Най-разпространените Е-та в храните, причиняващи болести

Снимка: freegreatpicture.com

Отдавна вече не съществува чиста храна - такава каквато са консумирали предците ни. Днес всичко е допълнително овкусено, ароматизирано, вакуумирано, консервирано.

Дори продукти, които ни се предлагат като пресни, съдържат вещества, помагащи им да останат по-дълго свежи и в добър външен вид.

Какво означава Е-то върху опаковката?

"Е" върху етикета на хранителния продукт означава наличието на разрешена технологична добавка. Първата цифра след Е-то посочва групата на добавката (оцветител, консервант, овкусител), а последните две, или три – конкретното химическо вещество.

Легенда:

1. Оцветители - от E100 до E181;
2. Консерванти - от E200 до E290;
3. Киселини, антиоксиданти, минерални соли - от Е296 до Е385;
4. Гуми, емулгатори, стабилизатори - от Е400 до Е495;
5. Минерални соли - от Е500 до Е585;
6. Овкусители и ароматизатори от Е620 до Е640;
7. Други - от E900 до E1520.

Ето и част от най-често използваните Е-та в хранителната индустрия:

E230, E232, E233 и Е951 увреждат кожата, а Е311 и Е312 предизвикват екземи.

Е221, Е222, Е223, Е224 и Е226 увреждат вътрешните органи, а Е338, Е339, Е340, Е341, Е407, Е450, Е452, Е461, Е462, Е463, Е465, Е466 имат отрицателно въздействие върху храносмилателната система

Е250, Е251 и Е252 нарушават кръвното налягане, а Е320 и Е321 повишават холестерола в кръвта.

Е123, Е124, Е128, Е131, Е132, Е133, Е142, Е210 дo Е217, Е240, Е252, Е239, Е330, Е951 водят до онкологични заболявания.

Източник: HighVewArt.com

Виж още

Прочети

12 причини, заради които да пиете чай от ройбос

В "Уикипедия" за ройбос пише, че е храстовидно растение от семейство бобови, което се среща в планин...

Прочети

Защо здравето е пряко свързано с червата

11 неща, които унищожават полезните пробиотични бактерии, живеещи в нас.

Прочети

Най-добрият начин да се вари яйце

Рохко или твърдо сварено яйце обичате? Да се постигне идеално сварено яйце е трудна задача, защ...

Прочети

Всичко, което трябва да знаем за розето

През последните години розето стана много модерно, включително и у нас. Вече всяка българска изба (в...

Прочети

Как да боядисаме яйцата с натурални бои

Естествените багрила, с помощта на които можем сами да боядисаме яйцата вкъщи, са познати на голяма...

Прочети

Лекарства от "Аптеката на Господ"

Има няколко традиционни български билки, които освен като подправки в кулинарията, са и лекарства от...