Нарът – дар от арабския свят

Снимка: pixabay.com

Родом нарът е от Иран. Днес може да се срещне в голяма част от Азия, Хималаите, Африка средиземноморските райони на Европа, югозападните части на Северна Америка. Причината за широкото му разпространение са разбира се плодовете и многобройното им приложение и лечебни свойства.

Нарът подсилва имунитета и предпазва от болести. Високото съдържание на витамин С помага на организма да устои на вирусите предизвикващи ангини, кашлица и бронхиални проблеми. Това го прави изключително подходящ както за добавка към салатите през зимата, така и като десерт и свежа нотка при плодовите млека.

Семките от нар балансират кръвната захар и понижават холестерола. В тях се съдържат голямо количество полифеноли и лимонена киселина. Това ги прави изключително полезни за сърцето. Ако имате ниско кръвно, внимавайте с количеството сок от нар, което приемате. 

Заради високото съдържание на антиоксиданти плодовете от нар намаляват бързината, с която стареят клетките. Освен това имат положително действие върху косата и кожата. Ако искате да изглеждате прекрасно, сокът от нар ще ви помогне. Неслучайно в една арабска приказка най-красивите девойки са скрити именно в плода на нар.  

Нарът дава енергия и тонизира. Плодовете му премахват умората като действат отпускащо на нервната система. Също така спомагат за по-лесното заспиване като облекчават стреса и осигуряват спокоен и здравословен сън.

Кората от нар помага при стомашно-чревни проблеми, вътрешни паразити, изгаряния, външни рани, алергии, астма и дерматити. Приемът на сок от нар се препоръчва още за облекчаване на симптомите при менопауза, при прединфарктни състояния за укрепване и възстановяване нормалната сърдечна дейност.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Лечителят Петър Димков за красотата на жената

За да бъде една жена красива, тя трябва да бъде преди всичко здрава, със здрав и весел израз на лице...

Прочети

Ябълков пектин - за отслабване и изчистване на организма

Пектинът е прахообразна смес, която може да си купите или от аптеките, или от магазините за здравосл...

Прочети

Как да мием правилно плодове и зеленчуци

Чудили ли сте се някога дали е правилен начинът по който миете плодовете и зеленчуците?

Прочети

10 яки вица за червеното вино, което снощи пих и капка не остана

Консумацията на една чаша червено вино на ден се счита за полезнo. Днес направих един куп полезни не...

Прочети

Как да се предпазим от болести, предавани по полов път

В ежедневието и всеки човек трябва да бъде отговорен както към себе си, така и към околните. Превенц...

Прочети

5 вкусни ястия с печени чушки

След като в късното лято и цяла есен се носи из въздуха аромата на печени чушки, няма нищо по-логичн...