните минерали за организма. Той играе роля в мускулната контракция, като пр...

Прочети

Малките тайни на семената – ленено семе

Понякога в най-малките на пръв поглед неща, се крие огромна сила. В тази рубрика ще разгледаме начин...

Прочети

Как да ядете много, но и да отслабвате

Много хора приемат, че за да бъде ефективна диетата им, те трябва да ограничат значително приема на...

Прочети

Полезна информация за белтъчините и аминокиселините

Белтъчините спадат към най-трудно смилаемите хранителни съставки. Излишъкът от белтъчини не сам...

Прочети

Храни, предпазващи от инфекции на уринарния тракт

Инфекциите на уринарния тракт са съпроводени с неприятно парещо усещане, болки, дискомфорт. Мъжете н...