Нарът – дар от арабския свят

Снимка: pixabay.com

Родом нарът е от Иран. Днес може да се срещне в голяма част от Азия, Хималаите, Африка средиземноморските райони на Европа, югозападните части на Северна Америка. Причината за широкото му разпространение са разбира се плодовете и многобройното им приложение и лечебни свойства.

Нарът подсилва имунитета и предпазва от болести. Високото съдържание на витамин С помага на организма да устои на вирусите предизвикващи ангини, кашлица и бронхиални проблеми. Това го прави изключително подходящ както за добавка към салатите през зимата, така и като десерт и свежа нотка при плодовите млека.

Семките от нар балансират кръвната захар и понижават холестерола. В тях се съдържат голямо количество полифеноли и лимонена киселина. Това ги прави изключително полезни за сърцето. Ако имате ниско кръвно, внимавайте с количеството сок от нар, което приемате. 

Заради високото съдържание на антиоксиданти плодовете от нар намаляват бързината, с която стареят клетките. Освен това имат положително действие върху косата и кожата. Ако искате да изглеждате прекрасно, сокът от нар ще ви помогне. Неслучайно в една арабска приказка най-красивите девойки са скрити именно в плода на нар.  

Нарът дава енергия и тонизира. Плодовете му премахват умората като действат отпускащо на нервната система. Също така спомагат за по-лесното заспиване като облекчават стреса и осигуряват спокоен и здравословен сън.

Кората от нар помага при стомашно-чревни проблеми, вътрешни паразити, изгаряния, външни рани, алергии, астма и дерматити. Приемът на сок от нар се препоръчва още за облекчаване на симптомите при менопауза, при прединфарктни състояния за укрепване и възстановяване нормалната сърдечна дейност.

Автор: Силвия Станчева

Виж още

Прочети

Два банана на ден в продължение на месец

Какво се случва с организма ни, ако ядем два банана на ден в продължение на един месец

Прочети

Маточината и нейните лечебни свойства

Полезните свойства и противопоказанията на маточината са тествани чрез вековния опит на народната ме...

Прочети

Антъни Бурдейн: Има ли нещо по-хубаво, което можеш да направиш за някого, от зак...

Най-скандалният готвач в Ню Йорк", "Лошото момче на кулинарния бранш", "Бунтарът без задръжки" - тов...

Прочети

Здравето според вашето лично число и Аюрведа

За вашето Здравето и вашите лични числа и каква връзката на нумерологията с Аюрведа

Прочети

Храни и напитки, които изгарят мазнините

Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и благодарение на някои специ...

Прочети

Чаша вино = 1 час във фитнеса

Добре дошли тук, където няма нужда да се чувствате виновни, че обичате виното. И където ще получите...